Papryka jako warzywo ciepłolubne uprawiana jest w krajach o cieplejszym klimacie niż Polska. Tymczasem kilkadziesiąt lat temu uprawą tego warzywa zajęli się producenci w okolic Radomia. Dziś radomskie zagłębie uprawy papryki to przeszło 1000 ha upraw w nieogrzewanych tunelach foliowych z produkcja przekraczająca 100 tys. ton rocznie. Jednym z wyznaczników udanej produkcji jest właściwy dobór odmiany. Swoje propozycje z tego zakresu przedstawiała 22 sierpnia firma Hazera, podczas spotkania zorganizowanego w Potworowie. Jego współorganizatorami były firmy ADOB, Grupa Producentów Rozsad KRASOŃ i Grupa Mularski.
Odmiany papryki godne uwagi
Spotkanie odbywające się w Gospodarstwie Pana Andrzeja Krzywkowskiego rozpoczął Janusz Gajzler z firmy Hazera, który scharakteryzował odmiany papryki polecane do uprawy w tunelach. Wśród czerwonych standardów w typie blok jest odmiana Burgund F1. Jest to odmiana cechująca się silnym wzrostem wegetatywnym, co sprawia że bardzo dobrze wiąże owoce w dolnych i górnych partiach. Wymaga jednak uprawy w mniejszym zagęszczeniu względem innych odmian – mówił specjalista z firmy Hazera, podkreślając rolę indywidualnego podejścia do prowadzenia każdej odmiany. Z tego też względu Burgund jest odmianą polecaną do uprawy w systemie jednorzędowym, gdzie rośliny mają więcej przestrzeni do wzrostu a dostęp światła do poszczególnych partii roślin jest dużo lepszy. Ważne jest dopasowanie nawadniania i nawożenia do wymagań i typu wzrostu danej odmiany. Mam wrażenie, że w wielu gospodarstwach rośliny są zbyt obficie nawadniane. Tymczasem to właśnie lekki deficyt wody wpływa na lepsze wiązanie owoców i ich dojrzewanie. Nadmiar wody w połączeniu z nawożeniem azotowym wpływa na mocny wegetatywny wzrost roślin. Dla Burgunda wprowadzenie roślin w stan lekkiego deficytu wody będzie miało korzystny wpływ na wzrost roślin – mówił Janusz Gajzler. Burgund jest odmianą średnio wczesną, owoce są grubościenne w kształcie typowego bloku. Długi i gruby ogonek wpływa z kolei na łatwość zbiorów owoców.
Papryka czerwona Burgund F1 Papryka czerwona Chouca F1 Papryka czerwona Papryka żółta Sollie F1 Paparyka żółta Morfeo F1 Papryka czerwona Salomon F1 Oberżyna Nigral F1
Kolejna nową odmiana jest papryka żółta Morfeo F1. Rośliny tej odmiany cechuje umiarkowana siła wzrostu ale z tendencja do obfitego plonowania. Zbyt duża ilość owoców w dolnych partiach może blokować zawiązywanie w górnych partiach roślin. Owoce są bardzo wyrównane, duże, czterokomorowe z grubą ścianką. Stanowi ona dobre uzupełnieniem dla innej żółtej papryki Sollie F1 –typowo marketowej. Sollie to papryka cechująca się grubą ścianką, co też wpływa na masę owoców – podkreślał ekspert z Hazera. Scharakteryzował tez inne już znane odmiany papryki jak czerwone papryki Muriel F1, Murano F1, Salomon F1 i odmianę Chouca F1 która sprawdza się w uprawie zarówno tunelowej jak również w otwartym gruncie.
Odmiany papryki omówił Janusz Gajzler Papryka Morfeo F1 rosnąca w tunelu Papryka Burgund w tunelu Papryka Burgund w tunelu Stanowiska wystawców na dniu papryki Część praktyczna spotkania Stanowiska wystawców na dniu papryki
Ważne elementy agrotechniczne
Specjalista od nawożenia z firmy ADOB Włodzimierz Prus wskazywał na pewne niuanse związane z nawożeniem papryki. Należy je rozpocząć od analizy gleby i uzupełniania składników pokarmowych w glebie przed założeniem uprawy. Dalsze nawożenie w trackie uprawy to przede wszystkim fertygacja, gdzie składniki pokarmowe dostarczane są wraz z podawaną woda. Do tego celu można wykorzystać wieloskładnikowe nawozy z serii ADOB ProFit. Istotną cechą tych nawozów jest duża zawartość mikroelementów, zawarte w formie chelatów. Taka ich forma sprawia, że wszystkie składniki są dobrze rozpuszczalne w wodzie a więc łatwo dostępne dla roślin. Pamiętajmy że rośliny nie „jedzą” ale „piją”, a więc wszystko co jest rozpuszczone w wodzie jest dostępne dla roślin – podkreślał ekspert z firmy ADOB.
Aleksandra Wronka reprezentująca Grupę Producentów Rozsad KRASOŃ, zachęcał do zainteresowania się kupnem gotowej rozsady, lub pikówki która jest dość popularna wśród producentów papryki. Pikówka dostarczana jest w tacach z 285 otworami i dostępna jest już od 8 tygodnia roku.
Produkcją rozsad zajmuje się również Grupa Mularski , którą podczas spotkania w Potworowie reprezentował Marcin Portka. Zachęcał do kupna pikówki papryki lub gotowej rozsady w tacach z 50 otworami lub kostkach torfowych. Grupa Mularski ma w swojej ofercie nawozy wapniowe oferowane pod marką Czarna Kreda. Są one dostępne w dwóch postaciach – granulowanej i formie mielonej. To co wyróżnia te nawozy wapniowe to wysoka zawartość materii organicznej, czyli węgla brunatnego (do 10%) co znacząco wpływa na poprawę żyzności gleby i zawartości próchnicy. Warto pamiętać, że nawożeniem wapniem ma na celu nie tylko uregulowanie pH gleby ale też dostarczenia wapnia odżywczego dla roślin – mówił Marcin Portka.
Uczestnicy spotkania Uczestnicy spotkania Włodzimierz Prus wskazywał jak prawidłowo nawozić paprykę Ofertę rozsad GPR KRASOŃ przedstawiała Aleksandra Wronka Ważne rozmowy z klientami Marcin Portka scharakteryzował nawozy oferowane pod marką Czarna Kreda Nawozy z dodatkiem materii organicznej Zwiedzanie tuneli i pokaz odmian papryki Zwiedzanie tuneli i pokaz odmian papryki Były dyskusje i rozmowy o papryce W paprykowych tunelach było co oglądać
Podczas spotkania przybyli na nie plantatorzy mieli możliwość zobaczenia jak poszczególne odmiany papryki rosną w tunelach. Nie brakowało zatem praktycznych i merytorycznych dyskusji na temat uprawy papryki i podnoszenia wydajności z prowadzonych upraw. Już niebawem dalsza część relacji z tego spotkania w materiałach filmowych na warzywapolowe.pl.