Druga połowa bieżącego tygodnia przyniosła ważne wydarzenie w sektorze przetwórczym. Trwa właśnie XXI Międzynarodowe Sympozjum KUPS. Impreza zaplanowana jest na dni 23-25 maja. Ma ona międzynarodowy charakter, uczestniczy w niej wielu przedstawicieli zakładów przetwórczych i organizacji branżowych z różnych kontynentów. To podkreśla dorobek i znaczenie 25-letniej organizacji producentów soków.
Spożycie soków i nektarów w UE
XXI Międzynarodowe Sympozjum KUPS otworzył Julian Pawlak, prezes KUPS. Inaugurując obrady przekazał kilka ważnych informacji opisujących stan sektora i preferencje konsumenckie. W segmencie soków i nektarów liderem unijnego rynku pod względem spożycia są Niemcy. Za Odrą w 2016 roku wypito łącznie 2361 mln litrów tego typu produktów. Kolejne miejsca podium zajmują takie kraje jak Francja (1415 mln l) i Wlk. Brytania (1116 mln l). Polska jest na miejscu piątym. W naszym kraju spożyto w 2016 roku ok. 800 mln l soków i nektarów. To tylko o 31 mln l mniej niż w 4 w zestawieniu Hiszpanii i o 141 mln l więcej od zajmujących 6 lokatę Włoch. Przekładając te dane na spożycie na osobę kraj nasz uplasował się jednak na pozycji szóstej. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju spożywa 20,8 l soków lub nektarów w ciągu roku. To ilość wyższa od unijnej średniej, która wynosi 18,6 l/os. Liderem zestawienia jest Malta z rezultatem 32,5 l/os.
Spadki w Europie, przyzwoite dane z Polski
Być może ważniejsze nawet od danych za jeden tylko rok są tendencje rysujące się w rynku. Rzutują one nie tylko na kondycję branży przetwórczej, ale i pośrednio na kondycję gospodarstw produkujących owoce i warzywa stanowiące surowiec dla tychże zakładów. W Europie niestety panuje wieloletni trend spadkowy. Rynek soków i nektarów w latach 2008-2016 skurczył się aż o 18%. Niewiele też wskazuje na to, by tendencja miała się odwrócić. Lepiej wygląda sytuacja na polskim rynku. W latach 2008-2013 także i w naszym kraju obserwowano spadki. Konsumpcja soków i nektarów w latach 2008 i 2009 wynosiła 810 mln l by w 2013 osiągnąć najniższy poziom 673 mln l. Od tamtej pory Polacy wypijają jednak systematycznie coraz więcej soków i nektarów. Także analizując spożycie owoców i warzyw i przetworów widać tę prawidłowość. W przypadku owoców w latach 2007-2016 konsumpcja na osobę niemalże nie zmieniła się i oscyluje wokół progu 60 kg/os. Delikatnie rośnie jednak w ostatnich latach spożycie warzyw i przetworów warzywnych. Statystyczny mieszkaniec Polski zjadł ich w 2016 roku 44,04 kg.
Segment soków NFC kradnie show
Choć analiza preferencji europejskich konsumentów wykazuje raczej mało entuzjastyczne nastawienie do spożywania soków, to akurat w przypadku segmentu NFC jest inaczej. W latach 2010-2016 spożycie soków ogółem w Europie spało o 16,4%. Ten wynik jest jednak głównie udziałem soków z koncentratu. Tu w omawianym przedziale czasu spożycie spadło z 5585 mln l do 3958 mln l (-29,1%). W segmencie soków NFC odnotowano jednak wyraźny wzrost. W 2010 roku Europejczycy wypili tego typu napojów 1606 mln l, podczas gdy w 2016 roku było to już 2050 mln l (wzrost o 27,6%). Rezultat ten blednie jednak w porównaniu z wynikami z polskiego rynku. Soków z koncentratu wypijamy w prawdzie także nieco mniej – w latach 2010-2016 odnotowano spadek ich spożycia o 13,2%. Jednak soki NFC zaskarbiają sobie coraz to większą przychylność Polaków. W tym przedziale czasu wzrost wyniósł aż 338%. Tak dobry rezultat przełożył się na ogólny wzrost konsumpcji soków wynoszący 7,7% w latach 2010-2016.