Rozsada, silna i zdrowa, determinuje uprawę kapusty. Czas jakiego młode rośliny potrzebują na adaptację do wzrostu na nowym, docelowym stanowisku oraz ich zdolność do przezwyciężania stresów, zwłaszcza we wczesnych fazach uprawy, decyduje w dużym stopniu o powodzeniu w produkcji warzyw.
Na miejsce i na czas
Jednym z niezaprzeczalnie ważnych kroków na drodze do produkcji wysokiej jakości kapusty jest wykorzystanie do zakładania kwater produkcyjnych rozsady o zadowalających parametrach. Jej wyprodukowanie nie jest proste, więc coraz szersza grupa warzywników korzysta z gotowych rozwiązań w tym zakresie. Firma GPR Krasoń wyspecjalizowała się w takiej właśnie działalności i od lat dostarcza rozsadę warzyw do rodzimych gospodarstw jak i za granicę. Na najwcześniejsze nasadzenia rozsada kapusty produkowana jest w tacach 150 otworowych, a okres produkcji wynosi 55 dni. Na dostawy od kwietnia nasiona kapusty wysiewane są w tace o 285 otworach. Wszystkie rozsady warzyw kapustnych mogą być zaprawione Verimarkiem 200 SC na 3-4 dni przed dostawą roślin do ogrodnika. Ta realizowana jest dedykowanym transportem dla zapewnienia młodej kapuście optymalnych warunków także i na tym etapie.
Nie tylko kapusta
GPR Krasoń produkuje rozsady licznego katalogu warzyw. Więcej o tym w jakich warunkach powstają i dlaczego nie warto zwlekać ze składaniem zamówień można dowiedzieć się z poniższego filmu, który redakcja portalu www.warzywapolowe.pl nagrała wiosną tego roku w podpiotrkowskiej siedzibie firmy:
Można także za naszym pośrednictwem spotkać się z przedstawicielem GPR Krasoń, wysłuchać jego prezentacji i dopytać o nurtujące kwestie czy szczegóły techniczne. Już 7 listopada odbędzie się webinarium podsumowujące projekt Kapuściana Demo Farma, jaki w gospodarstwie Przemysława Golenia w miejscowości Grabice pod Rawą Mazowiecką odbywał się w tym roku. GPR Krasoń dostarczyła do niego rozsadę. Będzie więc można dowiedzieć się jak powstawała i czy dobrze spisała się na docelowym miejscu. Serdecznie zapraszamy w pierwszy czwartek listopada, start od godziny 19.00.