Jak wynika z najnowszych danych EUROSTAT, w roku 2013 łączne zbiory pomidorów w państwach Unii Europejskiej wyniosły 14,896 mln ton.
Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35% udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów. Na drugim miejscu uplasowała się Hiszpania z wynikiem 3,77 mln ton – około 25% udział oraz kolejno 1,18 mln ton Portugalia i 1,04 mln Grecja. Oprócz pomidorów opublikowano także dane dla zbiorów marchwi i cebuli – w omawianym okresie unijna produkcja marchwi wyniosła 5,143 mln ton, a cebuli 5,732 mln ton. W przypadku produkcji tego pierwszego warzywa – największe ilości zebrano roku 2013 w Polsce – 735,0 tys. ton oraz w Wielkiej Brytanii – niecałe 696,0 tys. ton oraz w Niemczech – 584,0 tys. ton. Największym unijnym producentem cebuli są natomiast Holandia – 1,31 mln ton oraz Hiszpania – 1,21 mln ton, a także Polska – 539,0 tys. ton oraz Niemcy – 493,0 tys. ton. Poniższa tabela prezentuje dane produkcji dla wybranych państw:
Produkcja wybranych warzyw w UE (tys. ton) | |||
marchew | cebula | pomidory | |
razem | 5143 | 5732 | 14896 |
Belgia | 317 | 79 | 250 |
Holandia | 555 | 1310 | 855 |
Hiszpania | 373 | 1215 | 3777 |
Niemcy | 584 | 493 | 69 |
Francja | 534 | 417 | 776 |
Wielka Brytania | 696 | 354 | 0 |
Włochy | 492 | 351 | 5208 |
Polska | 735 | 539 | 762 |
Grecja | 48 | 231 | 1040 |
Portugalia | 77 | 41 | 1187 |
Rumunia | 131 | 251 | 509 |
Węgry | 63 | 62 | 138 |