Popyt na buraka czerwonego – podsumowanie sezonu

zbiór buraka ćwikłowego | warzywapolowe

Burczak czerwony to jedno z bardziej popularnych i ważnych pod względem gospodarczym warzyw w Polsce. Na początku grudnia bieżącego roku przeprowadziłam wywiady z przedstawicielami firm nasiennych Bejo oraz Hazera, które produkują na skalę masową nasiona warzyw, w tym buraka ćwikłowego, a osoby z którymi rozmawiałam mają dobre rozeznanie rynku tego warzywa.

Trudne warunki

Tegoroczna uprawa buraka nie należała do łatwych. Zaważyły na tym niekorzystne warunki pogodowe, czyli chłodna wiosna. Zimy maj negatywnie wpłynął na wschody buraka, które na wielu plantacjach były niezadowalające i często opóźnione. Na etapie wzrostu w niektórych regionach wystąpiły przymrozki, a jak wiadomo ujemne temperatury są niebezpieczne zarówno dla młodych roślin. Finalnie przełożyło się to na opóźnienie zbiorów. Również ten element z ujemnymi temperaturami w czasie wykopków mógł uszkodzić korzenie spichrzowe, a te poddane ujemnym temperaturą gorzej się przechowują. Duże opady deszczu notowane w minionym sezonie na wielu plantacjach spowodowały dużo problemów pod względem jakości tego warzywa –  tłumaczy Paweł Glanowski z firmy Bejo. Porównując tegoroczny sezon, względem zeszłorocznego wyraźnie widać, że podaż buraka może być mniejsza.

Pola uprawne buraka ćwikłowego (fot. P. Różański, Hazera)

Popyt

Wzrost zapotrzebowanie na buraka czerwonego rozpoczyna się w grudniu. Jednak największe zainteresowanie tym warzywem obserwuje się po nowym roku aż do późnej wiosny – ocenia P. Różański z firmy Hazera. Burak czerwony dostępny w sprzedaży w naszym kraju pochodzi głównie z rodzimych plantacji. Stałymi odbiorcami buraka ćwikłowego są sieci handlowe, na rynku funkcjonuje też coraz więcej firm zajmujących się ich przetwarzaniem. Oprócz buraków surowych w sprzedaży w sieciach coraz częściej dostępne są produkty w postaci przetworzonej, czyli obrane i gotowane.

Cenione odmiany firmy nasiennej Bejo

Dominującą pozycję w produkcji nasion buraka ćwikłowego zajmuje firma Bejo. Jedną z popularniejszych spośród odmian tej firmy jest Wodan F1. To właśnie ona jest najwcześniejszą z odmian buraka ćwikłowego, którą oferuje ta firma. Wyróżnia się intensywnym wzrostem, liści i zgrubień, które w szybkim czasie uzyskuje kulisty kształt. Ta odmiana nadaje się do uprawy w gruncie, jak i pod osłonami.

P. Glanowski zwraca uwagę na rosnące znaczenie w uprawie odmian wykazujących odporność na chwościka buraka. Jest to choroba grzybowa uznawana za jedną z najgroźniejszych chorób tego warzywa. Odmianami, które wyróżniają się wysoką odpornością na tego patogena są Boro F1 i Subeto F1 (średniowczesne) oraz Bresko F1 (średniopóźna). Pierwsza z nich posiada silny system korzeniowy oraz wysoką zdrowotność. Natomiast Subeto F1 jest przeznaczona głównie na zbiory jesienne. Z wysiewów czerwcowych nadaje się do długiego przechowywania. Z kolei Bresko F1 to odmiana dobra do sprzedaży detalicznej, ze względu na intensywny kolor oraz efektowne i kształtne korzenie. Z grupy naszych odmian największym zainteresowaniem plantatorów cieszą się Wodan F1 oraz Boro F1. Osoby, które stawiają na wczesny zbiór wybierają Wodan F1. Natomiast, tam gdzie wczesny termin nie jest najważniejszy, a stawia się na plon, plantatorzy wybierają odmianę Boro F1– mówi P. Glanowski.

Polecane odmiany z firmy Hazera

Odmiany, które proponuje spółka Hazera to Camaro F1 i Braco , obie są średniowczesne. Camaro F1 jest odmianą okrągłą, uniwersalną, wyróżnia się dużą zawartością cukrów, jest plenna i bardzo dobrze się przechowuje. Doceniana przez kulinarnych koneserów. Odmiana Braco to też burak okrągły. Posiada bardzo duże zawartości barwników, głównie betaniny. Znajduje zastosowanie na świeżym rynku, jest ceniony za mocny ciemny kolor i smak. Również te cechy to atut w przemyśle, gdzie coraz częściej jest wybierany. Obie odmiany to niezawodne okrągłe buraki o gładkich, ładnych korzeniach, małej bliźnie liściowej i cienkim korzonku.

Buraki – odmiana Braco (fot. P. Różański, Hazera)

Buraczki te chętnie są uprawiane w ekologicznych gospodarstwach. Nasze odmiany są też cenione przez osoby, które produkują warzywa zero waste – tłumaczy P. Różański. Według przedstawiciela firmy Hazera odmiany Camaro F1 i Braco przewyższają jakością i smakiem rynkowe standardy.