Podczas tegorocznych targów Fruit Logistica 2020 w Berlinie zespół Syngenta Vegetable Seeds zaprezentował nową, kompleksową ofertę warzyw opracowanych by zapewnić niezawodne i zrównoważone rozwiązania dla całego łańcucha wartości. Zorganizowano wykłady dotyczące przyszłości hodowli roślin, a kreacja pomidora tej firmy o nazwie YOOMTM zwyciężyła jako innowacja roku w konkursie Fruit Logistica Innovation Award 2020.
Wśród innowacji, które przedstawiła Syngenta, znalazła się pełna gama odmian papryki słodkiej, dostępnych cały rok, cechujących się doskonałą odpornością i odpowiednich zarówno dla rolnictwa konwencjonalnego jak i ekologicznego. Kolejną nowością był bezpestkowy miniarbuz, którego pomniejszony rozmiar lepiej odpowiada potrzebom nowoczesnych rodzin, nielubiących marnować żywności.
Główne obszary inwestycji firmy Syngenta w zrównoważoną hodowlę roślin to:
- Zwiększenie jakości i wartości odżywczej żywności
- Lepsza tolerancja odmian na zmiany klimatu
- Ograniczenie zużycia środków ochrony roślin
- Niższe zapotrzebowanie na siłę roboczą
- Ograniczenie marnowania żywności
Schot podał przykłady innowacyjności Syngenty takie jak brokuł Easy-Broq czy odmiany pomidorów śliwkowych, które pozwoliły znacznie zmniejszyć marnowanie żywności na każdym etapie łańcucha wartości.
Nowa linia odmian kapusty Champion wykazała większą odporność na skutki zmian klimatu, podczas gdy nowe odmiany odpornej na kiłę kalarepy pozwalają rolnikom stawić czoło rosnącej presji na tę chorobę i nadal wytwarzać produkty wysokiej jakości.
„Kładziemy większy nacisk na cechy genetyczne i technologie uprawy roślin w celu zaoferowania zrównoważonych rozwiązań umożliwiających rolnikom poprawę jakości gleby, ochronę zasobów naturalnych i wsparcie neutralnego klimatycznie rolnictwa, co jest kluczową kwestią dla konsumentów” – dodał Schot.
Laboratoria przyszłości – „Nowe otwarcie w hodowli roślin”
Odwiedzający targi Fruit Logistica mieli okazję wziąć udział w wykładach pt. „Nowe otwarcie w hodowli roślin” zorganizowanych wspólnie z International Seeds Federation. Dr Alexandra Brand, Dyrektor ds. Zrównoważonego Rozwoju w firmie Syngenta, dołączyła do panelu specjalistów i wzięła udział w dyskusji na temat korzyści, jakie nowe technologie przynoszą konsumentom i sklepom.
„Innowacje w uprawie roślin stanowią jedną z wielu odpowiedzi na globalne wyzwanie, jakim jest budowanie zrównoważonych systemów żywnościowych w obliczu zmian klimatu i zaspokajanie stale rosnącego zapotrzebowania konsumentów na zdrową żywność wysokiej jakości” – powiedziała dr Brand. „Z niecierpliwością oczekujemy pozytywnego dialogu na temat tego, co to oznacza dla konsumentów i łańcucha wartości żywności” .
Nagroda w zakresie innowacji
Pomidor koktajlowy odmiany YOOM™ firmy Syngenta, zwyciężył w tegorocznym konkursie Fruit Logistica Innovation Award (FLIA).
Jeremie Chabanis, Kierownik ds. Łańcucha Wartości EAME, tak opisuję tę odmianę: „YOOM™ okazał się być naprawdę wyjątkową odmianą ze względu na swój niepowtarzalny smak, wysoką zawartość witamin i antyoksydantów i atrakcyjną wizualnie fioletową barwę. Cieszy nas fakt, że odmiana ta jest jedną z wiodących innowacji w branży.”
Źródło: Informacja prasowa Syngenta Polska Sp. z o.o.