Projekt Burak ćwikłowy #profesjonalnie – wdrożenia i innowacje

Burak ćwikłowy to warzywo, które zyskuje coraz większe uznanie wśród konsumentów dzięki swoim wyjątkowym właściwościom dietetycznym. Ale jak sprawić, aby buraki nie tylko pięknie wyglądały, ale również miały odpowiednio wysoki poziom cukrów i spełniały wymagania stawiane przez sieci handlowe? W naszym najnowszym filmie dr Paweł Szymczak z firmy ASCROP podzieli się swoją wiedzą na temat produkcji buraka ćwikłowego. Dowiesz się, jakie praktyki i innowacje pozwoliły w tym sezonie nie tylko utrzymać wysoką zdrowotność roślin, ale także znacząco zwiększyć plon oraz poziom cukrów w ich korzeniach.

W ramach projektu Burak ćwikłowy #profesjonalnie zrealizowaliśmy szereg kluczowych wdrożeń, które mają na celu podniesienie jakości upraw i zdrowotności roślin:

  • Zastosowanie nawozów dolistnych od firmy ADOB w celu poprawy kondycji liści buraka oraz parametrów korzeni spichrzowych.
  • Chwościk buraka – włączenie do programu ochrony nowego fungicydu AS-110-WP w celu ograniczenia porażenia przez tą chorobę.
  • Ułożenie programu nawożenia zapobiegającego odmładzaniu roślin przed rozpoczęciem zbiorów, co pozwala uzyskać lepszej jakości plon.
  • Opracowanie optymalnych programów zwalczania chwastów, zgodnych z aktualnymi regulacjami dotyczącymi stosowania herbicydów, dostosowujących plantatorów do nadchodzących zmian związanych z ograniczeniem niektórych substancji chemicznych od przyszłego sezonu.
  • Włączenie produktu Architect80 do technologii uprawy buraków, co przyczyniło się do lepszego przyswajania składników odżywczych, w tym mikroelementów.
  • Badania wpływu nawożenia organicznego na ograniczenie pobierania metali ciężkich z gleby, w tym kadmu.
  • Zwiększenie zawartości cukrów (oBrix) w korzeniach buraka – uzyskaliśmy wzrost o 10% w porównaniu do kontroli, gdzie minimalny poziom wynosił ponad 11 oBrix.
  • Redukcja porażenia buraka przez bakteryjną plamistość liści, co osiągnięto m.in. dzięki zastosowaniu produktów Terpen S oraz Terpen Cu. Produkty te przyczyniły się również do ograniczenia chwościka buraka.
  • Opracowanie optymalnego programu stosowania konwencjonalnych środków ochrony roślin w połączeniu z nowatorskimi produktami na bazie terpenów oraz antystresantów o szerokim spektrum działania i dokarmianiem dolistnym, co pozwoliło na produkcję buraków z zerowym poziomem pozostałości, mimo zastosowania konwencjonalnej ochrony. 

Więcej informacji o zastosowanych w projekcie rozwiązaniach oraz ich wpływie na kondycję buraka ćwikłowego można znaleźć w materiale filmowym: