Najpopularniejszymi owocami w Polsce są jabłka, truskawki, czereśnie, śliwki, gruszki, maliny, wiśnie, borówki, porzeczki i aronia. Spośród wszystkich warzyw Polacy najczęściej jedzą pomidory, ogórki, cebulę, marchew, sałatę, paprykę, kalafiora i kapustę. Dieta bogata w warzywa i owoce jest podstawą zdrowia i odporności. Na początku wiosny eksperci polecają ich mrożonki, przetwory i soki.
W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy najpopularniejsze gatunki 2019 r.
Wśród warzyw najpopularniejsze są pomidory, w sezonie co najmniej raz w tygodniu, jadło je 93% badanych. 88% Polaków w 2019 roku jadło ogórki, 78% cebulę, 80% marchew, a 73% sałatę. Kapusta i kalafior jedzone są, co najmniej raz w tygodniu, przez odpowiednio 53% i 44%. Na kolejnych miejscach Polacy zadeklarował w 2019 roku konsumpcję dyni (41%), cukinii (25%) oraz brokułów (15%).
W 2019 roku najpopularniejszymi owocami były jabłka i truskawki. W sezonie, co najmniej raz w tygodniu, jadło je odpowiednio 85% i 83% Polaków. Maliny i czereśnie spożywało 59%, śliwki 54%, a gruszki 51%. 42% Polaków w sezonie co najmniej raz w tygodniu je wiśnie, już 38% borówki, a 24% czarne i czerwone porzeczki. Aronię 12% badanych.
– Cieszą wyniki popularności jabłka. Polska jest liderem w ich produkcji w Europie. Sukces zawdzięczamy klimatowi, dużemu doświadczeniu polskich sadowników, które łączymy z nowoczesnymi metodami upraw zrównoważonego rolnictwa. Coraz szerzej znane są też ich walory smakowe i odżywcze
– mówi Paulina Kopeć, sekretarz generalna Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw „Unia Owocowa”.
Jagodowe skarby, których bardzo nam dzisiaj potrzeba
– Zachwyciliśmy się polskimi superowocami. W bardzo małej objętości mają bardzo dużą koncentrację związków antyoksydacyjnych. Wiele z nich działa silnie przeciwwirusowo. Starsi pamiętają, że na przeziębienie popularny był sok malinowy czy czarny bez. Podobne właściwości ma coraz szerzej doceniana aronia, a nawet nasza cebula. To jest dziś dobry czas by przypomnieć, że nasze zdrowie i odporność zależą od tego jak jemy i ile miejsca w tej diecie zajmują warzywa i owoce – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer.
Poza sezonem – przetwory, soki i mrożonki
Owoce i warzywa dziś dostępne są głównie w postaci przetworów, soków, dżemów oraz mrożonek. Korzystajmy z tego bogactwa, z czarnej porzeczki, soków z aronii, maliny, czarnego bzu. Na półkach i w ladach chłodniczych leżą skarby, których nam dzisiaj potrzeba – poleca prof. Iwona Wawer.
Niemal wszyscy Polacy jedzą przetwory, najczęściej są to kiszonki, dżemy, soki, jednak z mniejszą częstotliwością niż warzywa i owoce surowe lub w potrawach. Nieco mniejszą popularnością cieszą się mrożonki
– Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Zdecydowana większość Polaków jada warzywa i owoce także poza sezonem na dane warzywo czy owoc. Wśród owoców najczęściej są to truskawki i maliny, z warzyw sałata i papryka.
– Bardzo nas cieszy rosnąca popularność papryki, ale ważny jest też szerszy kontekst. Badania pokazują, że cały czas ilość warzyw i owoców w diecie Polaków jest niewystarczająca – mówi Paweł Myziak, Członek Zarządu Zrzeszenie Producentów Papryki RP.
Kiszonki straciły na popularności z uwagi na dostępność świeżych warzyw i owoców przez cały rok, ale teraz wracają. Dla niektórych są podstawową formą jedzenia warzyw poza sezonem. Chwalone są za prozdrowotne właściwości. Bywają kupowane, ale też przygotowywane w domu, szczególnie przez osoby mające dostęp do ogórków wyhodowanych samodzielnie lub przez rodzinę.
Mrożonki są patentem na szybkie i łatwe przygotowanie posiłku. Dają dostęp do zdrowych warzyw i owoców poza sezonem. Zwykle są kupowane, szczególnie wszelkiego rodzaju mixy warzyw, ale niektórzy robią je samodzielnie. Pojawiają się wątpliwości, czy są równie zdrowe jak świeże warzywa i owoce i czy trzeba je wcześniej rozmrozić, czy też można gotować zamrożone – wspomina Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Soki są chętnie pite szczególnie przez dzieci. Zwraca się uwagę na to, że uzupełniają dietę i mogą częściowo zastąpić warzywa i owoce. Chwalone są soki z jabłek, marchwi, buraków.
– Smak jabłka jest bardzo popularny w przetworach – w sokach, nektar, napojach. Popularne owoce jagodowe dostępne są dziś w formie przetworów soków oraz mrożonek. Spożycie przetworów jest zwłaszcza w tych dniach bardzo istotne. Przetwory dostarczają nam wielu cennych i niezbędnych dla zdrowia składników. Dlatego zachęcamy do spożycia w jak największych ilościach – mówi dr Barbara Groele, Sekretarz Generalna Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
Wyniki pierwszych sondaży realizowanych przez Kantar wskazują, że warzywa i owoce wciąż nie zajmują należnego im miejsca w diecie Polaków. Projekt „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owocowe” prowadzi Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, ale jest to inicjatywa wszystkich organizacji sektora. Naszym wspólnym celem jest dotarcie do jak największej liczby konsumentów i potrzebna dziś promocja konsumpcji – podsumowuje Witold Boguta, Prezes Zarządu KZGPOiW.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR Polska dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.