Aspekty finansowe związane z uprawą pomidorów, choć bardzo ważne, nie były jedynymi tematami które poruszono w końcu listopada na spotkaniu w Kowalu (czytaj również). Sporo mówiono o przygotowaniu stanowiska oraz zaletach zakupu gotowej rozsady. Część uwagi poświęcono także doborowi odpowiedniej odmiany do wymogów odbiorców oraz warunków panujących w gospodarstwie.
Poprawa właściwości gleby oraz dobra rozsada
Na spotkaniu pomidorowym w Kowalu obecny był Daniel Babij z firmy Grupa Mularski. Podmiot ten oferuje rozsadę warzyw od niedawna. Firma jednak dynamicznie się rozwija. Od 2015 roku, kiedy sprzedała 40 mln szt., do minionego sezonu 2019 Grupa Mularski zanotowała sześciokrotny wzrost sprzedaży rozsady. Wysoka jakość rozsady pomidorów prowadzi do wysokiego i wyrównanego plonu. Jest ona dostarczana w tacach 150 otworowych z nogami. Taka konstrukcja umożliwia swobodny przepływ powietrza pod nią, brak przerastania korzeni, równe odprowadzenie drenażu a także ogranicza kontakt z podłożem, który mógłby stać się przyczyną przedostania się chorób korzeniowych. Tace wyposażone są także w kody QR, które umożliwiają pełną identyfikację każdej partii rozsady. Sczytanie kodu smartfonem daje dostęp do podstawowych informacji o roślinach, odmiana, data dostawy, nr telefonu do opiekuna, rodzaj tacy. W ofercie Grupy Mularski znajduje się nie tylko rozsada pomidora, a także papryki, warzyw kapustnych, selera oraz cebuli. Jej produkcja z rozsady zyskuje w ostatnich sezonach na popularności. W ofercie firmy jest obecnie także nowa produkt i marka – Czarna Kreda. O tym nawozie wapniowym mówił Tomasz Wyszkowski. To naturalna kopalina, kreda jeziorna z węglem organicznym i zawartością kwasów fulwowych i humusowych. W Polsce co roku wysiewa się ok. 750 tys. ton nawozów wapniowych, choć ze względu na zakwaszenie gleb, powinno to być ok. 1,2 mln ton rocznie. Odczyn pH gleby silnie warunkuje plonowanie roślin. Aplikacja czarnej kredy nie tylko pomaga uregulować kwasowość podłoża dostosowując go do wymagań uprawianej rośliny, ale wspiera też aktywność mikrobiologiczną gleby. Nawóz ten jest wysoce reaktywny. W warunkach laboratoryjnych (kwas cytrynowy) wskaźnik ten ma wartość 97%. Dawkowanie nawozu to 0,5-2,5 t/ha. Najczęściej jednak w interwałach wynoszących 2-3 lata aplikuje się 1-1,5 t/ha. Można ją nabywać w formie bezpośrednio z hałdy, po zmieleniu lub w formie granulatu. Kupować można luzem (wywrotki typu „wanna” – 25 t) lub w dużych opakowaniach jednostkowych typu big-bag (1 t), a granulat tylko w big – bag 600 kg.
Jakie wczesne odmiany pomidora wybrać?
Głos w imieniu firmy Hazera zabrała Dorota Wielgat. Przedstawiła odmiany pomidorów znajdujące się w ofercie handlowej firmy Hazera. Skoncentrowała się na tych, które mogą być zbierane kombajnowo. Najwcześniejszą odmianą jest Jet F1. Odmiana ta dedykowana jest do zaopatrzenia przemysłu. Masa owoców średnio to ok. 80 g. Nadaje się do zbioru mechanicznego. Na 1 ha należy sadzić ok. 25 000 roślin. Edimar F1 także jest dość wczesną odmianą. Cechuje ją wysoka plenność, choć roślina jest dość kompaktowa. Owoce są niewielkie, ale bardzo dobrze wybarwione wewnętrznie. Ich masa to 60-80g. Scooter F1 to odmiana wczesna o nieco większych owocach. Ich masa to 100-120g. Nadają się one do zbioru kombajnowego, choć niezłe rezultaty jeśli chodzi o wydajność uzyskuje się przy zbiorze ręcznym. Zalecana obsada to także 25 000 roślin/ha. Zeplin F1 to kolejna z wczesnych odmian. Owoce są twarde, jednolicie wybarwione. Owoce osiągają masę średnio wynoszącą ok. 120 g i Brix powyżej 5,5. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest jej długa trwałość pozbiorcza. Pegaso F1 to odmiana plenna. Rośliny są kompaktowe, choć dzięki licznym liściom owoce są zabezpieczone przez słońcem. Pietrarossa F1 daje krzewy o dużym wigorze wzrostu. Jej owoce są wyrównane, mięsiste i bardzo twarde, co znacznie ułatwia zbiór kombajnowy. Contact F1 to nowa odmiana. Daje owoce o masie 90-100g. Roślina ma umiarkowany wigor. Owoce mogą być przeznaczane do zaopatrzenia zakładów przetwórczych, ale niektórzy kierują je także na świeży rynek. Owoce są więc bardzo uniwersalne jeśli chodzi o zagospodarowanie. Rodion F1 to kolejna wczesna odmiana. Owoce owalne o masie średnio wynoszącej 80 g. Cechują się bardzo dobrym wybarwieniem. Polecana jest do sprzedaży na kostkę lub do konserwowania w całości. Owoce w typie Full Flesh, co znacznie ogranicza ubytki w procesie mrożenia (nie więcej niż 5-7%).
A które odmiany na późniejszy zbiór?
Everton F1 to odmiana średniowczesna wysokomiąższowa. Owoce osiągają masę 75-80 g. Roślina o umiarkowanym wigorze wzrostu. Odmiana jest stosunkowo plenna. Kreacja C317 F1 to wariant o owocach o ograniczonej zawartości galaretki. Ubytek masy przy mrożeniu jest więc ograniczony i nie przekracza 15%. Plon na poziomie 80 t/ha w roku o standardowym przebiegu pogody nie jest problemem. Goldy F1 to z kolei odmiana o barwie żółtej. Ten kierunek produkcji polowej to wciąż nisza. Jednak jak zaznaczyła Dorota Wielgat uprawa tej odmiany daje satysfakcjonujące rezultaty.