W pierwszej części artykułu opisaliśmy w jaki sposób produkowane są zielone szparagi na największej w Europie plantacji– spółce Green River (czytaj również). Dla utrzymania ich jakości bardzo istotne jest to jak są traktowane po zbiorze. Dużej sprawności wymaga tez proces pakowania i przygotowania do sprzedaży. To wszystko udało się doskonale opanować, a szparagi z Green River trafiają do odbiorców z 11 krajów.
Utrzymać jakość po zbiorze
Dla zachowania wysokiej jakości zebranych wypustek bardzo ważny jest ich szybki transport z pola do chłodni. W ciągu maksymalnie 20-30 minut od zebrania szparagi są już w warunkach chłodniczych, na bieżąco samochody chłodnie przewożą zebrane szparagi z pola do chłodni, gdzie w pierwszym etapie następuje szokowe chłodzenie by jak najszybciej obniżyć temperaturę wypustek – docelowo do 2-4°C. Kolejnym etapem jest sortowanie szparagów, przygotowania do sprzedaży i ich odpowiednie zapakowanie. Tu mamy bardzo różne rozwiązania związane z pakowaniem i przygotowaniem szparagów dla naszych odbiorców. Wszystko zależy od ich wymagań – podkreśla mój przewodnik po Green River. Każdy rynek ma odmienne wymagania, a szparagi z dolnośląskiej plantacji trafiają na rynki aż 11 różnych krajów. Na rynku polskim preferowane są szparagi o średnicy 16 mm i większej, podczas gdy np. już Wilka Brytania preferuje szparagi o średnicy 8 mm i za takie można uzyskać najwyższe ceny. Do tego dochodzą różne gramatury i sposoby zapakowania.
W procesie przygotowania do sprzedaży szparagi są najpierw myte a następnie sortowane pod względem średnicy wypustek i ich długości. Sortujemy nasze szparagi na 36 kategorii – informuje W. Janusiewicz. Sortownia dział na zasadzie optycznej, gdzie każdy szparag jest fotografowany (4 zdjęcia) i na tej podstawie klasyfikowany do odpowiedniej kategorii jakościowej .
Zielone szparagi na największej plantacji w Europie, cz. I
Linia do sortowania ma ogółem 60 punktów odbiorczych, każde wyposażone jest w wagę kontrolną (te wcześniej są programowane) z sygnalizacją świetlną co mocno ułatwia, upraszcza i przyspiesza proces pakowania. Cała pakowania dla utrzymania cyklu chłodniczego również jest chłodzona i panuje tam temperatura 12-14C. Gotowe szparagi są pakowane w bardzo różny sposób – w pęczki, na tackach w systemie flow pack czy w opakowaniach zgrzewane folią typu top – seal. Gotowe szparagi ponownie trafiają do chłodni gdzie utrzymywana jest stała temperatura gdzie oczekują na wysyłkę. Odsort niehandlowy (pełnowartościowe ale niewymiarowe wypustki lub krzywe trafiają do Banku Żywności we Wrocławiu. Nic się u nas nie marnuje – podkreśla Pan Włodzimierz.