Pod koniec kwietnia eksperci Syngenta dokonali oceny kapust przechowalniczych w kilku regionach Polski. Jedna z takich ocen miał miejsce w gospodarstwie położonym w Charsznicy, polskim zagłębiu uprawy kapust. Podczas tej oceny weryfikowano, jakość główek nowych odmian, porównując je ze znanymi już standardami. Po raz kolejny dobrze wypadły znane już odmiany kapust, czyli Zenon F1, Zielonor F1, Storidor F1 i Prodikos F1.
Artykuł reklamowy
Nie na kilkumetrowych poletkach doświadczalnych, ale w warunkach produkcyjnych w ubiegłym roku rosło kilkanaście odmian kapust przeznaczonych do długiego przechowywania. Zebrano i przechowywano je w chłodni, by właśnie teraz pod koniec kwietnia zweryfikować ich, jakość, zdrowotność, strukturę wewnętrzną i wybrać najlepsze kreacje. Swoją przydatność do długiego przechowywania potwierdziły dobrze znane już odmiany kapusty.
Najlepsze kapusty do długiego przechowywania
Zenon F1 to odmiana, która dobrze sprawdza się na słabszych glebach, tworząc zarazem dość duże główki. Odmiana ta cechuje się dobra zwrotnością polową, jest odporna na fuzariozę i zapewnia stabilne plonowanie nawet w zmiennych warunkach pogodowych. Główki tej odmiany bardzo dobrze przechowują się do końca marca.
Storidor F1 bardzo dobrze przyjęła się w polskich warunkach. Odmiana ta po 130-135 dniach wegetacji tworzy główki 2,5-3,5 kg. Są one wysoko osadzone, co sprzyja utrzymaniu zdrowotności i ułatwia zbiór. Ma silny system korzeniowy, który sprzyja dynamicznemu wzrostowi zaraz po posadzeniu, dzięki czemu szybko rosnące liście w krótkim czasie zakrywają powierzchnię gleby. Główki bardzo dobrze się przechowują jak również są łatwe w przygotowaniu do sprzedaży. Jednorodna struktura wewnętrzna pozwala je wykorzystać w różnorodny sposób.
Storidor znajduje się czołówce odmian uprawianych w wielu krajach (Holandia, Niemcy, Wielka Brytania) z przeznaczeniem do długiego przechowywania.
Prodikos F1 daje pośrednie główki miedzy Zenonem a Storidorem, o masie około 3-4,5 kg. Warto pamiętać, że w przypadku tej odmiany w końcowym okresie przedzbiorczym wskazany jest dodatkowy zabieg fungicydowy, w celu zapewnienia dobrego przechowywania – podkreśla Zygmunt Siekacz z Syngenta. Odmiana o bardzo dobrej strukturze liści, które nawet po okresie długiego przechowywania utrzymują zielona barwę. Świetnie nadaje się na gołąbki.
Zielonor F1 to odmiana do bardzo długiego przechowywania nawet do maja- czerwca. Po usunięciu liści zewnętrznych, zachowuje seledynowo zielony kolor liści. Odmiana ta może nie wygląda rewelacyjnie na polu podczas uprawy, ale jest to niewątpliwie jedna z najlepszych odmian do bardzo długiego przechowywania. Pomimo trudnych warunków pogodowych, jakie panowały w minionym sezonie, Zielonor bardzo dobrze się przechowywał w tym sezonie. Podczas dzisiejszej oceny odmiana ta wypadła najlepiej, miała najmniej ubytków, a po usunięciu 2-3 liści zewnętrznych nadal mogliśmy obserwować zielone liście – informuje Zygmunt Siekacz. Średniej wielkości główki tej odmiany doskonale nadają się do sprzedaży marketowej.
Kilastor F1 to stosunkowo nowa odmian w portfolio Syngenta, z odpornością na kiłę kapusty, a więc może być uprawia na stanowiskach opanowanych przez tę chorobę. Cechuje ją wysoka przydatność przechowalnicza. Jako godnym następca Kilatona, oferując wyższy potencjał plonotwórczy i cechuje się duża przydatnością do bardzo długiego przechowywania, utrzymując zielony kolor liści.
Trzeba podążać za trendami
Patrząc na trendy w uprawie, konieczne staje ukierunkowanie produkcji na kapusty, których główki nie przekraczają 3,5-4 kg. Współczesny rynek konsumencki oczekuje kapust o masie 1,5-2,5 kg i do tego powinni się dostosować producenci, zwłaszcza Ci, którzy chcą dostarczać kapustę do sieci handlowych – uważa Zenon Małek z Syngenta. Związane jest to z koniecznością uprawy w większym zagęszczeniu 45 tys./ha, a nawet 60 tys./ha. Do czego bardzo dobrze nadają się standardowe odmiany, jak Storidor czy Kilazol oraz odmiana Kilastor.
Znane już standardy jak Zenon, Zielonor, Storidor i Prodikos sprawdziły się zarówno w produkcji i długim przechowywaniu. Prowadzone selekcja być może już niebawem wyłoni kolejne ciekawe odmiany wśród kapust z przydatnością do długiego przechowywania. Mamy już kilku ciekawych faworytów w tym segmencie. Badamy je, obserwujemy w różnych warunkach uprawy i różnych regionach Polski, tak by z szerokiej puli genetycznej, jaką dostarczają nam hodowcy wybrać te odmiany, które będą najlepiej przystosowane do naszych warunków klimatycznych i glebowych – wyjaśnia Zenon Małek. Można, zatem oczekiwać, że w katalogach Syngenty już niebawem pojawią się nowe kreacje kapust, o jeszcze lepszych cechach predysponujących je do długiego przechowywania.