XXIV Krajowe Dni Ziemniaka dały plantatorom sposobność do przekonania się o różnicach dzielących odmiany ziemniaków i cebuli. Na jednym z pól zorganizowano kwatery w które wysiano kreacje pochodzące od kilku największych firm działających na polskim rynku. Przegląd odmian cebuli w Kalinowej pozwolił na zapoznanie się z prawie 40 wariantami uprawy tego gatunku.
Oferta Bejo Zaden
Podmiot ten w Kalinowej zaprezentował kilka odmian. Wśród nich znalazły się takie propozycje jak na przykład Sedona F1. To cebula średniowczesna w typie hiszpańskim. Nadaje się do krótkiego przechowywania, a polecana jest do sprzedaży na świeżym rynku i do zakładów przetwórczych. Zaprezentowana została także fertygowana kwatera z odmianą Hybelle F1. To średnio późny Rijnsburger do bardzo długiego przechowywania. Dość podobną charakterystykę posiada odmiana Hystore F1, która jest jednak nieco późniejsza od kreacji poprzednio wspomnianej. Rosnącą popularnością cieszy się także inny Rijnsburger z portfolio Bejo Zaden, odmiana Armstrong F1, której kwaterę odwiedzający XXIV Krajowe Dni Ziemniaka w Kalinowej także mogli zobaczyć. Z cebuli czerwonej Bejo Zaden zaprezentowało odmianę Red Lady F1. To wariant raczej późny, świetnie nadający się do długiego przechowywania. Odmiany Bejo Zaden w Kalinowej były fertygowane.
Wielokolorowe odmiany Cora Seeds
Nasiona do uprawy cebuli na kwaterze przeglądowej w Kalinowej dostarczyła także firma Cora Seeds. Fiamma F1 to cebula czerwona, średnio późna, której specyfika pozwala na średnio długie przechowywanie. To odmiana dedykowana plantatorom zaopatrującym przede wszystkim świeży rynek. Lyrika F1 to z kolei cebula biała. Także można sprzedawać ją na świeżym rynku, choć stanowi też niezły surowiec dla przetwórstwa. Można ją przechowywać nieco dłużej niż odmianę Fiamma F1. W ofercie Cora Seeds znajdują się jednak także odmiany cebuli o miedzianej łusce. Jedną z nich jest AmbradorF1.Posiada uniwersalne przeznaczenie. Choć to odmiana raczej wczesna, to doskonale się przechowuje. Można ją przetrzymywać w przechowalni dłużej niż na przykład odmianę Fundator F1, której kwatera także została udostępniona zwiedzającym.
Enza Zaden i Takii Seeds
Enza Zaden, co podkreślają jej przedstawiciele, specjalizuje się w odmianach w typie japońskim, choć nie tylko. Jest też polskim dystrybutorem nasion Takii Seed. W gronie odmian tej drugiej firmy w Kalinowej można było obejrzeć kwaterę z kreacją Medusa F1. To wczesna cebula na świeży rynek i do zaopatrzenia zakładów, raczej do krótkiego przechowania. Podobną charakterystykę ma Bonus F1. Można ją uprawiać zarówno z siewu zagęszczonego jak i rozrzedzonego. Enza Żaden zademonstrowała z kolei odmianę Samantha F1. To odmiana średnio wczesna, pozwalająca na średnio długie przechowywania. Nadaje się na świeży rynek i dla przetwórstwa. W bezpośrednim sąsiedztwie kwater z tymi odmianami zostały rozmieszczone opakowania z innymi jeszcze odmianami z oferty Enza Zaden. W ich gronie znalazły się takie wariacje jak Takstar F1, Teon 813, Vuelta F1 czy cebula czerwona Teon 502 F1.
Hazera z interesującymi odmianami
Także firma Hazera zdecydowała się partycypować w Kalinowskim przeglądzie odmian cebuli. O zgromadzonych tam odmianach chętnie opowiadali doradcy tej firmy. A wśród nich można było zobaczyć na przykład odmianę Fasto F1. To dość wczesna kreacja w typie Rijnsburger. Przeznaczona jest na świeży rynek. Nadaje się do bardzo długiego przechowywania. Centro F1 jest nieco późniejszą odmianą od Fasto F1, choć także raczej wczesną. Także dobrze się przechuje aż do późnej wiosny, a można ją oferować zarówno kontrahentom na świeżym rynku jak i zakładom zajmującym się przetwórstwem. Firmo F1 daje cebule kuliste, twarde, o mocnej łusce do bardzo długiego przechowywania. Rośliny cechuje silnie rozbudowany system korzeniowy i wigor. Także Rijnsburgerem, ale o późniejszym okresie zbioru jest Dormo F1. To raczej odmiana świeżorynkowa, wyborna do bardzo długiego przechowywania. Hazera zaprezentowała także czerwoną cebulę. Mowa tu o odmianie Retano F1. To wariant średnio późny, o uniwersalnym przeznaczeniu, pozwalający na dość długie przechowywanie.