Podczas spotkanie jakie 12 lipca w Piotrkowicach zorganizowała firma Bejo Zaden na polach firmy On – Zin pokazano 14 odmian cebuli dymki. Partnerami tego spotkania były firmy BASF, Omnivent oraz Yara Poland. O prezentowanych odmianach opowiada Jakub Sobecki z Bejo Zaden. Zapraszamy na FILM.
Na poletkach pokazano 14 odmian cebuli dymki, w większości już znanych ale również testowane dopiero propozycje pochodzące z hodowli firmy Broer BV, należącej do holdingu Bejo Zaden. Dzisiejsza plantacja pokazuje, jak w suchym roku przy ogromnym deficycie wody, radzi sobie cebula uprawiana z dymki – mówił Jakub Sobecki dodając, że właśnie w takich warunkach dymka zapewnia stabilne plony, dobrą jakość i odpowiedni kalibraż cebuli. Cebula z dymki zawiera dużo suchej masy, cechuje się dobrym przechowywaniem i dobrą trwałością pozbiorczą. Dzięki temu zapewnia jakość jakiej wymagają odbiorcy ze świeżego rynku.
Ekspert z Bejo Zaden zwracał tez uwagę na flagową w ofercie Bejo odmianę Hercules, która nawet na gorszych stanowiskach zapewnia dobre plonowanie cebuli. Cebule tej odmiany mają lekko wydłużony co ułatwia obieranie zarówno ręczne jak i maszynowe i ogranicza straty. Odmiana ta szerokie zastosowanie zarówno jako przemysłowa do obierania jak również na świeży rynek i sprzedaży w workach.
Więcej o uprawie dymki i odmianach: