Zapraszamy na premierę ART#13. Wspólne dzieło piwowarów Browaru Stu Mostów i Browaru PINTA. Piwo ART#13 Pumpkin and Bread Ale zadebiutuje w 3 miastach. Podczas Poznańskich Targów Piwnych 16-18.11. W tym samym czasie piwo dostępne będzie w Krakowie w Viva la PINTA oraz we WRCLW w pubie Browaru Stu Mostów. Maksymalnie dyniowy smak, z nutą chlebową i bogactwem aromatów korzennych. Rozgrzeje Was w ten listopadowy wieczór. Zimno nie straszne!
Pierwsze dyniowe piwo w Polsce!
To pierwsze piwo dyniowe z chlebem. Dynia typu Hokkaido pocięta razem ze skórką, wydrylowana i upieczona z brązowym cukrem – dla nadania niepowtarzalnego aromatu. Wszystko zmiksowane i podzielone na 3 części – dwie z nich użyte podczas warzenia, trzecia część dodana nowatorsko – w czasie leżakowania piwa. Zintensyfikowała jego dyniowy charakter. To też pierwsze w Polsce piwo „dniowane na zimno”. To pierwszy taki piwny eksperyment w Polsce – dodaliśmy dynię nie tylko podczas warzenia, ale także przy leżakowaniu z przyprawami, czyli „na zimno”, przy użyciu HopGuna. Aby piwo było tak dyniowe jak to tylko możliwe – mówi Mateusz Gulej, Główny Piwowar w Browarze Stu Mostów.
HopGun to opatentowany system do chmielenia piwa na zimno, tzw. „dry hopping”. Specjalna budowa, oparta na zasadzie działania filtra świecowego i ruchu wirowego pozwala w maksymalnym stopniu wyekstrahować olejki chmielowe z łupuliny zgranulowanych szyszek chmielowych. Dzięki zastosowaniu pompy i długiego czasu ekstrakcji, piwo jest nachmielane równomiernie w całej objętości zbiornika, a aromat chmielowy jest wykorzystywany w maksymalnym stopniu. Nie jest wymagane przetaczanie piwa do kolejnych tanków, przez co unika się ryzyka utlenienia piwa, a tym samym poprawia się jakość nachmielonego piwa. Głównym zadaniem dla HopGun’a jest chmielenie piwa na zimno, ale tym razem zastosowano go do dyni. HopGun pozwolił zachować maksymalną świeżość. To pierwszy polski HopGun. Piwo warzone było we Wrocławiu, w Browarze Stu Mostów. To pierwszy po latach klasyczny kraftowy browar we Wrocławiu. Partnerem jest PINTA – pierwszy browar kontraktowy. Warzenie najbardziej dyniowego piwa w Polsce obszernie relacjonowaliśmy na początku października – www.warzywapolowe.pl/czas-zbioru-dyni-warzenia-piwa.
Piwo i piwne przekąski
Mieszanka rzemieślniczych wypieków powstała w Concept Stu Mostów. Concept to połączenie sklepu firmowego, bistro i pracowni rzemieślników – piekarza, kucharza, serowara i ich współpracowników. Pieką precle do piwa, pieczywo na zakwasie i robią musztardę. Concept to też miejsce opracowywania receptur dań na bazie piwa i produktów pochodnych produkcji browarniczej. Miejsce ciekawe dla piwowarów, kucharzy, producentów i rzemieślników.
Pokazujemy tu różnice między produktami masowym a produkcją rzemieślniczą. Chcemy pokazać, że jakościowa produkcja smakowo zachwyca. Chcemy pokazać, że najlepsze produkty nie wyglądają idealnie i nie są w pełni powtarzalne. Dla ludzi jest ciekawe, że każdy precel wygląda inaczej, że sery fermentują zależnie od pogody. My to pokazujemy bo kto raz poczuł różnice ten już zawsze szukał będzie rzemieślników – mówi Arletta Ziemian, współtwórca Browaru Stu Mostów.
Piwne precle, bułki, chleby, pszenne i żytnie nadały zbożowo-chlebowego smaku. W Concepcie dynię drylowano, pieczono i miksowano. Dzieło uwieczniły prawdziwie jesienne, rozgrzewające przyprawy – cynamon, świeżo starty imbir, ziele angielskie oraz gałka muszkatołowa.
Kto by wpadł na pomysł zrobienia dyniowego piwa, z czerstwym pieczywem, dodatkowo przyprawianego i „dyniowanego na zimno”? W pojedynkę pewnie nikt. Wspólnie? Wszystko jest możliwe. Sukces piwowarstwa rzemieślniczego opiera się na współpracy. Jej pionierami byli piwowarzy domowi. Cała nowa fala ceni sobie kooperacje i wymianę doświadczeń. To jest coś co odróżnia piwowarstwo rzemieślnicze od koncernowego. I co pozwala rozwijać kreatywność. Branża się konsoliduje. Właśnie powstało pierwsze w Polsce stowarzyszenie browarów rzemieślniczych – Dolnośląskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych. Wiele wskazuje na to, że o przyszłość piwa w rzemieślniczym wydaniu możemy być spokojni. Jako Redakcja śledzić będziemy szczególnie inicjatywy współpracy piwowarów z producentami. To zawsze jest okazja by konsumenci spojrzeć mogli na nasze plony inaczej. Produkcja piwa rzemieślniczego ma charakter jakościowy. Sadzimy, że często będzie okazją do podkreślania walorów smakowych i kompetencji producentów.
Po czwartkowej premierze o piwo warto pytać w najlepszych pubach i sklepach z piwem rzemieślniczym. – Zainteresowanie dyniowym ART#13 było bardzo duże. Już przed premierą całe piwo zostało sprzedane – mówi Jakub Borowski, szef sprzedaży Browaru Stu Mostów. O skali zaintrygowania świadczy fakt, że gros zamówień przyjęliśmy przed oficjalną informacją o dacie premiery i cenie. Jednym z pierwszych zamawiających byli Duńczycy. To nas bardzo cieszy. To dowód zaufania i jakości – dodaje.
Jako patron medialny tego projektu zapraszamy na premierę i pierwszy łyk. Najbardziej dyniowego piwa w Polsce. Na zdrowie!