Pod koniec sierpnia, tj. 25 sierpnia, w gospodarstwie Beaty i Rafała Kaniewskich w Piołunowie w Gminie Radziejów odbył się Piknik z Kukurydzą Cukrową. Głównym organizatorem tego wydarzenia była firma Syngenta. Wkład organizacyjny wniosły także takie przedsiębiorstwa i marki takie jak Grupa Azoty czy Valagro. Przybyli na nią także przedstawiciele świata nauki związani od lat z uprawą kukurydzy. W poprzedniej części relacji (czyt. Piknik z kukurydzą cukrową – odmiany) uwaga poświęcona została wyłącznie odmianom zgromadzonym w kolekcji w gospodarstwie państwa Kaniewskich. Tym razem pora na inne ważne zagadnienia poruszone w trakcie rozmów w Piołunowie. Przy okazji spotkania o tematyce kukurydzianej omówione zostały niektóre wątki związane z produkcją innych jeszcze gatunków warzyw.
Ochrona i nawożenie
Omawianie ponad 20 odmian kukurydzy cukrowej przerywane było wystąpieniami związanymi z nawożeniem i ochroną roślin. W gronie mówców znalazł się Radosław Ptaszek z Syngenty, który poruszył zagadnienia związane z zagrożeniami dla kukurydzy. O nich mówił także prof. Paweł Bereś, który w trakcie lustracji plantacji natrafił na kilka problemów. Pewnym zaskoczeniem był fakt, że naukowiec schwytał okaz stonki kukurydzianej. Szkodnik ten wyrządza znaczne szkody na Podkarpaciu, jednak na Kujawach zakładano, że po prostu nie występuje. Dr Roman Warzecha w swym wystąpieniu dużo uwagi poświęcił zagadnieniu dostępności wody i jej znaczeniu dla budowy plonu kukurydzy. Jak zaznaczał, choć gatunek ten może rosnąc w zróżnicowanych stanowiskach a wodą rośliny gospodarują oszczędnie, to jej niedostatki mają silnie negatywny wpływ na wzrost i plonowanie kukurydzy. Karolina Marzecka przedstawiła technologię Valagro dedykowaną uprawie kukurydzy cukrowej. Sporo uwagi poświęciła preparatowi Megafol, który redukuje m.in. stres wywołany użyciem herbicydów. Specjalistyczne nawożenie dolistne upraw kukurydzy nawozami Grupy Azoty było z kolei tematem wystąpienia Cezarego Borkowskiego, przedstawiciela Grupy Azoty Zakłady Azotowe Chorzów.
Nie tylko o kukurydzy
Gospodarstwo państwa Kaniewskich nie jest wyłącznie ukierunkowane na uprawę kukurydzy cukrowej. Produkuje się w nim także cebulę i kalafiory. Obok kolekcji odmian kukurydzy znajdowały się towarowe kwatery z tymi właśnie gatunkami. Rafał Żmuda z firmy Syngenta zdecydował się więc opowiedzieć nieco o charakterystyce odmian, które wybrali państwo Kaniewscy. Były to kalafiory David F1 i Java F1 oraz cebula Medaillon F1 i Disko F1.