W połowie października odwiedzamy Łukasza Wojtasa, który prowadzi niewielkie gospodarstwo w Beskidzie Małym. Uprawia w nim głównie kapustę białą oraz rośliny ozdobne. W tym gospodarstwie produkuje się warzywa w celu sprzedaży detalicznej w okolicach Żywca i Bielska-Białej.
Zapoczątkowanie uprawy
Uprawę kapusty białej zawsze rozpoczyna się tutaj od dobrego przygotowania stanowiska. Podstawą sukcesu obfitych plonów są dobre przedplony, które nie pochodzą z rodziny kapustnych, pomija się gorczycę czy rzepak, które mogłyby prowokować rozwój chorób, takich jak kiła kapusty. Wybieramy nasiona najwyższej jakości firm zagranicznych, sprawdzone pod względem jakościowym i odmianowym. W zakresie odmian zwracam przede wszystkim uwagę na przydatność odmian do poszczególnych zastosowań, czyli np. kiszenia, sprzedaży bezpośredniej lub długiego przechowywania – tłumaczy ogrodnik.
Nawożenie
W tym roku przedplonami były rośliny trawiaste, pole nie było przez wiele lat użytkowane, nie była przeprowadzana uprawa płużna. W miesiącach lipca lub sierpnia nawożono wapnem węglanowym. Dzięki temu pH gleby, na jakim miała być uprawiana kapusta zostało zbliżone do optymalnego dla tego gatunku, które wynosi pH 7-8. Głównymi nawozami wykorzystywanymi pod uprawę kapustnych są nawozy organiczne. Dlatego późną jesienią na polu, gdzie będzie posadzona kapusta został wykorzystany w pełnej dawce obornik koński. Następnie przeprowadzono głęboką orkę i zostawiono na zimę pole w tzw. ostrej skibie.
Przed sadzeniem zaaplikowaliśmy nawozy mineralne, tj. YaraMila Complex w dawce 6 kg/100 m². W połowie czerwca br., w momencie zwierania międzyrzędzi kapusty zastosowano saletrę amonową, w celu dostarczenia azotu mineralnego – informuje Ł. Wojtas.
Cykl produkcyjny
Rozsada jest produkowana samodzielnie w tym gospodarstwie. Nasiona w zależności od odmiany i długości okresu wegetacyjnego, wysiewane są w pierwszej połowie kwietnia. Produkcję rozsady realizowano w multiplatach z ok. 200 otworami za pomocą siewnika, przystosowanego do wysiewu punktowego. Do wysiewu użyto substratu torfowego firmy Kekkilä, a nasiona przysypywano mieszanką piasku i substratu. Palety umieszczono w szklarni, gdzie była utrzymywana temperatura na poziomie 16°C.
Gdy rozsada wytworzyła pierwszy liść właściwy została przeniesiona do tunelu, gdzie panowała trochę niższa temperatura i można było intensywnie wietrzyć, czyli hartować rozsadę. Pogłównie była zasilana roztworem nawozu Kristalon żółty z dużą zawartością fosforu, aby prawidłowo budowała system korzeniowy oraz nawozem Florovit.
Do sadzenia rozsady przystąpiono w maju. Po posadzeniu zastosowano herbicyd Stomp Aqua 455 CS. Jest to preparat do stosowania doglebowego lub nalistnego, z powodzeniem zwalcza jednoroczne chwasty dwuliścienne oraz jednoliścienne, co pozwala profilaktycznie ograniczyć wzrost chwastów. Wiosną po posadzeniu kapusta wymagała kilkukrotnego nawadniania, ze względu na panujący w tym okresie deficyt wody w rejonach śląska, a dokładnie w drugiej połowie maja.
Odmiany kapusty
W przypadku tegorocznej uprawy wybrano odmiany, które w ocenie rozmówcy sprawdzają się m.in. do kiszenia: ‘Ambrosia F1’ (Seminis) i ‘Professor F1’ (Syngenta). Pierwsza z nich wyróżnia się silnym wzrostem, nawet w gorszych warunkach glebowo-klimatycznych, odmiana ta posiada również wysoką odporność na choroby bakteryjne i grzybowe. Natomiast, odmianę ‘Professor F1’ cechuje silny woskowy nalot, który przyczynia się do większej tolerancji na występujące szkodniki, np. wciornastki. Obie te odmiany idealnie nadają się do przetwórstwa.
Ochrona przed chorobami i szkodnikami
Przez cały okres wegetacji była przeprowadzana regularna lustracja uprawy pod kątem możliwości wystąpienia chorób i szkodników. Najczęściej spotykane w tym gospodarstwie szkodniki to pchełka kapuściana, ślimaki, a w miesiącach lipca, sierpnia i września – gąsienice bielinka kapustnika, tantnisia krzyżowiaczka, które wyżerają otwory w liściach kapusty i zanieczyszczają uprawę swoimi odchodami. Kolejnym, trudnym do zwalczenia szkodnikiem jest mszyca, która pojawia się regularnie na liściach kapust, a od kilku lat również mączlik warzywny. Znaczne nasilenie bytowania mączlika plantator wiąże głównie z wysokimi temperaturami w ciągu lata. Wszystkie zabiegi ochrony były przeprowadzane zgodnie z aktualnym programem ochrony roślin.
Jak informuje Ł. Wojtas w jego gospodarstwie są spotykane różne choroby grzybowe i bakteryjne. Najczęściej występujące w produkcji kapusty to szara pleśń, czarna zgnilizna kapusty, alternarioza kapusty. W naszych polach nie zaobserwowaliśmy dotychczas problemów z kiłą kapusty. Myślę, że głównym tego powodem jest przestrzeganie właściwego płodozmianu – stwierdza Łukasz Wojtas. Pojawiające się w trakcie wzrostu rośliny chwasty, usuwano w sposób mechaniczny, czyli ręczny. Były to okazy wyrastające ponad uprawę kapusty, najczęściej żółtlica drobnokwiatowa.
Sprzedaż kapusty
Kapustę wycięto w połowie października, na potrzeby kiszenia. Jak podkreśla ogrodnik: W celu handlu kapusta jest u nas na bieżąco ścinana, szatkowana i pakowana do worków spożywczych mogących pomieścić 10 kg.
Cena kapusty szatkowanej w październiku wynosiła w tym gospodarstwie 1,50–2,50 zł/kg w sprzedaży detalicznej. Natomiast w sprzedaży hurtowej cena w okolicach Bielska-Białej kształtuje się w tym czasie na poziomie 1,00 zł/kg.
Pan Łukasz jest usatysfakcjonowany tegoroczną uprawą, co potwierdza słowami: Obecny rok nie był łatwy dla kapusty, ze względu na dużą ilość chorób, ale wybrane przeze mnie odmiany pozytywnie mnie zaskoczyły. W przyszłym roku planuję również wysiać odmiany: 'Ambrosia F1′ i 'Professor F1’.