Pan Przemysław Galas wraz z żoną Justyną był gospodarzem drugiego dnia Sympozjum Cebulowego zorganizowanego przez firmę Bejo w woj. wielkopolskim. Uczestnicy wydarzenia mogli dzięki jego uprzejmości zwiedzić nowoczesną przechowalnię cebuli i obejrzeć kolekcję odmian, które się tu produkuje. Przy tej okazji porozmawialiśmy z nim o samym gospodarstwie, produkcji warzyw i wyzwaniach minionego sezonu.  

Państwo Galas zarządzają gospodarstwem o powierzchni 250 ha położonym w miejscowości Łagwy od 2018 roku. Wcześniej zarządzał nim tata pana Przemysława – Henryk, a przed nim jego rodzice. Jesteśmy już trzecim pokoleniem, które tu gospodaruje – powiedział Przemysław Galas.

Gospodarstwo specjalizuje się w produkcji warzyw. Są to przede wszystkim marchew, burak ćwikłowy, burak cukrowy, pasternak, cebula i ziemniaki. Największe areały zajmują m.in. ziemniaki (60 ha), marchew (40 ha) i cebula (35 ha). Cebula produkowana jest z siewu, zarówno zimująca, jak i wiosenna – odpowiednio na 13 ha i 22 ha.

Opieramy się na odmianach Bejo, głównie bazujemy na odmianach Hybelle i Crockett, które najlepiej wychodzą w naszym gospodarstwie – wyjaśnił Przemysław Galas.

Nowoczesne rozwiązania

Pola, na których produkowane są warzywa to gleby od V do III klasy. Cały program nawożenia i ochrony opracowywany jest przez firmę Chemirol, która, jak podkreślił nasz rozmówca, robi to bardzo precyzyjnie. Nawożenie jest dostosowywane do wyników analiz gleby.  Gospodarstwo posiada także rozbudowany system nawadniania pól, na który składają się trzy studnie głębinowe, rurociągi do nawadniania o łącznej długości 7 km i sześć deszczowni szpulowych. Pompy głębinowe, jak i samo gospodarstwo zasilane są z instalacji fotowoltaicznej, co pozwala obniżyć koszty.

Przechowalnia

Bardzo ważnymi obiektami na terenie gospodarstwa są dwie przechowalnie o łącznej pojemności ok. 1400 t. W ramach Sympozjum Cebulowego uczestnicy mogli zwiedzić większą i nowszą, która powstała w 2019 roku i mieści ok. 1000 ton cebuli. Przemysław Galas podkreślił, że inwestycję udało się przeprowadzić jeszcze w okresie względnie normalnych cen, przed zawirowaniami związanymi z późniejszą pandemią koronawirusa i wojną na Ukrainie. Obie przechowalnie są wyposażone w system wentylacji firmy Omnivent, który gospodarz bardzo sobie chwalił. Jego wielką zaletą jest to, że system komputerowy pilnuje parametrów za nas – zaznaczył.

Trudny sezon

Jak ocenił Przemysław Galas, poprzedni sezon był trudny ze względu na dużą presję szkodników i chorób grzybowych. Duże problemy sprawiły wciornastki i mączniak, jednak udało się z nimi uporać dzięki zaleceniom opracowanym przez specjalistów z Chemirolu. Dzięki temu, że rok był dość przekropny chwasty nie stanowiły dużego problemu i udawało się je sprawnie zwalczać zabiegami herbicydowymi. Patrząc na sezon w kontekście pogody, to był on sprzyjający – okolicę ominęły gradobicia i nawałnice. Jednak nie przełożyło się to na dobrą cenę za cebulę – gospodarz, podobnie jak wielu producentów, z którymi mieliśmy okazje rozmawiać na Sympozjum lub wcześniej stwierdził, że była ona zdecydowanie za niska.

Zrównoważona produkcja i zasłużone nagrody

Cebula jako jedyne z warzyw produkowanych w gospodarstwie państwa Galas sprzedawana jest na wolnym rynku. Pozostałe warzywa znajdują się pod kontraktacjami, np. ziemniaki trafiają do firmy FarmFrites, a marchew, burak ćwikłowy i pasternak do okolicznych suszarni.

Pan Przemysław stawia na pierwszym miejscu stabilizację i zrównoważenie produkcji – cebulą, którą produkuje od około 20 lat, rokrocznie obsiewa praktycznie taki sam areał, żeby zachować odpowiednie zmianowanie, minimum co 4-5 lat. Dużym problemem na przyszłość, który jest dostrzegalny już teraz, jest w jego opinii coraz mocniejsze ograniczanie liczby dopuszczonych do użytku substancji czynnych, przez co z roku na rok ogranicza się baza środków do walki ze szkodnikami.

Działalność Przemysława i Justyny Galas jest zauważana i nagradzana – są laureatami m.in. tytułu Wielkopolski Rolnik Roku 2022. W 2023 roku w gospodarstwo zostało także nagrodzone za rekordowy plon buraka cukrowego – 137 t/ha.

Zapraszamy również do obejrzenia relacji video z Sympozjum Cebulowego Bejo oraz na pozostałe artykuły dotyczące #SympozjumCebuloweBejo