W dniach 18-20 maja 2022 w Gdańsku odbyło Sympozjum, którego organizatorem było Stowarzyszenie Krajowej Unii Producentów Soków. To wydarzenie stało się ważnym spotkaniem branży produkującej soki i koncentraty, jednak z uwagi na pandemię SARS-COV 2 w latach 2020 i 2021 nie było organizowane. Patronat Honorowy nad Sympozjum KUPS objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wicepremier Henryk Kowalczyk. Event odbył się pod hasłem: Bieżące wyzwania branży sokowniczej.
Kwestia sporna Nutri-Score
Uroczyste rozpoczęcie Sympozjum przypadło Prezesowi Krajowej Unii Produkcji Soków – Julianowi Pawlakowi. W jego trakcie omówił zagrożenia dla polskiej branży rolno-spożywczej. W jego ocenie, do głównych czynników zagrażających branży przyczynia się deprecjonowanie produktów naturalnych, produkowanych w tradycyjny sposób czy nawet ekologicznych co prowadzi do negatywnego postrzegania surowców używanych do ich produkcji. To wszystko z uwagi na uzyskanie przez nich w ramach systemu Nutri-Score kolorów ostrzegawczych, tj. od żółtego do czerwonego. Może to wpłynąć na zmniejszenie zapotrzebowania na surowce rolne i niskoprzetworzone produkowane w Polsce – mówił J. Pawlak. Niestety, ale system Nutri-Score jest elementem promocji żywności wysoko przetworzonej, ponieważ stawia się na produkty zgodne z etykietą, według konkretnych norm, a nie bezpośrednio na zdrową żywność.
Analizując stanowiska międzynarodowych Organizacji, takich jak WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) oraz COPA COGECA, zrzeszająca producentów rolnych i ich spółdzielnie ze wszystkich krajów UE widać, iż żadna z nich nie jest za wprowadzeniem systemu Nutri-Score. WHO w oświadczeniu stwierdza, że nie jest w stanie zarekomendować stosowania żadnego konkretnego systemu znakowania, jednocześnie zachęca Państwa i instytucje badawcze do dalszego pogłębiania wiedzy, zrozumienia i wpływu różnych systemów znakowania FOPNL. Opinia COPA COGECA trafnie wskazuje wątpliwości i zagrożenia dla całej unijnej branży rolnej płynące z wprowadzenia dodatkowego systemu znakowania opartego na kolorach typu „traffic lights”.
Idea Sympozjum KUPS
Celem Sympozjum było zapoznanie odbiorców z bieżącą sytuacją na rynku krajowym i światowym, poddanie analizie obecnego stanu. Ważne były również rozmowy o zjawiskach wpływających bezpośrednio na rozwój branży sokowniczej oraz stworzenie warunków do poszerzenia kontaktów branżowych. Spotkanie było doskonałym czasem do podzielenia się wiedzą, doświadczeniem i pomysłami w celu zacieśnienia współpracy. W tegorocznym Sympozjum wzięło udział 23 prelegentów z kraju i z zagranicy oraz wielu innych uczestników z branży. Ciekawe informacje dotyczące sektora omawiano w trakcie debat towarzyszących wydarzeniu. Więcej informacji ważnych dla sektora warzywniczego przedstawimy w kolejnych częściach relacji z tego wydarzenia.
Migawki z XXIII Międzynarodowe Sympozjum KUPS
Organizatorzy Stowarzyszenia KUPS: Prezes Julian Pawlak i Sekretarz Generalny Barbara Groele Prof. Dominika Guzek – Wydział Żywienia Człowieka – SGGW Dr hab. Dominika Głąbska – prof. SGGW, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka – SGGW Daniel Olszewski z firmy Flottweg Polska Sp. z o.o. Uhonorowanie Petera Jöhrera z okazji Jubileuszu 35-lecia pracy w Flottweg Separation Technology Joanna Gajda-Wyrębek – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH – PIB Dr inż. Magdalena Wróbel-Jędrzejewska – Zakład Technologii i Techniki Chłodnictwa w Łodzi Marcin Wroński – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Dr Mariusz Dziwulski – PKO BP Piotr Niedziela z firmy Döhler Sp. z o.o. Uczestnicy Sympozjum KUPS 2022 Uczestnicy Konferencji KUPS 2022 Dyskusja panelowa, moderator: Piotr Podoba (pierwszy z lewej) z firmy Döhler Sp. z o.o. Dyskusja panelowa, której moderatorem była prof. Krystyna Gutkowska, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka – SGGW