Europejski Zielony Ład jest faktem i rozciąga swoją perspektywę do 2050 roku. Przed rolnikami stawia to wiele wyzwań związanych z optymalizacją wszelkich procesów technologicznych w rolnictwie, tak aby produkować odpowiednią ilość żywności dobrej jakości. Czy należy się obawiać się tych zmian? Czy postulaty Zielonego Ładu, są rzeczywiście takie straszne do wdrożenia? Na te tematy mówiono podczas spotkania ekspertów Core Team, które miało miejsce 8 marca w Mszczonowie.
Materiał powstał podczas prac CORE TEAMU sektora ogrodniczego, Zespołu ds. Zrównoważonego Rozwoju i Zielonego Ładu.
Jako kraj mamy duże doświadczenie w optymalizacji ochrony roślin, ale nie mamy doświadczenia w optymalizacji działań nawożeniowych. Eksperci są zgodni, że Polska wymaga bardzo dobrego i precyzyjnego nawożenia. Mamy gorsze gleby i nawozy dużo bardziej warunkują naszą produkcję niż w krajach Europy Zachodniej.
Przed nami optymalizacja funkcjonowania całej technologii rolniczej i ucieczka od emisyjnych technologii. Musimy zacząć wykorzystywać rzeczywistą żyzność gleby, a nie tą żyzność, którą budujemy przy pomocy syntetycznych nawozów. Musimy zmienić sposób podejścia do zarządzania glebą, zarządzania substancjami odżywczymi, zarządzania wodą – mówi dr inż. Jerzy Próchnicki, niezależny ekspert rolniczy.
Optymalizacja musi uwzględniać specyficzne uwarunkowania i ograniczenia każdego kraju. Jeżeli mamy słabe gleby, musimy poprawić ich jakość. Jeżeli mamy mało wody, to musimy poprawić zasobność gleb, czyli retencję wodną, a także zasobność gleb w ogóle. Stosowanie mniejszej ilości nawozów syntetycznych, wymaga odpowiedzi na pytanie skąd składniki pokarmowe mają się w tej glebie znaleźć. Wdrożenie to proces na lata – dodaje dr Próchnicki.
Zmiana wymaga zarządzania
Zmienia się nam świat, zmienia nam się klimat, zmieniają się uwarunkowania całej branży rolniczej. Strach nie jest dobrym doradcą, dlatego Europejski Zielony Ład to nie jest powód do tego, żeby się bać. To jest powód do tego, żeby działać. Traktujmy to jako wyzwanie – podsumowuje dr Jerzy Próchnicki.
_
CORE TEAM to forum współpracy liderów i ekspertów branży ogrodniczej. Przedstawiciele środowisk produkcji, przetwórstwa, nauki i doradztwa, ludzie często z międzynarodowym doświadczeniem, postawili sobie za cel identyfikację wyzwań i ściślejszą współpracę.
Okazją do wymiany poglądów było spotkanie organizowane przez Zespół ds. Zrównoważonego Rozwoju i Zielonego Ładu. W ramach Core Teamu połączono potencjał sektora owoców i warzyw. Wśród priorytetowych inicjatyw jest upowszechnienie idei produkcji zrównoważonej. Zapewnienie w branży powszechnej i praktycznej informacji na temat Europejskiego Zielonego ładu, nowej WPR i eko-schematów.
Projekt „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora” realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: CORE TEAM Zespół ds. Zrównoważonego Rozwoju i Zielonego Ładu
Opracowanie w ramach projektu CORE TEAM. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW we współpracy z agencję strategiczną INSPIRE smarter branding, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.