Potato Days Poland odbywające się w Udaninie były doskonałą okazją do zapoznania się z aktualnymi rozwiązaniami w uprawie ziemniaków. Począwszy od maszyn do przygotowania gleby po systemy przechowalnictwa. Ciekawie prezentowała się kolekcja odmianowa przygotowana przez firmy oferujące różne odmiany ziemniaków. Jedną z takich firm był Europlant.
Do ciekawszych i rekomendowanych przez Damiana Wojciechowskiego z firmy Europlant zalicza się odmiana Marabel. Jest to wczesna i plenna odmiana nadająca się do mycia i pakowania o gładkiej skórce i płytkich oczkach. Charakteryzuje się wyraźnym żółtym kolorem miąższu, który nie ciemnieje po ugotowaniu. Dużą zaletą tej odmiany jest wysoka odporność na parcha złocistego i obicia. Zalicza się do typu kulinarny ogólnoużytkowy B. W przypadku tej odmiany możliwy do zyskania plon to ponad 50 ton/ha.
Kolejną kreacją zasługującą na uznanie, charakteryzującą się dużą odpornością na susze jest nowość w ofercie o nazwie Madeira, która zajęła II miejsce w konkursie na najsmaczniejszą odmianę na Krajowych Dniach Ziemniaka 2019 w Nidzicy. Jest to odmiana w typie kulinarnym B, plonująca na poziomie 50 t/ha. Barwa miąższu żółta, skórka gładka, po ugotowaniu miąższ nie ciemnieje. Wykazuje niską podatność na uszkodzenia, obicia, rdzawą plamistość, a także bardzo niską podatność na parcha.
Bardzo dobrą wczesną odmianą o czerwonej skórce jest Sanibel o bardzo dużym udziale plonu handlowego gładkiej skórce i przeznaczeniu kulinarnym B. Bardzo dobrze sprawdza się w uprawach ekologicznych.
Kolejną propozycją jest Ricarda, typ kulinarny B – średnio-wczesna odmiana jadalna, charakteryzuje się kremowo-białym miąższem. Skórka gładka o kolorze potocznie mówiąc czerwonym, ale po umyciu widać wyraźny kolor fuksji. Bardzo ładny wygląd. Ricarda ma średnie wymagania glebowe co często daje wysoki plon handlowy. Jest odporna na choroby i dobrze się przechowuje. Wszystkie te walory sprawiają, że odmiana jest chętnie wybierana przez konsumentów ceniących sobie jasny ziemniak na talerzu. Ricarda zajęła I miejsce w konkursie na najsmaczniejszą odmianę na Krajowych Dniach Ziemniaka 2017 w Kalinowej – informował p. D. Wojciechowski
Polecana przez specjalistę z firmy Europlant odmiana do produkcji chipsów to odmiana Omega. Jest odmianą średnio wczesną , dobrze nadającą się do przechowywania. Ze względu na odpowiednią zawartość suchej masy, niską zawartość cukrów oraz wyraźny okres spoczynku kiełków, Omega ma bardzo dobre parametry do przerobu na chipsy, szczególnie po długim okresie przechowywania. Poza tym wyróżnia się znakomitą efektywnością wykorzystania nawożenia azotem. Omega jest odmianą niskonakładową (Low-Input-Sorte). Charakteryzuje się intensywnym rozwojem systemu korzeniowego i bardzo wysoką zdolnością przyswajania azotu. Zalecane nawożenie azotowe jest o 15 – 30% mniejsze od zwyczajowych dawek. Do uzyskania odpowiednio wysokiego plonu należy zwrócić uwagę na odpowiednią obsadę roślin która powinna być dostosowana do kalibrażu sadzeniaka i rozstawu między bulwami.
Tomensa – wczesna odmiana skrobiowa o pewnej i wysokiej zawartości skrobi. Ze względu na wiązanie średniej ilości bulw, powinna być sadzona w rozstawie rzędów 75 cm, w rzędzie co 28 – 30 cm (około 44-48 tys. roślin/ha). Tomensa wiąże bulwy głębiej, dlatego zaleca się ją sadzić nieco płycej (1-2 cm). Ze względu na jej mocny spoczynek kiełków, rekomenduje się pobudzanie przed sadzeniem. Zawartość skrobi wynosi średnio 19-21%. Jest to odmiana, która bardzo dobrze przechowuje się, nie tracąc swoich parametrów.
Na co warto zwrócić uwagę
Jak informował p. Damian Wojciechowski z Europlant – Aby uzyskać odpowiedniej jakości oraz wielkości plon ziemniaków z tej firmy istotne jest odpowiednie przygotowanie gleby. Powinna być głęboko spulchniona i dobrze napowietrzona. Do tego celu najlepiej używać aktywnych agregatów uprawowych spulchniających glebę na głębokość 20 cm. Jest to ważne szczególnie na cięższych glebach, ponieważ na stanowiska gdzie gleba jest zbrylona bulwy będą niekształtne, co wpływa na końcową wartość handlową oferowanych ziemniaków.