Ważną częścią szkolenia pt. Uprawa marchwi od A do Z zorganizowanego przez firmę Hazera i BASF (więcej czyt..) było omówienie warunków przechowywania marchwi oraz przygotowania marchwi do tego celu (więcej czyt..). Informacje z zakresu przechowywania marchwi przedstawił Cor Eldering i Karol Bańcyr z firmy doradczej Delphy.
Zbiór marchwi przeprowadzany w niższych temperaturach, pozwala skrócić czas schładzania, a tym samym ograniczyć problem z chorobami czernienia korzeni – informował Cor Eldering. Ważnym elementem podczas przechowywania jest również stężenie dwutlenku węgla. Wysoka temperatura zbioru w połączeniu z intensywnym oddychaniem, przekłada się na utratę masy marchwi. Rozpoczynając zbiór w Holandii robi się to w temperaturze na poziomie 10-12oC, poziom oddychania jest wtedy w miarę ustabilizowany. Dzięki temu udaje się w miarę szybko uzyskać optymalną temperaturę w chłodniach.
Czas schłodzenia marchwi zależy od temperatury w czasie zbiorów
Temperatura w czasie zbiorów w oC |
Czas schładzania w dniach |
20 |
18 |
15 |
10 |
10 |
5 |
5 |
2 |
Marchew po zwiezieniu do chłodni należy schłodzić do temperatury 5oC najszybciej jak to jest możliwe. Następnie do temperatury 1oC schładzamy marchew w ciągu 4-6 tygodni. Marchew pod koniec grudnia powinna być już przechowywana w temperaturze od 1 do O,5oC. Na etapie przechowywania należy również stale kontrolować stężenie CO2, jeśli wynosi ono około 3% jest nieszkodliwe, ale nie dłużej niż 5 dni. Jak informował holenderski doradca, jeśli stężenie CO2 jest na poziomie 2,5-3% dłużej niż 2-3 miesiące, oznacza to, że marchew cały czas intensywnie oddycha, co przekłada się na utratę jej jakości i masy. Dlatego w czasie przechowywania ważne jest stałe kontrolowanie nie tylko temperatury, ale również stężenia gazów. Najprostszym sposobem obniżenia stężenia dwutlenku węgla na etapie przechowywania jest lekkie otwarcie drzwi, wystarczy je rozszczelnić na kilka centymetrów. Ważne jest również utrzymanie odpowiedniej wilgotności – poprzez polewanie posadzki wodą lub zainstalowanie urządzeń do zamgławiania.
Utrata masy w czasie przechowywania marchwi w zależności od warunków wg Delphy.
Temperatura oC w chłodni |
Wilgotność (%) w chłodni |
Utrata wilgotności korzeni po 30 dniach (w %) |
Utrata wilgotności korzeni po 35 tygodniach (w %) |
Utrata masy po 35 tygodniach w kg/tonę |
0 – 1 |
98-100 |
0,1-0,3 |
0,8-2,4 |
11 – 22 |
0 – 1 |
90-95 |
1,1-1,6 |
9,0-13,0 |
29 – 53 |
2 – 3 |
98-100 |
0,3-0,5 |
2,4-4,1 |
12 – 24 |
3,5 – 4,5 |
98-100 |
0,4-0,8 |
3,3-6,5 |
13 – 32 |
3,5 – 4,5 |
90-95 |
1,8-2,4 |
14-19,6 |
55 – 80 |