Wegetarianie łatwiej wpadają w depresję

Zdaniem niektórych brytyjskich i amerykańskich naukowców wegetarianie łatwiej wpadają w depresję. Uczeni z Uniwersytetu w Bristolu i z amerykańskiego Narodowego Instytutu Zdrowia dostrzegli związek między odżywianiem się a prawdopodobieństwem wystąpienia symptomów depresji i innych zaburzeń.

Niedobory składników pokarmowych szkodliwe dla zdrowia

Autorzy badania sugerują, że niedobory żywieniowe mogą wyjaśniać istotne objawy depresyjne stwierdzane u uczestników nazywających się weganami lub wegetarianami. Przyczyną mogą być niedostatki kluczowych tłuszczów i składników odżywczych w które mięso jest bogate, jak na przykład witamina B12. Przygotowana przez naukowców publikacja opiera się na ponownej analizie danych ze starszego badania, przeprowadzonego w 1992 r. Wzięło w nim udział około 10 000 mężczyzn w hrabstwie Devon, z których 350 było wegetarianami.

Co dobre dla ciała, nie musi być dobre dla ducha

Autorzy twierdzą, że chociaż dieta wegetariańska wiąże się z poprawą zdrowia serca i odniesieniem innych jeszcze korzyści, to jednak niewiele wiadomo na temat jej wpływu na zdrowie psychiczne. W konkluzji stwierdza publikacji stwierdzają, że ​​dieta może wpływać na nastrój na kilka sposobów. Zwłaszcza istotny może okazać się brak kluczowych witamin lub tłuszczów, chociaż poziomy te nie były testowane. Podkreślają także, że ponieważ wykluczenie czerwonego mięsa cechuje przede wszystkim wegetarian, mniejsze znaczenie zażywanie witaminy B12 należy uznać za czynnik przyczyniający się do wystąpienia depresji. Te obserwacje korespondują z badaniem przeprowadzonym na grupie australijskich kobiet. W tamtym przypadku niższe spożycie czerwonego mięsa było związane z prawie dwukrotnie większym ryzykiem poważnych zaburzeń depresyjnych i lękowych.

Jak żyć?

Dyskusje na temat poprawnego odżywiania się zdają się nie mieć końca. Nie ulega wątpliwości, że regularne spożywanie warzyw jest zdrowe. Potwierdza to choćby najnowsza piramida żywienia. W niej warzywa znalazły się niemal u podstawy, tuż nad aktywnością fizyczną. Jednak ona także zawiera pewne ilości różnych gatunków mięs. W świetle brytyjsko-amerykańskich doniesień wygląda jednak na to, że kompletna rezygnacja ze spożycia czerwonego mięsa prowadzić może do poważnych zaburzeń natury psychicznej.

Źródło: independent.co.uk, materiały własne