XXIII Charsznickie Dni Kapusty odbywające się w dniach 9-10 września, to z jednej strony święto dla tutejszych producentów kapusty, z której to uprawy gmina ta jest słynna w całej Polsce oraz doskonałe miejsce do zapoznania się w ofertą firm nasiennych, które w tym roku przygotowały sześć pól odmianowych, na których można było zapoznać się zarówno z różnymi odmianami kapust, kalafiorów czy też marchwi, ale również porównać różne technologie nawożenia i ochrony warzyw.
Nie tylko odmiany kapusty
Z dużym zainteresowaniem spotkał się także pokaz maszyn do uprawy gleby i zbioru marchwi przygotowany przez firmę Agro Jurek, która w tym roku poszerza ofertę swoich maszyn o nowe uznane marki. Wśród prezentowanych odmiany, a szczególnie nowości, na uwagę zwracały kapusty o dużej odporności na choroby, czy też szkodniki, które nawet na zazwyczaj wzorowo prowadzonych i chronionych poletkach w tym roku wyróżniały się jakością i wielkością plonu. Coraz więcej osób zwraca również na smak kapusty i zawartość w niej witaminy C, co również należy uznać za ważny kierunek, który ma zachęcić do konsumpcji tego warzywa.
Charsznicki debiutant
Naszą relację rozpoczniemy od tegorocznego debiutanta firm Enza Zaden i Takii Seed, które zaprezentowały 10 odmiany kapust na poletkach zlokalizowanych w gospodarstwie Marka Słoty w Chodowie. Tegoroczny debiut, według zwiedzających wypadł bardzo dobrze, a prezentowane odmiany doskonale się prezentowały. Poletka podzielono na dwie części – jedną stanowiły bardziej znane odmiany o ponad 100-dniowym okresie wegetacji, a wśród nich takie kreacje jak Structa F1 (ma duże, około 5-kg główki, do kwaszenia i na świeży rynek, około 110 dni okres wegetacji) oraz dwie kreacje uniwersalne: Storka F1 (do przechowywania i kwaszenia, gęstością nasadzeń sterujemy wielkością główek od 3-4 kg, około 130 dni okres wegetacji) oraz Pronca F1 (typowa odmiana do przechowywania, około 120 dni okres wegetacji).
W drugiej części poletek znajdowały się odmiany o krótszym okresie wegetacji, do sprzedaży na świeżym rynku. Wśród nich znalazła się także Structa F1, która później posadzona, w zagęszczeniu około 40 000 szt/ha pozwala uzyskać główki dedykowane do bezpośredniej sprzedaży. Kolejne, warte uwagi odmiany na świeży rynek to prezentowana pod numerem TCA – 529 F1, Cheers F1 oraz Predeco F1. W uprawie była także kapusta o płaskiej główce Green Lunar F1 oraz jedna czerwona – Ruby Perfection F1. Na stoisku prezentowano wartą uwagi, odmianę kapusty włoskiej o nazwie Convoy F1 oraz kapustę białą Alanek F1 (odmiana do kwaszenia).
W przypadku tego poletka za nawożenie odpowiadała firma Intermag, która jak informował Jan Wcisło, z powodzeniem zastosowała tutaj swój program nawożenia dolistnego wspomagany produktami mikrobiologicznymi z serii Bactim.
Kolekcja pełna nowości
Największą i najbardziej urozmaiconą kolekcję, doskonałej jakości kapust przygotowała jak zwykle firma Syngenta. Poletka te od wielu lat przygotowywane są w gospodarstwie Piotra i Joanny Gajdów z Charsznicy. Dla zainteresowanych uprawą kapusty przedstawiono ponad 40 odmian kapusty, wśród nich znalazły się odmiany od lat uprawiane oraz co najmniej 10 nowości, które sukcesywnie są lub będą wprowadzana do sprzedaży już od 2018 roku i to właśnie o zaprezentowanych nowościach piszemy w relacji z poletkach doświadczalnego Syngenty. Program nawożenia na tych poletkach kolejny już sezony przygotowywany jest przez firmę Tradecorp, z których na uwagę zasługują produkty biostymulujące oraz zawierające kwasy humusowe.
Odmiany uniwersalne: Gallican F1 (odmiana średnio-wczesna, dojrzewa po Grepali F1, ma 70-dniowy okres wegetacji), Elastor F1 (odmiana uniwersalna, o szerokim zastosowaniu, zarówno na świeży rynek, może być traktowana jako uprawa poplonowa, do przechowywania nawet do końca kwietnia, może być również odmianą przeznaczoną do przetwórstwa), Sucessor F1 (to odmiana w segmencie Agresora F1, do uprawy w trudnych warunkach, jest bardzo odporna na choroby, wykazuje dużą polową tolerancję na trudne, przesuszne warunki), Professor F1 (to również odmiana do uprawy w trudnych warunkach, mało podatna na choroby, nadaje się do przechowywani, na świeży rynek oraz do kwaszenia, główki po około 110 dniach osiągają masę nawet 9 kg), Casitor F1 (odmiana o około 100-dniowym okresie wegetacji, do sprzedaży typowo marketowej, o mniejszych główkach, z bardzo dobrą trwałością w obrocie towarowym, ładne, kształtne główki o masie od 1,5 do nawet 4 kg w zależności od zagęszczenia roślin, nadaje się do krótkotrwałego przechowywania).
Odmiany odporne na kiłę kapusty: Kilaton F1 (wparcie dla Ramkili F1, jest odporna na kiłę kapusty, silny system korzeniowy sprawia, że nadaje się do uprawy w trudnych warunkach, dedykowana na rynek przetwórczy, ale również do krótkotrwałego przechowywania oraz do sprzedaży na świeżym rynku, główki dorastają do 7-9 kg).
Odmiany do kwaszenia, ale nie tylko: Carbonara F1 (średnio-wczesna, do kwaszenia, o ekstremalnie wysokim plonie, odmiana 100-dniowa, główki dorastają do 8-9 kg), Adelco F1 (odmiana do kwaszenia, po około 110 dniach daje duże, pozwala uzyskać najwyższej jakości, smaczną kwaszonkę, jest podobna do odmiany Ramco F1, ale o znacznie wyższej od niej tolerancji np. na wciornastka, czy też niekorzystne warunki pogodowe).
Odmiany do długiego przechowywania: Zielonor F1 (wprowadzona do sprzedaży dwa lata temu, jest odmianą do bardzo długiego przechowywania, swój ładny zielony kolor utrzymuje po długim okresie przechowywania), Storidor F1 (doskonałej jakości, kształtne główki, o masie 3,5-4 kg, do długotrwałego przechowywania, bardzo dobrze spisała się po pierwszych sezonach uprawy), Kilastor F1 (odmiana odporna na kiłę kapusty do długiego przechowywania, ma kształtne główki, o około 110-120-dniowym okresie wegetacji).
Kapusta włoska: Utah F1 (około 130-140-dniowy okres wegetacji, ma bardzo ładny pęcherzyk, ma zwarty pokrój, nadaje się do sprzedaży bezpośredniej jak też do przechowywania).
Na poletkach odmianowych znalazło się również 8 odmian kalafiorów. Do nowości zaliczają się: Almagro F1 (odmiana do uprawy w okresie letnim) oraz kolejna letnia kreacja – Gaudline F1. Osoby zainteresowane odmianami dla produkcji przemysłowej powinny zwrócić uwagę na takie odmiany jak: Gohan F1 i Cabral F1 oraz najpóźniejszą z trójki siłaczy jaką jest Dawid F1. Te trzy odmiany kolejny już sezon potwierdzają swoją doskonałą przydatność do uprawy w trudnych warunkach atmosferycznych.