W październiku wyższe niż w ub. roku były ceny prawie wszystkich warzyw krajowych, co wynika z niższej ich podaży.
Ceny cebuli w krajowym skupie wzrosły o 94% do poziomu 0,93 zł/kg, jednak były o 26% niższe niż dwa sezony wcześniej. Należy jednak pamiętać, że sezon 2013/2014 był rekordowym jeśli chodzi o ceny tych warzyw, a cebula obecnie pozostaje relatywnie droga. Najwyższy procentowo wzrost odnotowały ceny kapusty białej. W październiku br. była ona 3,8-krotnie droższa niż przed rokiem. O 42% wzrosły ceny buraków czerwonych. Znaczny wzrost odnotowały również ceny marchwi. Ich średni poziom we wrześniu i październiku był o 111% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem wynosząc 1,14 zł/kg. Był to zarazem najwyższy poziom cen od 2004 r. Biorąc pod uwagę inflację można zauważyć, że realna cena marchwi w skupie krajowym była najwyższa od co najmniej 11 lat.
Źródło: AgroTydzień, BGZ BNP Paribas S.A