Dobrej jakości rozsady produkowane są w różnych firmach profesjonalnych, ale i w prywatnych gospodarstwach. Dobra rozsada nie powinna być wybiegnięta i musi być dobrze zahartowana. Pogoda w bieżącym tygodniu sprzyja wysadzaniu ze względu na to, że gleba jest dobrze uwilgotniona. Trzeba jednak uważać na mogące lokalnie wstąpić przymrozki.
Jak dobrze przygotować rozsadę do sadzeni
Przede wszystkim nie należy jej zbyt obficie nawozić azotem. Może to spowodować znaczny wzrost wegetatywny, a brak rozbudowy systemu korzeniowego i trudności z wyciąganiem rozsady z wielodoniczek. Ze względu na niezbyt wysokie nawożenie azotem u roślin nie przerośniętych liścienie zwykle są żółte lub odpadają. Jest to efekt odciąganiem tego pierwiastka z najstarszych organów do najmłodszych.
Nawożenie startowe można wykonać bezpośrednio przed sadzeniem rozsady nawozem wieloskładnikowym zrównoważonym lub fosforowym. Wtedy jednak nie można takiej rozsady zbyt długo przetrzymywać.
Zabezpieczanie rozsady
Bardzo ważne jest zaprawianie rozsad warzyw kapustnych produktem Verimark. Trzeba to jednak wykonać zgodnie z etykietą czyli na około 3 dni przed sadzeniem rozsady w pole. Wielu producentów nawet jeżeli wykona naniesienie produktu na rozsadę poprawnie to wykonuje to zwykle na 1 dzień przed sadzeniem co może skracać prawidłowe działanie cyjazypyru. Wtedy nie cała substancja aktywna dostarczona do bryły korzeniowej zostanie pobrana przez włośniki i przemieszczona po roślinie.
Przy takiej pogodzie czyli ciepło i sucho lub zimno i wietrznie należałoby również rośliny opryskać produktem Vapor Guard. Zabezpieczy on rośliny przed nadmiernym parowaniem z liści jak też przed suchym i zimnym wiatrem.