Tegoroczny sezon był specyficzny i raczej trudny dla osób uprawiających kapustę w regionie Małopolski. Początkowo notowano duże deficyty wody, po czym było jej aż nadmiar. Wymagało to zmiany podejścia m.in. do nawożenia, które ustalone w oparciu o wykonane przed sezonem analizy składu chemicznego gleby należało mocno zmodyfikować.
Dobrą okazją do tego jak należało w tym sezonie modyfikować program nawożenia była zarejestrowana przez nas rozmowa Huberta Tabora z firmy Yara Poland oraz Jakuba Kruszca, producenta kapust z Charsznicy w którego gospodarstwie od lat organizowane są przez firmę Bejo poletka odmian kapust przygotowywane na Charsznickie Dni Kapusty.
Więcej o tym jak należało nawozić kapustę w czasie tegorocznej, zmiennej pogody dowiecie się oglądając materiał filmowy:
W ocenie J. Kruszca, mimo trudnego sezonu, jeśli udało się ograniczyć wpływ na plon chorób i odpowiednio zmodyfikować nawożenie w wielu gospodarstwach udało się uzyskać dobrej jakości i wielkości plony. Plantator zauważa również wzrost zainteresowania kapustą, co powinno pozytywnie wpłynąć na sprzedaż tego warzywa w nadchodzących miesiącach.