Ziemniaki. Trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjną polską kuchnię. To niepozorne warzywo jest nie tylko bardzo smaczne, ale także wszechstronne i można je serwować na wiele oryginalnych sposobów. Ziemniaki mają swój wkład także w regionalną kuchnię, w której występują w wielu przepisach w połączeniu z różnymi produktami. Wybornie smakują gotowane, z piekarnika, grilla, patelni oraz w formie puree. Warto po nie sięgać i wykorzystywać je w rozmaity sposób, do czego przekonują mistrzowie kuchni – Marcin Budynek i Andrzej Polan. W ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, uznani kucharze prezentują przepisy z ziemniakami na typowe i mniej znane, ale za to bardzo smaczne dania z polskiej kuchni.
PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, WĘDZONYM PSTRĄGIEM I WĘDZONĄ ŚMIETANĄ
(przepis Marcina Budynka)
Pierogi z nadzieniem z utartych i podsmażonych ziemniaków są specjalnością wschodniego Mazowsza oraz południowego Podlasia. Tradycyjne „szlachcie” to pierogi z nadzieniem ziemniaczanym i okrasą z boczku. W tej wersji są z farszem stanowiącym ciekawe połączenie – pstrąga wędzonego oraz boczku.
- Składniki na 4 osoby:
Ciasto
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 40 ml masła
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
Farsz
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 1 kg pstrąga wędzonego na gorąco
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- klarowane masło
- śmietana wędzona
- zioła do dekoracji
Sposób przygotowania: w pierwszym kroku robimy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy wraz z solą, formujemy delikatny dołek, dodajemy jajka i żółtko. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy aż osiągniemy gładkie plastyczne ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki ucieramy na tarce na drobnych oczkach i delikatnie odsączamy. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy około 1 minuty na klarowanym maśle, na końcu dodajemy drobno pokrojony boczek. Po ok. 3 minutach dodajemy starte ziemniaki, wszystko smażymy jeszcze ok. 5 minut, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę, majeranek, sól, pieprz i połowę wędzonego pstrąga (bez skóry i ości). Farsz dokładnie mieszamy. Z ciasta pierogowego formujemy cienkie krążki, na których układamy nadzienie i robimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie przez około 3-4 minuty. Po ugotowaniu możemy obsmażyć je na maśle; podajemy z kawałkami wędzonego pstrąga i wędzoną śmietaną, dekorujemy świeżymi ziołami.
ZIEMNIAKI PIECZONE Z JABŁKIEM PRAŻONYM, TWAROGIEM I SKWARKAMI
(przepis Andrzeja Polana)
Ziemniak to niezwykłe warzywo, z którego można przyrządzić wyjątkowe dania łącząc je nietypowo na przykład z … jabłkami. Ziemniaki pieczone z jabłkiem prażonym, twarogiem i skwarkami to propozycja na domową, jesienną i prostą potrawę. Z odrobiną miodu i szczypiorkiem stanowi zdrowe danie, idealne na chłodne temperatury za oknem.
Składniki na 4 osoby:
- 4 szt. ziemniak średni umyty
- 120g twaróg biały niemielony
- szczypiorek
- łyżka śmietany 18%
- pieprz, sól do smaku
- 2 jabłka
- łyżka miód
- 2-3 łyżki skwarek z boczku
Sposób przygotowania: jabłka polewamy miodem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika do pieczenia w temp. 170 stopni C. Ziemniaki podgotowujemy w całości, a następnie smarujemy masłem i pieczemy na mocno złoty kolor w temp. 220 stopni około 40 minut. Upieczone jabłka miksujemy, przecieramy przez sitko. Twaróg łączymy ze szczypiorkiem i śmietanką, doprawiamy pieprzem i solą. Ziemniaki upieczone przekrawamy na pół, do środka wkładamy ser, a na twaróg puree jabłkowe, wszystko oprószamy skwarkami.
PUREE Z ZIEMNIAKÓW PIECZONYCH W OGNISKU I ZE STEKIEM GRILLOWANYM
(przepis Marcina Budynka)
Puree z ziemniaków pieczonych z mięsem to powrót do korzeni. Propozycja dla tych, którzy pamiętają smak ziemniaków z ogniska po zakończonych wykopkach. Proste i smakowite danie, a zarazem sycące. Pyszne ziemniaczane puree, w którym wyczuwalny jest zapach ogniska, a do tego kawałek mięsa, to zdecydowani obiadowi faworyci na polskich stołach.
Składniki na 4 osoby:
Puree
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml mleka
- 200 g masła
- 150 g boczku wędzonego
- 1 pęczek natki pietruszki
Steki
- 4 sztuki antrykotu
- sól i pieprz do smaku
- 60 g masła
- 40 ml oleju
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
Sałatka
- 300 g mixu sałat
- 2 cebula czerwona
- 100 ml oleju
- 1 łyżka musztardy
- 50 ml octu winnego
- Sól, pieprz do smaku
- pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania: ziemniaki myjemy i pieczemy w ognisku bądź na grillu aż uzyskają czarną łupinkę. Po upieczeniu wyciągamy z ich środka miąższ, przekładamy do miski, dodajemy ciepłe masło z mlekiem, następnie skwarki z boczku, posiekaną pietruszkę i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Ubijamy do uzyskania kremowego puree. Steki doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy olejem. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni po ok. 1,5 minuty z każdej strony, umieszczamy gałązki rozmarynu i zgniecione ząbki czosnku, dodajemy masło i smażymy po 1/2 minuty z każdej strony, a następnie steki odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę: dokładnie myjemy i osuszamy mix sałat, dodajemy pociętą w piórka cebulę. Z oleju, octu, musztardy i przypraw robimy sos vinegrette. Skrapiamy nim sałatę. Steka podajemy z puree, sałatką i grillowanymi pomidorkami.
MAŚLANKA CHRZANOWA, BOCZEK PIECZONY, JAJKO 6 MINUTOWE I ZIEMNIAK TŁUCZONY
(przepis Andrzeja Polana)
Ziemniaki z jajkiem, boczkiem oraz maślanką to klasyka. To proste danie przywołuje wspomnienia smaku dzieciństwa, sprawiając podniebieniu wiele przyjemności. W takim zestawieniu ziemniaki smakują o każdej porze roku. Danie jest pożywne i sycące, a jednocześnie lekkostrawne.
Składniki na 4 osoby:
- 1 litr maślanki
- 2-3 łyżki chrzanu ze słoika
- sól, cukier, pieprz do smaku
- 200g boczek wędzony gotowany
- 4-5 ziemniaków na puree
- 4 jajka
- łyżka masła
- koperek
Sposób przygotowania: maślankę mieszamy z chrzanem, doprawiamy pieprzem i cukrem, wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ziemniaki gotujemy w wodzie ze szczyptą soli. Ugotowane i przestudzone przeciskamy przez praskę i łączymy z masłem o temperaturze pokojowej. Jajka wstawiamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy dokładnie 6 minut, po tym czasie wyjmujemy je i wstawiamy od razu do lodowatej wody. Po chwili obieramy. Boczek kroimy w większą kostkę i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Na puszystych ziemniakach układamy porcje boczku, stawiamy obrane jajko, ścinamy jego wierzchołek, dzięki czemu żółtko ładnie rozleje się po ziemniaku, zalewamy zimną maślanką, posypujemy aromatycznym koperkiem.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na:
stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl
profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle
Informacja prasowa kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”