Jak wynika z najnowszych danych Euroestacom, w pierwszej połowie bieżącego roku ponad połowa słodkiej papryki znajdującej się na unijnym rynku pochodziła z Hiszpanii.
Wolumen wyeksportowanej do pozostałych państw unijnych hiszpańskiej papryki wyniósł 322,1 tys. ton – to w sumie 44,4% łącznie zaimportowanej w omawianym okresie pierwszych sześciu miesięcy bieżącego roku ilości tego warzywa sprowadzonego na teren UE łącznie. W sumie kraje unijne zarówno z importu wewnętrznego jak i z pozostałych państw trzecich sprowadziły w pierwszym półroczu 725,0 tys. ton papryki. Drugim pod względem wysyłki tego warzywa do pozostałych państw UE była Holandia z wielkością 153,0 tys. ton (21,1% udział) oraz Maroko, które do państw unijnych dostarczyło w sumie 64,2 tys. ton. Na czwartym miejscu wśród liczących się dostawców do UE znalazł się Izrael – 42,3 tys. ton i na piątym również kraj unijny – Niemcy z wynikiem 33,4 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: hortoinfo.es