W tej części artykułu kontynuujemy przegląd doniesień z rynku cebulowego z krajów spoza Starego Kontynentu. Cebula to gatunek uprawiany niemal na całym świecie, więc jest kilka ważnych lokalizacji, które warto uwzględnić w zestawieniu.
Egipt – duże kalibraże i stabilny popyt na cebulę
Handel krajowym produktem w tym północnoafrykańskim państwie rozpoczął się bardziej ospale niż zwykle. Stało się tak, ponieważ indyjska cebula pozostawała dość długo w obrocie. Spowodowało to niski popyt na towar z Egiptu. Jednak po pewnym czasie zainteresowanie wzrosło zrównoważyło krajową podaż. Rozmiary egipskiej cebuli zadawalały eksporterów, większość główek przekraczała rozmiar 60 mm. Ceny były podobne do tych z ubiegłego sezonu, ale wzrosły w ciągu ostatniego miesiąca. Ważnymi rynkami eksportu egipskiej cebuli są Kanada, Europa i Azja Południowo-Wschodnia, a Bangladesz jako rynek zbytu zyskuje na znaczeniu.
Silny popyt i niższe wolumeny podnoszą ceny cebuli w RPA
Przedsiębiorca zajmujący się obrotem cebuli w RPA utrzymuje, że cena cebuli wzrosła o 0,29 euro / 10 kg worek w środę rano w wyniku silnego popytu i mniejszych ilości. Średnia cena w Johannesburgu wynosi obecnie ok. 0.22 euro za 1 kg. Najczęściej jest oferowana po 10kg. Na ceny cebuli presję w ciągu ostatnich kilku miesięcy wywierały duże ilości – większe plantacje niż zwykle zostały posadzone na północy i problemy z jakością ze względu na chłodniejsze, wilgotne lato właśnie w tej części kraju, które wpłynęły na proces dojrzewania i suszenia. W ciągu najbliższych 2 do 3 tygodni zbiory kolejnych rzutów cebuli rozpoczną się w Koue Bokkeveld, gdzie gatunek ten rośnie na 3000 ha. Obecne opady zimowe będą decydujące dla jakości. Warto nadmienić, że lockdown spowodował wzrost zainteresowania gotowaniem w domu i stosowaniem cebuli.
Chiński rynek cebuli zaburzony trudnościami logistycznymi pomimo silnego popytu wewnętrznego
Cena obranej cebuli na rynku chińskim wynoszą obecnie około 600 USD za tonę. To prawie 200 USD więcej niż mniej więcej w tym czasie w ubiegłym roku. Istnieją powody wysokiej ceny dobrej jakościowo cebuli. Po pierwsze, całkowita powierzchnia przeznaczona pod plantacje cebuli zmniejszyła się w tym roku. Ponadto, popyt na rynku krajowym wzrósł. Po drugie, jakość cebuli jest w tym sezonie częstokroć niższa niż zazwyczaj. Odsetek cebuli nadającej się do wywozu jest niższy niż zwykle. To jeszcze bardziej „pompuje” cenę najwyższej jakości cebuli, której jest po prostu stosunkowo mało. Warto jednak stwierdzić nie tylko cebula dobrej jakości jest droga, ale i koszty wysyłki ogromne. Niedawna aprecjacja chińskiego juana jeszcze bardziej osłabiła zainteresowanie zagranicznych nabywców chińską cebulą. Wszystkie te czynniki współdziałają ze sobą tworząc trudny rynek dla chińskiej cebuli. Nie ma prawie żadnego popytu z rynków zagranicznych, a wielkość zamówień jest niewielka.
Cena eksportowa dla kalibrażu 35-50 mm wynosi 550 USD za tonę. To więcej niż w tym czasie w ubiegłym roku. Cebula, której wygląd nie jest idealny, jest często przetwarzana na pokrojoną w kostkę, mrożoną cebulę. Wahania na tym rynku są niewielkie, ponieważ okres przydatności do spożycia tego produktu jest bardzo długi. Niektórzy handlowcy, którzy zaopatrują restauracje, niedawno przeszli na mrożoną cebulę, ponieważ świeży produkt staje się zbyt drogi. Koszt wysyłki na z Qingdao do Europy wynosi obecnie około 8500-9000 USD za kontener. Istnieje także poważny problem z opóźnieniami. Tempo dostaw spadło, ponieważ w portach brakuje siły roboczej. W niektórych przypadkach produkty przybywają 10-15 dni później niż planowano. Koszt wysyłki na trasie między Qingdao a Europą wynosi obecnie około 8500-9000 USD za kontener. Istnieje poważny problem z opóźnieniami w porcie. Tempo dostaw spadło, ponieważ w portach brakuje siły roboczej. Zaległości w portach prowadzi do opóźnień, w niektórych przypadkach produkty przybywają 10-15 dni później niż planowano.
W USA dość standardowo, choć odczuwalne są problemy logistyczne
Obecnie Kalifornia i Nowy Meksyk są głównymi źródłami dostaw cebuli. Następnie, za około dwa tygodnie, ruszą zbiory w takich stanach jak Waszyngton, Idaho, Oregon i Nowy Jork. Niewiadomą jest jak ostatnia fala upałów na zachodnim wybrzeżu wpłynęła, jeśli w ogóle, na uprawy cebuli w Waszyngtonie, Idaho i Oregonie. Oczekuje się, że będzie to miało wpływ na wydajność. Ale w tym momencie nikt nie wie, jak duży będzie finalnie ten efekt. Pewnie zmniejszy się rozmiar zgrubień.
W tym roku z zainteresowaniem cebulą w USA jest lepiej niż w zeszłym sezonie, ponieważ efekt COVID-19 wydaje się zanikać. Branża gastronomiczna powraca, choć nie w 100 % z powodu trudności z zatrudnianiem pracowników. Przynajmniej sprzedaż detaliczna nadal jest płynna. Największym wyzwaniem dla niej, czego doświadcza wielu plantatorów i spedytorów w całym kraju, jest niedostateczna ilość samochodów ciężarowych potrzebnych do transportu cebuli.
Oceania notuje korzystne wyniki
Według najnowszych danych cebula stała się czwartym najważniejszym produktem żywnościowym eksportowym dla Nowej Zelandii w 2020 r. Stało się tak pomimo spadku wartości w stosunku do poprzedniego roku. W 2019 r. wartość eksportu cebuli wyniosła 170,3 mln USD, zaś w 2020 r. wskaźnik ten spadł do 147,6 mln USD. Jednak wielkość ta jest nadal znacznie lepsza niż na przykład 5 lat temu, gdy z Nowej Zelandii wywieziono cebulę wartą z 81,5 mln USD (rok 2015). W 202o roku cebula uplasowała się za kiwi, winem i jabłkami. Europa i Wielka Brytania oraz kraje Azji były głównymi destynacjami dla nowozelandzkiej cebuli w zeszłym roku. Raport wykazał również, że w całym kraju było 85 plantatorów, produkujących 235 175 ton tego produktu
Także z Australii napływają dobre wieści. Odnotowano wzrost sprzedaży detalicznej cebuli o 8,5% pod względem wartości w rocznym cyklu kończącym się w marcu 2021 r. To powyżej średniej dla całej kategorii warzyw ustalonej na poziomie 8,1%. Wzrost sprzedaży hurtowej wzrósł również o 5,3% w przypadku cebuli i o 4,7% w przypadku kategorii warzyw.