Jednym z pierwszych dostawców kapusty spod niskich tuneli foliowych z regionu Proszowic był w tym roku Dawid Kułaga. W swoim 5-hektarowym gospodarstwie zlokalizowanym w miejscowości Glewiec w gminie Koniusza uprawia kapustę, kalafiory i brokuły.
W naszym gospodarstwie uprawiamy głównie warzywa kapustne – kapusta biała, kalafior i brokuł. Oczywiście problem zmianowania powoduje, że dużą uwagę przywiązujemy do ograniczania problemów z kiłą kapusty. Praktykujemy również zaprawianie rozsady preparatem Verimark 200 SC. Środek ten pozwala ograniczyć wystąpienie w wielu szkodników, w tym śmietki kapuścianej i sumarycznie zmniejszyć liczbę zabiegów insektycydowych – informuje D. Kułaga.
Uprawiane odmiany
W przypadku kapust uprawianych na najwcześniejszy zbiór postawiono tutaj w tym sezonie na odmianę Ranini F1 oraz nowy numer w typie Ranini F1 z firmy Bejo. Zbiór tych odmian rozpoczęto tutaj 4 maja, uzyskując w tych dniach cenę na poziomie 4 zł/szt. Dzięki oferowaniu dobrze dorośniętych kapust, i ich wysokiej jakości większość towaru z najwcześniejszych tuneli udało się sprzedać nie taniej niż 3,5 zł/szt. Taki poziom cen uzyskiwano jednak tylko sprzedając kapustę na rynku hurtowym w Krakowie. Ceny oferowane przez dostawców warzyw do supermarketów były trochę niższe w tym sezonie za wczesne kapusty, ale i tak zadowalające dla wielu plantatorów w regionie uważa D. Kułaga. Plantator stara się, aby kapusty trafiające do sprzedaży na rynku hurtowym miały nie mniejszą masę niż 1,2 kg/szt, a często w przypadku Ranini F1 wycinanej w pierwszych dniach maja było to nawet 1,7 kg/szt. Jeśli chodzi o kapustę dostarczaną do pośredników wymagane są mniejsze główki o masie około 0,8 kg.
Myślę, że moje gospodarstwo może poszczycić się tym, że było pierwszym oferującym kapustę produkowaną w wielodoniczkach mających 96 komórek. Podczas, gdy większość moich kolegów produkuje rozsadę w wielodoniczkach 54 lub 72. To, że produkuję tak małą rozsadę wynika z tego, że dysponuję małą szklarnią do produkcji rozsady. Ale jak widać, mimo małej bryły korzeniowej udało się nam bardzo wcześnie rozpocząć zbiory – informuje D. Kułaga.
W uprawie na przyspieszony zbiór w tym gospodarstwie znajdują się również takie odmiany jak Vettel F1 (Syngenta) i Zarissima F1 (RZ).
Agrowłóknina przydaje się do zakończenia zbiorów
Jak informuje D. Kułaga, chcąc zastymulować kapustę do szybszego tworzenia główek, folię z tuneli zdejmuje około tydzień przed zbiorem. W przeciwnym razie kapusty rosnące w tunelach bardzo silnie rosną wegetatywnie. Poddanie ich działaniu lekkiego strasu pozytywnie wpływa natomiast na szybkość zbioru. Po zdjęciu foli, kapustę przykrywa się białą agrowłóknina.
Kwatery kapusty na długi czas pozostają okryte białą agrowłóknią Kapusta osłaniania folią perforowaną, którą już zdjęto i jej sąsiednia kwatera, która cały czas rośnie pod biała agrowłóknią
Oczywiście w uprawach tunelowych, jak też pod niskimi osłonami, ważne jest utrzymywanie optymalnego poziomu wilgotności gleby. W czasie tegorocznych kwietniowych przymrozków w tunelach regularnie rozkładano agrowłókninę. D. Kułaga, o agrowłókninach nie zapomina również po zdjęciu foli. Ta osłona wykorzystywana jest praktycznie do zakończenia wczesnych zbiorów kapusty i to nie tylko z uwagi na przymrozki. W ocenie plantatora warto przykrywać kapusty białą agrowłóknią, co pozytywnie wpływa na utrzymanie wilgotności w glebie, ale również na jakość plonu. W tym roku, zastosowanie agrowłóknin pozwalało również ograniczyć na uprawę naloty śmietki kapuścianej, które w maju tego roku są wyjątkowo intensywne.
Nawozowe rekomendacje
D. Kułaga, dobrze ocenia nawiązaną dwa lata temu współpracę w Wojciechem Kopciem z firmy Yara Poland, za którego namową przeprowadził dokładne analizy składu chemicznego gleby. Od tego czasu stosuje się również do otrzymanych wówczas zaleceń nawozowych. To w jego ocenia przełożyło się na lepszą zdrowotność oraz wielkość i jakość oferowanego do sprzedaży towaru.