W czasie pokazu 24 odmian marchwi, który był jednym z punktów drugiego dnia Międzynarodowego Sympozjum o Marchwi i innych Selerowatych („2nd International Symposium on Carrot and other Appiaceae”) była możliwość zapoznania się z wieloma odmianami marchwi o podwyższonych walorach nie tylko smakowych, ale również zdrowotnych.
Coraz więcej konsumentów poszukuje w moim gospodarstwie nie tylko ładnie wyglądającej marchwie, ale również smacznej. Dlatego też stawiam na uprawę takich kreacji jak Speedo F1, Subito F1, Octavo F1. Nowym trendem stają się odmiany o podwyższonych walorach zdrowotnych, dotyczy to np. zawartości luteiny. Taką kreacją jest Gold Nugget F1 – mówił Damian Micyk, producent warzyw z Charsznicy, który od kilku sezonów uprawia w swoim gospodarstwie odmiany marchwi z portfolio firmy Hazera.
Jak informował Wiesław Jakubowski z firmy Hazera, nie wszystkie z prezentowanych 24 odmian marchwi nadają się do uprawy w Polsce. To co wyróżnia nasze odmiany to przede wszystkim smak, na co zwraca się uwagę w procesie hodowli – mówił. Z kreacji, które w ostatnim czasie zostały wprowadzone do uprawy w Polsce i dobrze się sprawdzają wymienił takie kreacje jak Octavo F1 czy Melodio F1. Odmiany te są zarówno smaczne jak też przydatne do obróbki mechanicznej i przydatne do długiego przechowywania. Z kolei Volcano F1 to kreacja o długich korzeniach, powyżej 20 cm, dająca bardzo duży plon, jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, nie ma u niej problemów z zielenieniem główki, dobrze reaguje na różne zagęszczenie. Odmiana ta ma około 150-dniowy okres wegetacji, ale dzięki temu, możliwe jest jej wcześniejsze wysianie (przełom kwietnia-maja), kiedy z reguły panują dobre warunki wilgotnościowe do równych i dobrych wschodów. Jest to szczególnie ważne dla gospodarstw, gdzie nie zawsze można nawadniać uprawy. Interesującą kreacją, wpasowującą się w trend uprawy marchwi o bardzo wysokiej zawartości betakarotenu jest japońska odmiana prezentowana pod numerem MVC 586 F1 o czym więcej można dowiedzieć się oglądając film: