Jak zmieniają się oczekiwania producentów warzyw, wymuszone zmieniającym się sposobem ich zagospodarowania, który coraz częściej wyznaczają m.in. sieci handlowe można było się dowiedzieć odwiedzając wystawców podczas X Małopolskiego Święta Warzyw w Pobiedniku.
Interesującą, nową będącą jeszcze pod numerem odmianę malinowego pomidora samokończącego prezentowała firma Yüksel. Ta nowość nadaje się do uprawy na płask jak również przy niewielkich podporach, jej owoce są kuliste, mięsiste, na pędzie głównym wykształca przeciętnie 4 grona. Według Roberta Sekreckiego z tej firmy, nie jest to może najwcześniejsza odmiana, dlatego nie nadaje się do upraw pod osłonami. Możliwe, że odmianami malinowymi zaczną wkrótce interesować się firmy produkujące keczupu, co pomogło by jeszcze lepiej zagospodarować owoce odmian o malinowych owocach, w przypadku których obserwuje się już nasycenie rynku – ocenia R. Sekrecki.
Bernard Zioło z firmy Enza Zaden, odwiedzającym Małopolski Święto Warzyw rekomendował m.in. dwie nowe odmiany kalafiora, którymi są Bielic F1 oraz Crossway F1. Kreacje te dobrze sprawdzają się w uprawie letnio-jesiennej, dobrze radzą sobie z wegetacją w okresie suszy i mają 80-85-dniowy okres wegetacji. Dość nowym asortymentem tego przedsiębiorstwa na polskim rynku jest kalarepa, z których prezentowano takie odmiany jak: Avaya F1 oraz Solares F1, różniące się głównie długością liścia. Firma jest także dystrybutorem nasion marki Takii Seed, z których prezentowano całą galę odmian kapusty, zaczynając od typowej odmiany marketowej jaką jest Predeco F1, która może być zbierana już po osiągnięciu masy od 1,5 kg, osiągając docelowo masę 2 kg. Odmiana ta rekomendowana jest do gęstej obsady w ilości 60 000 szt./ha. Jej przeciwieństwem jest odmiana Structa F1, która dorasta do 6 kg. Nowością jest numer TCA-529 o 90-dniowym okresie wegetacji, z główkami o masie 2-3 kg, co czyni ją bardzo uniwersalną odmianą do sprzedaży bezpośredniej, a także do przechowywania. Staramy się aby oferowane przez nas odmiany były dopasowane do oczekiwań sieci handlowych, co jest szczególnie ważne nie tylko dla dużych ale również mniejszych producentów dostarczających warzywa do firm zajmujących się konfekcjonowaniem warzyw – informował B. Zioło.
Firma Luty Jacek prezentowała odmiany z japońskiej firmy Tokita i angielskiej Tozer Seeds, których nasiona na polskim rynku dostępne są od dwóch sezonów. Pierwsze plantacje założone z odmian tych firm bardzo dobrze udały się w minionych dwóch sezonach, a pozytywne opinie naszych klientów pozwalają sądzić, że wprowadzane przez nas na rynek kreacje tych dwóch podmiotów będą umacniały swoją pozycję na rynku – informował Jakub Wrona z firmy Luty Jacek. Z grupy czerwonych odmian kapusty głowiastej prezentowano Red Flare F1 (Tozer Seeds), która jest wczesną odmianą, 80-dniową, na zbór późnowiosenny lub letni, jej główka jest wysoko osadzona i ma masę od 1,5 do 2 kg. Kolejną warto uwagi czerwoną kapustą głowiastą jest Scarlet Ohara F1 (Tokita), ma 75-80-dniowy okres wegetacji, tworzy większe główki o masie do 3 kg, podobnie jak wcześniejsza kreacja dedykowana jest na wczesny zbiór. Z grupy kapust włoskich prezentowano kreacje z firmy Tokita: Providence (około 110-dniowy okres wegetacji, główka 1,5-2,5 kg, bardzo wczesna jak na włoską kapustę) i Resolution F1 (120-dniowy okres wegetacji, główki podobnej wielkości jak wcześniejsza kreacja). Na uwagę zwracał jarmuż w typie hiszpańskim, w przypadku którego prezentowano mieszańcową odmianę Raven F1 (Tozer Seeds). Jak informował J. Wrona, firma Tozer Seeds, ma rozbudowany program hodowli selera naciowego, którego numerem jeden jest kreacja Monterey F1. Z porów prezentowano mieszańcową odmianę Lancaster F1, która ma średnio-wzniesiony pokrój, ciemny, ładny liść i dobrą tolerancję na wciornastka. Z kolei White Spear F1 to interesująca odmiana pasternaku, która charakteryzuje się ładnym białym kolorem z niewielkim żebrowaniem, okno zbiorcze u tej odmiany to około 2 miesiące, pozwalające na zbiór bez obawy o utratę na jakości. Odmiana ta powinna spotkać się z dużym zainteresowaniem szczególnie zakładów przetwórczych. Według J. Wrony, na uwagę zasługuje także broku Gargano F1 (Tokita) o 60-65-dniowym okresie wegetacji, tworzący ładną, zbitą i bardzo ciężką różę, dedykowaną do zbioru wiosenno-letniego.
…………………………………………………………………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………..
Piotr Zawada z firmy Rol-Spec, rekomendował wczesną odmianę czerwonej kapusty o numerze 12C2728, która ma 90-100-dniowy okres wegetacji, jej zaletą jest możliwość jej przetrzymania w gruncie nawet przez 130 dni bez obawy o popękanie główek. Odmiana ta w tym roku znajduje się drugi rok w uprawie i zdobywa coraz większe grono zwolenników. Nadaje się już do wycinana po osiągnięciu masy 1,5 kg, dorasta do 3,5 kg. Wartą uwagi jest nowa stożkowa papryka (prezentowana pod numerem 13P4689), do uprawy w tunelach, a także do uprawy w otwartym gruncie, tutaj wymagane będzie jeszcze potwierdzenie jej przydatności w czasie niskich temperatur. Bardzo dobrze sprzedającą się rzodkwią jest Fujiyama F1, która ma bardzo duży stopień odporności na jarowizację, a nawet jeśli wybije w kwiat po jego usunięci nie ma obawy o drewnienie korzenia. Odmiana ta rekomendowana jest do wczesnowiosennych i jesiennych nasadzeń. Z kolei Summer Beauty F1 to odmian bardzo dobra do nasadzeń letnich i jesiennych bez obawy o utratę jakości, w czasie wysokich temperatur. Firma w tym roku wprowadza na rynek interesujące odmiany słodkiej kukurydzy z oferty Novisem, które po pierwszych uprawach wdrożeniowych zostały bardzo dobrze ocenione. Odmiany te będą nadawały się zarówno na świeży rynek jak również do przetwórstwa.
Monika Buława z firmy Seminis z nowości odmianowych rekomendowała kapustę Galvatron F1 o 120-dniowym okresie wegetacji, która tworzy główki o masie około 3,5 kg, nadające się do przechowywania. Nowością w ofercie firmy jest Astrus plus F1 mająca płaskie główki, jest to 100-dniowa odmian, o silnym nalocie woskowym, co czyni ją mało podatną ma mączlika warzywnego, który w tym roku stwarza bardzo dużo problemów. Bardzo dobrą odmianą ogórka gruntowego jest niezwykle plenna odmiana Monisia F1, która potrafi plonować od czerwca do września. W przypadku kapust, w regionie małopolskim bardzo dobrze cały czas sprzedaje się odmiana Galxy F1 do przechowywania, a z odmian do kwaszenia w regionie charsznickim m.in. Vestri F1, Ambrozia F1 oraz Ferro F1 (stara nazwa to Kwarc F1).
Na stoisku firmy Rijk Zwaan szczególnie promowano najnowszą odmianę selera o nazwie Merga F1 to 140-dniowy seler, który ma bardzo dużą odporność na jarowizację, odmiana ta powinna być sadzona od 16-20 tygodnia roku. Ma okrągły korzeń, z mała brodą korzeniową, nać odporna na wiele chorób, w tym oczywiście na septoriozę. Odmiana ta według przedstawicieli firmy może okazać się w najbliższym czasie jedną z chętniej uprawianych odmian selera. Według Tomasz Nożykowskiego z firmy Rijk Zwann, na uwagę zasługuje również marchew odmiana Fidra F1, 120-dniowa, w typie nantejskim. Jest bardzo smaczna i słodka, ma ładnym pomarańczowym kolor i jest bardzo dobra do sprzedaży na świeżym rynku. Wartym uwagi jest buraczek Betty F1, który ma ładny, kulisty kształt, dający bardzo wysoki i wyrównany jakościowo plon. Z kapust na uwagę zasługuje Topma F1, o około 80-dniowym okresie wegetacji, jest to odmiana typowa na świeży rynek, cechująca się się bardzo dużą zdrowotnością. W przypadku kalafiorów do uprawy na rynek jesienny wartą uwagi jest odmiana Boyabat F1, o około 90-dniowym okresie wegetacji, mający ciężkie, zbite róże o masie 2,3 kg, bardzo dobre do różyczkowania, doskonałe do mrożenia oraz na świeży rynek, tam gdzie liczy się masa. Odmiana ta ma duży mocny system korzeniowy, a przez to jest odporna na okresowe niedobory wody.