Profesjonalna uprawa rzodkiewki i sałaty (Cz. 1)

Organizatorzy spotkania

W dniu 12 stycznia w Majkowie Dużym koło Piotrkowa Trybunalskiego odbyło się spotkanie warzywnicze. Jego tematem była profesjonalna uprawa rzodkiewki i sałaty. Głównym organizatorem wydarzenia była firma Lech Pasz. Wkład w organizację szkolenia wzniosły tez takie podmioty jak Enza Zaden, Osadkowski SA, Klasmann Deilmann Polska, BIOCONT Polska i Grupa Krasoń. W szkoleniu udział wzięło ok. 60 plantatorów.

Sałata na miarę oczekiwań

Łukasz Bogaczyk z firmy Enza Zaden

Enza Zaden to druga pod względem udziału w światowym rynku nasion sałaty firma. Współpracuje ona z 14 hodowcami, co pozwala jej testować 325 odmian rocznie. OK. 60 z nich trafia do dalszych doświadczeń w gospodarstwach plantatorów i dopiero potem te najlepsze z tego pomniejszonego grona do sprzedaży komercyjnej. Proces hodowlany jednej odmiany trwa 7-10 lat. Oferowane nasiona muszą spełniać restrykcyjne parametry.

Łukasz Bogaczyk z firmy Enza Zaden omawia proces hodowli nowych odmian sałaty

Minimalny współczynnik kiełkowania wynosi tu 95%. Jeśli z jakiegoś powodu nie jest on możliwy do spełnienia, plantator lub producent rozsad jest o tym informowany i sam podejmuje decyzję, czy jest zainteresowany nabyciem takiej partii nasion. Odmiany z portfolio Enza Zaden posiadają wiele odporności. Presja patogenów zwiększa się w warunkach rozległych monokultur, typowych dla towarowych upraw. Dlatego też genetyczna odporność jest tak bardzo ważna – mówił w Majkowie Dużym Łukasz Bogaczyk z Enza Zaden. Innowacyjną technologią w hodowli nowych odmian jest oznaczanie markerów DNA sałaty. Pozwala ona dość precyzyjnie określić cechy przyszłej odmiany, a przy okazji zaoszczędzić nieco czasu w procesie tworzenia nowych kreacji.

Inne niż chemiczne metody ochrony roślin

Dr Michał Pniak przedstawił produkty z portfolio BIOCONT Polska

Na spotkaniu obecny był także dr Michał Pniak, który reprezentował firmę BIOCONT Polska. W ofercie tego podmiotu znaleźć można wiele wartościowych preparatów wspierających produkcję warzyw. Jednym z nich jest na przykład preparat RhizoVital®42. Zawiera on bakterie B. amyloliquefaciencis zasiedlające strefę korzeniową roślin. Tam tworzą warstwę ochronną, blokującą dostęp patogenów do systemu korzeniowego. Zastosowanie preparatu wykazuje działanie na niektóre groźne choroby glebowe. Możemy zaprawiać nasiona, podlewać, opryskiwać młode rośliny – sposobów aplikacji preparatu jest wiele. Najkorzystniejszym sposobem jest jednak podlanie rozsady. Zabieg można powtórzyć po wysadzeniu rozsady na stałe miejsce. – mówił dr Michał Pniak.

Łukasz Pietras z firmy Lech Pasz

Aplikacja fungicydów nie niszczy populacji bakterii, nie wpływa ujemnie na skuteczność działania preparatu. Może on być mieszany z wieloma innymi preparatami z wyłączaniem tych, które wykazują działanie bakteriobójcze. Preparat ten można będzie nabyć w firmie Lech Pasz, z którą BIOCONT Polska nawiązał współpracę. Podmiot ten był głównym organizatorem spotkania.

Rozsada z Grupy Krasoń

GPR Krasoń reprezentowała Agnieszka Wojdyła

O tym, czemu warto korzystać z rozsady oferowanej przez Grupę Krasoń mówiła Agnieszka Wojdyła. Poinformowała, ze rozsada sałaty dostępna jest od lutego do września. Są one dostępne w kostkach o wymiarach 4×4 cm i 3,8×3,8cm. W pierwszym wypadku w skrzynce mieści się 150 sztuk roślin, w drugim ponad 170. Jest hartowana w profesjonalnym hartowniku, nienarażona na opady deszczu. W ofercie GPR Krasoń zamawiać można rozsady wielu innych jeszcze gatunków warzyw, jak na przykład kapusty, kalafiora, brokułu, czy selera. Zdaniem prelegentki, rosnący wolumen zamówień wskazuje na to, że coraz więcej plantatorów przekonało się już, że zlecenie przygotowania rozsady profesjonalnemu podmiotowi po prostu kalkuluje się. Rozsada dowożona jest do plantatorów własnymi środkami transportu, odpowiednio przygotowanymi do przewozu młodych roślin.

C.d.n.