Targi Macfrut 2016, które niedawno zakończyły się w Rimini przyciągnęły ponad 38 tys. zwiedzających, co oznacza wzrost o 9% wobec edycji z 2015 roku. Godny podkreślenia jest także wzrost gości z zagranicy, który wyniósł 30%. Nic więc dziwnego, że Cesena Fiera, organizator wystawy, już zajmuje się przygotowaniami do kolejnych targów, które tym razem odbędą się wiosną, a dokładniej w dniach 10-12 maja 2017 roku.
Innowacje nagrodzone
Bardzo ważnym elementem targów w Rimini stało się promowanie rozwiązań innowacyjnych, które mogą nadać ogrodnictwu nową jakość. Także w 2016 roku przyznano nagrody Macfrut Innovation Awards. Ceremonia odbyła się w piątek, 16 września, a złote, srebrne i brązowe medale rozdano w 7 kategoriach. Oto zwycięskie produkty w swych kategoriach:
Kategoria | Zwycięzca: |
Nasiona i odmiany owoców i warzyw dla świeżego rynku i przetwórstwa | Isi Sementi – złoty medal za odmianę pomidora Centus F1, średnio odporną na wirusa plamistości pomidora |
Ochrona i nawożenie roślin | Sipcam Italia – złoty medal za preparat 3Logy. Tworzą go trzy naturalne składniki, posiada we Włoszech rejestrację w uprawie winogronu. |
Maszyny do uprawy owoców i warzyw | Forigo – Roter Italia – złoty medal za elektrohydrauliczny system TDC, kontrolujący głębokość roboczą maszyn. |
Udogodnienia i sprzęt do produkcji pod osłonami | Europlastic – złoty medal za system podwójnej nadmuchiwanej folii do małych tuneli |
Maszyny i technologie do sortowania i pakowania | Techno3 – złoty medal za Idrolisi Gruper, opatentowany system do przygotowywania produktów do sprzedaży. |
Pakowanie i materiały w nim wykorzystywane | Sormagroup – złoty medal za Sormabag, opakowania składającego się z tkanej siatki i folii |
Logistyka i usługi | De Nora – złoty medal za system przechowywania w komorach i kontenerach transportowy wykorzystujący ozon |
Poza medalami przyznano także honorowe wyróżnienia. Regionem najbardziej utytułowanym podczas targów został Emilia-Romagna z którego podmioty łącznie otrzymały aż 14 nagród. Licznie wyróżniano także przedsiębiorstwa francuskie, co akcentuje międzynarodowy charakter Macfrut.
Ogrodnictwo szansą dla Afryki
Organizatorzy Macfrut postanowili zareagować na otwarty apel byłego Sekretarza Generalnego ONZ Koffiego Annana w którym zabiegał o stworzenie Planu Marshalla dla Afryki. O szansie dla rozwoju tego kontynentu jaką niesie ogrodnictwo debatowano podczas specjalnie zwołanej konferencji pod tytułem „Znaczenie sektora owocowo-warzywnego dla rozwoju ekonomicznego i społecznego Subsaharyjskiej Afryki”. Uczestniczyło w niej 18 panelistów, wliczając ambasadorów krajów i przedstawicieli środowisk kupieckich, którzy zgodnie podkreślili, że wzrost tego segmentu może nie tylko stać się kołem zamachowym gospodarek regionu, ale i powstrzymać ruchy migracyjne, których jesteśmy świadkami w ostatnich latach. Ekonomia państw Afryki rzeczywiście silnie związana jest z rolnictwem, z którego aż 15% produkcji to owoce tropikalne, 10% warzywa, 3% owoce cytrusowe i 2% to inne owoce, a uprawy owoców i warzyw dają łączne plony wynoszące rocznie ok. 355 mln ton.
Truskawka tematem przewodnim kolejnej edycji
Majowy termin targów sprawia, że to właśnie uprawa truskawki i jej sprzedaż znajdą się w centrum zainteresowania organizatorów i wystawców. W trakcie wydarzenia obchodzone będą także Dni Truskawki, które zorganizowane zostaną wespół z wiodącymi włoskimi producentami tych wiosennych owoców. Macfrut 2017 będzie miał też swój region i kraj partnerski. Pierwszym partnerem będzie Basilicata, czyli miejsce we Włoszech, gdzie wytwarza się najwięcej truskawek. Chiny stają się zaś stopniowo coraz poważniejszym odbiorcą włoskich, ale i europejskich owoców i warzyw.
Nowości na Macfrut 2017
Jedną z innowacyjnych koncepcji jest planowane utworzenie Sekcji Organicznej. Działanie to wpisuje się w trend coraz silniej zarysowujący się w wielu europejskich państwach, który polega na produkcji żywności ekologicznej w coraz większej ilości, dla coraz szerszej grupy konsumentów. Zwłaszcza Włochy są dużym producentem tego typu owoców i warzyw, więc inicjatywa może przyczynić się do wzmocnienia pozycji producentów owoców i warzyw z Półwyspu Apenińskiego na rynkach państw Europy Północnej.
Kolejne nowości to wydzielenie obszaru „Macfrut Gourmet”, który będzie dedykowany przedsiębiorstwom rzemieślniczym działającym w dziedzinie najwyższej jakości rozwiązań do przetwarzania owoców, ich nowoczesnej dystrybucji i wyspecjalizowanego handlu detalicznego . Warto zwrócić uwagę także na inicjatywę „Macfrut w polu”. Jest to wydarzenie, które ma się odbyć na dzień przed rozpoczęciem targów, a więc 9 maja i będzie obejmować prezentacje w wyspecjalizowanych dziedzinach badań dotyczących najnowszych technologii stosowanych zwłaszcza w ogrodnictwie.