Informacje z rynku warzyw przemysłowych, wskazują na rosnące zainteresowanie surowcem do mrożenia. Dotyczy to również kalafiorów i brokułów. Tych pierwszych zakłady w 2021 roku skupiły sporo więcej względem minionego roku. W przypadku brokułów podaż surowca dla przemysłu okazała się niewystarczająca. Rośnie również popyt na kalafiory i brokuły ze strony odbiorców na świeżym rynku. Trzeba się zatem dobrze zastanowić jaki kierunek produkcji obrać w nadchodzącym sezonie.
Dużo i dobrze
W obecnych realiach gospodarczo-ekonomiczno-rynkowych, nie można sobie pozwolić na błędy w produkcji czy złe decyzje uprawowe. Trzeba produkować dużo i dobrze, z ukierunkowaniem na poszczególne segmenty rynkowe. W przypadku kalafiorów i brokułów plantatorzy mogą produkować te warzywa na potrzeby zakładów przetwórczych lub też rynku warzyw świeżych. To, jaki kierunek będzie lepszy, zależy od zaplecza produkcyjnego danego gospodarstwa i możliwości zbytu.
W przypadku produkcji dla przemysłu liczy się ekonomia. Ważne by mieć tak poukładaną produkcję by produkować dużo i dobrej jakości towaru, a koszty robocizny ograniczać do minimum. Szansą na to są dobrze dobrane odmiany, odpowiednio zaplanowane terminy sadzenia oraz wykorzystanie różnych ułatwień przy zbiorze a także przejście na mechaniczne różyczkowanie. Warunki w ostatnich latach nie zawsze sprzyjają produkcji warzyw, na co wpływają niestabilne warunki pogodowe w czasie wegetacji, coraz większe problemy z kiłą kapusty na polach i trudności z pozostaniem pracowników. Dlatego w takiej sytuacji warto jak najlepiej wykorzystać potencjał nowych odmian – podkreślał Rafał Żmuda z Syngenta Polska. Podczas spotkania jakie zaplanowane jest na 15 lutego, ekspert z Synganta podpowie jak poukładać produkcję by móc oferować jednolity towar przez cały sezon. Jednocześnie zwróci uwagę jak produkować dobrze, przy ograniczonych nakładach na produkcję.
Jednolita uprawa – szybsze i wydajniejsze zbiory
Kolejny ważny aspekt to wyrównanie plantacji, tak by po posadzeniu uzyskać jednakowe przyjęcia roślin, nie tracić obsady a w końcowym etapie – móc szybko przeprowadzić zbiór uzyskanego plonu. W tym zakresie bardzo ważne jest posługiwanie się dobrze przygotowaną rozsadą. Jakie są korzyści z zakupu gotowej rozsady wyprodukowanej w Grupie Producentów Rozsad Krasoń – przybliży to Aleksandra Wronka, reprezentująca to przedsiębiorstwo, w którym rocznie produkuj się przeszło 400 milionów rozsad warzyw gruntowych. W GPR KRASOŃ wiedzą jak to robić dobrze i jak właściwie przygotować rozsadę do prawidłowego wzrostu po posadzeniu.
Razem tworzymy produkcję
Wszystkich zainteresowanych produkcją kalafiorów i brokułów zapraszamy na
𝗪𝗘𝗕 𝗞𝗮𝗹𝗮𝗳𝗶𝗼𝗿𝗼𝘄𝗼 – 𝗕𝗿𝗼𝗸𝘂ł𝗼𝘄y pod hasłem „𝗥𝗔𝗭𝗘𝗠 𝗧𝗪𝗢𝗥𝗭𝗬𝗠𝗬 𝗣𝗥𝗢𝗗𝗨𝗞𝗖𝗝𝗘̨”
Kiedy: 15 lutego o godz. 18.00
Gdzie: transmisja on line na profilu FB i kanale YT @warzywapolowe
PROGRAM SPOTKANIA:
- Dobra zdrowotność, krótki i stabilny okres wegetacji to niższe koszty uprawy – 𝗦𝘆𝗻𝗴𝗲𝗻𝘁𝗮
- Podsumowanie skupu surowca w minionym sezonie – 𝗦𝘆𝗻𝗴𝗲𝗻𝘁𝗮
- Ocena sytuacji na rynku kalafiora i brokułu przed sezonem 2022 – Bonduelle Polska. Sp. z o.o.& 𝗢𝗲𝗿𝗹𝗲𝗺𝗮𝗻𝘀 𝗙𝗼𝗼𝗱𝘀 𝗣𝗼𝗹𝘀𝗸𝗮
- Sprawdzone rozwiązania z pól produkcyjnych – 𝗣𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗲𝗻𝗰𝗶 𝗞𝗮𝗹𝗮𝗳𝗶𝗼𝗿𝗮 𝗶 𝗕𝗿𝗼𝗸𝘂ł𝘂
- Rozsady dopasowane do sposobu uprawy, czyli co znaczy wyrównana rozsada – 𝗚𝗿𝘂𝗽𝗮 𝗣𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗲𝗻𝘁𝗼́𝘄 𝗥𝗼𝘇𝘀𝗮𝗱 𝗞𝗿𝗮𝘀𝗼𝗻́
- Skuteczne rozwiązania w ochronie warzyw kapustnych – 𝗦𝘆𝗻𝗴𝗲𝗻𝘁𝗮
Podsumowanie i dyskusja z udziałem ekspertów
Transmisja na żywo prowadzona będzie na naszym profilu Facebook oraz kanale YouTube. W trakcie webinaru można zadawać pytania i wziąć udział w dyskusji. Bądźcie z NAMI 15 lutego o godzinie 18.00.
Produkcja kalafiora i brokułu w obliczu rosnących kosztów