Szanse i zagrożenia. Jak z sukcesem produkować cebulę?

Ważnym aspektem omawianym podczas sympozjum cebulowego, zorganizowanego przez firmę Bejo w Opalenicy (woj. wielkopolskie) były kluczowe zasady niezbędne do osiągnięcia sukcesu w uprawie cebuli. Przedstawił je i omówił Rinus Struik z holenderskiej firmy De Groot en Slot.

Prelegent podkreślił, że uprawa cebuli jest bardzo wymagająca. W Holandii cebulę uprawia się na ok. 32-34 tys. ha i jego zdaniem jest to maksimum, na jakie stać to państwo, ze względu na jego niewielką powierzchnię. Producenci z Niderlandów borykają się z chorobami odglebowymi, śmietką kapuścianą i wciornastkami. Coraz częściej, m.in. ze względu na zmęczenie gleby pojawiają się też problemy z jakością. Dlatego ekspert skupił się na tych czynnikach, które determinują sukces w uprawie tej rośliny.

Dobre stanowisko

Pole, na którym zamierzamy uprawiać cebulę musi być dobrze przygotowane. Dobry start to możliwość osiągnięcia sukcesu podkreślił Rinus Struik. Od jakości gleby i środowiska w ogromnej mierze zależy przebieg uprawy – dlatego warto poprzedzić podjęcie decyzji analizą gleby, która wskaże nam ilość substancji odżywczych ogółem oraz tych w formach dostępnych dla roślin. Na podstawie przykładowych wyników badań żyzności gleby specjalista omówił parametr nazywany pojemnością wymiany kationów. Im jest wyższy, tym ziemia jest żyźniejsza, dlatego polecił zwracać na niego uwagę. Przestrzegł także przed pobieraniem próbek do analizy gleby zimą, gdyż może to zafałszowywać wyniki.

Ogromne znaczenie ma także dobór odmiany odpowiedniej do stanowiska oraz potrzeb odbiorców naszych warzyw: czy będziemy je długo przechowywać, czy sprzedawać na świeżym rynku, czy może potrzebujemy odmian do przemysłu. Rinus Struik polecił stosować nasiona Bejo, dla których opracowano specjalną technologię B-Mox, wzmacniającą kiełkowanie.

Prawidłowe nawożenie

Specjalista zwrócił uwagę na często popełniany przez producentów błąd, którym jest zbyt wczesne nawożenie potasem. Ten pierwiastek jest roślinom potrzebny dopiero, gdy tworzą się cebule.

Glebę do produkcji warto przygotować poprzez przedplony. Według eksperta, im bogatsza mieszanka przedplonowa, tym lepiej – warto posiać nawet pięć różnych gatunków. W testach przeprowadzanych przez firmę Bejo dobrze sprawdzały się mieszanki zawierające dużo traw.

Właściwie podjęte działania w początkowym etapie produkcji determinują nawet 60% późniejszego plonu – zaznaczył Struik.

Bardzo dobrze w uprawie cebuli sprawdza się nawożenie płynnymi nawozami fosforowymi, które prelegent określał jako P-Flow.  W doświadczeniach na cebuli plon każdorazowo był większy po ich zastosowaniu niż na stanowiskach nienawożonych w ten sposób. Co równie ważne, dzięki takiej formule i efektywniejszemu wykorzystaniu składników odżywczych możemy zaoszczędzić ok. 20-25% azotu i 30-40% fosforu. Nawożenie płynnym fosforem powinno być priorytetem. Główny cel nawożenia to budowa odporności roślin, dlatego zamiast dużych dawek nawozów lepiej zdaniem eksperta zastosować nawozy P-Flow w dawce 30-50 l/ha.  

NawózPlon netto Kg/haSuma N+P+K (kg)
Referencja60 389149N, 69P, 120K
Nawóz A61 989
Nawóz B61 997
Nawóz C55 381
P-Focus64 302147N, 28P, 121K
Wpływ płynnego nawozu fosforowego P-Focus na plon netto cebuli. Źródło: Rinus Struik

Nawozy P-Flow wpływają też pozytywnie na rozmiar cebul oraz dobrze wspierają produkcję w słabszych latach – nawet wówczas plony z pól nawożonych przy użyciu płynnych nawozów fosforowych są wyraźnie wyższe od tych z pól nawożonych tradycyjnie.

Rozmiar (mm)4040-5050-6060-7070<
Referencja1 6927 52221 77620 2519 148
Nawóz A2 28711 41724 37821 1362 771
Nawóz B1 6447 62517 44027 3937 895
Nawóz C1 4078 46118 85319 7746 887
P-Focus2 30812 50425 38920 7093 391
Wpływ płynnego nawozu fosforowego P-Focus na kaliber cebuli. Źródło: Rinus Struik

Ekspert zalecił także stosowanie adiuwantów, czyli preparatów zwiększających skuteczność wchłaniania podawanych składników mineralnych oraz dwóch nawozów: Bladkali TS z potasem i siarką i Bioliet z krzemem i pierwiastkami śladowymi. Ten pierwszy obniża zasolenie, co jest korzystne dla biologicznego życia gleby, zaś drugi podwyższa odporność roślin na wciornastki i choroby.

Równowaga przede wszystkim

Również bardzo istotne jest wzięcie pod uwagę innych czynników. Na dobry start produkcji składają się m.in. dobór odpowiedniego czasu siewu, dobór nawozów oraz rozsądne stosowanie herbicydów doglebowych. Rinus Struik rekomendował stosować je odpowiednio wcześnie i w ilościach wystarczających do zwalczenia chwastów. Na dalszych etapach wzrostu należy cały czas kontrolować ich rozwój, a herbicydy kontaktowe stosować wyłącznie wtedy, gdy jest to faktycznie niezbędne.

W podsumowaniu specjalista z Holandii podkreślił potrzebę bardzo dobrego zbilansowania wszystkich zabiegów i czynności podejmowanych w trakcie produkcji cebuli. Niczego w nadmiarze, wszystko w ilościach niezbędnych – zakończył swoje wystąpienie.