W połowie kwietnia odwiedzamy rodzinne gospodarstwo warzywnicze Broś & Broś w regionie Krakowa, gdzie rozpoczęto siew cebuli. W ramach projektu Onion Leader dowiadujemy się jak przebiegają siewy cebuli oraz na co trzeba zwrócić uwagę w czasie siewu tego warzywa w tym sezonie.
Jak informuje Władysław Tokarczyk z firmy Syngenta, tegoroczna aura powoduje, że siewy cebuli w większości regionów kraju z uwagi na panującą aurę są opóźnione względem minionych lat. Takie warunki wymagają również odpowiedniego przygotowania stanowiska.
W odwiedzonym gospodarstwie w tym sezonie postawiono na dwie odmiany cebuli żółtej: Vision F1 i Medalion F1 oraz cebulę czerwoną Darko F1. Odmiany te doskonale sprawdzają się w sprzedaży na świeży rynek oraz do długiego przechowywania.
Cebula wysiewana jest na głębokość około 2 cm.
Więcej o trwającym siewie cebuli dowiecie się z materiału filmowego: