Hiszpania nie bez powodu nazywana jest często zimową spiżarnią Europy. W okresie kiedy u nas panuje zima, warunki pogodowe w wielu rejonach Hiszpanii pozwalają realizować produkcję ogrodniczą. To właśnie z tego kraju pochodzi większość warzyw i owoców jakie trafiają do Europy. Tak jest również w przypadku sałat, zawłaszcza tak popularnej również w Polsce sałaty kruchej (lodowej).

 

 

Dogodny klimat – rosnąca produkcja

Bardzo popularne są sałaty rzymskie, zwłaszcza w typie mini i midi
Bardzo popularne są sałaty rzymskie, zwłaszcza w typie mini i midi

Produkcja sałat i innych warzyw liściowych jest realizowana m.in. niedaleko Murcji. Zbiór sałat w Hiszpanii rozpoczyna się pod koniec listopada i trwa do maja. Później latem realizowana jest produkcja jedynie na lokalny rynek. To właśnie w regionie Murcji skoncentrowana jest produkcja sałat, gdzie powierzchnia uprawy wszystkich sałat liściowych szacowana jest w sumie na około 32 tys. ha. Produkcja realizowana jest przede wszystkim w otwartym gruncie, rzadko uprawia się w tym regionie sałaty pod osłonami. Pozwala na to klimat, gdyż w okresie kalendarzowej zimy temperatura rzadka spada do 0-1°C, a jeśli już to najwyżej na kilka godzin, co nie powoduje uszkodzeń na sałatach (średnio temperatura w styczniu lutym wynosi 7-8°C). W uprawie przeważa sałata krucha (tzw. lodowa), oprócz niej uprawia się dużo sałat rzymskich i różnych innych typów. Większość tych warzyw produkuje się z przeznaczeniem do ręcznego zbioru, choć już około 30-40% produkowane jest pod zbiór maszynowy z przeznaczeniem do produkcji świeżych sałatek.

4.Zbiór sałat realizowany jest z użyciem samojezdnych platform
Zbiór sałat realizowany jest z użyciem samojezdnych platform

Produkcja sałat i warzyw liściowych opanowana została przede wszystkim przez duże firmy – około 80% produkcji w regionie Murcji zarządzane jest przez 10 dużych przedsiębiorstw. Nic dziwnego, bowiem większość produkowanych tam warzyw jest eksportowana do Europy. Coraz częstsze są też przypadki zlecania produkcji indywidualnym gospodarstwom – hiszpańskim ogrodnikom dostarcza się rozsadę, wszelkie potrzebne do produkcji środki i powierza mu opiekę nad uprawą. W momencie zbioru firma przyjeżdża na plantację ze swoimi maszynami i pracownikami by dokonać zbioru sałat. Tej również dobrze zorganizowany. Korzysta się głównie z samojezdnych platform, z pasami do transportu główek. Podczas zbioru pracownicy wycinają główki (sałaty kruche zbiera się na jeden raz) pakują je w foliowe torebki układają na taśmach. Następnie przemieszczają się one na platformę, gdzie kolejni pracownicy pakują główki w opakowania zbiorcze. W ten sposób z pola wyjeżdżają praktycznie gotowe do sprzedaży sałaty.

6.Na przyczepach pakuje się główki do kartonów
Na przyczepach pakuje się główki do kartonów