Zapraszamy do zapoznania się z pierwszym w tym roku, komunikatem o zagrożeniach w ochronie upraw warzywniczych. Choć w produkcji warzyw dopiero początek sezonu, to jednak konieczne są już pierwsze przygotowania do nadchodzącej szybkimi krokami wiosny. Po raz kolejny pomocne w tym niech będą komunikaty warzywnicze przygotowywane przez zespół doradców Bayer.
W tym sezonie komunikaty będą publikowane na naszej nowej stronie internetowej www.agro.bayer.com.pl oraz w serwisie Vademecum pod linkiem: www.vademecum.cropscience.bayer.com.pl/komunikaty-warzywnicze. Polecamy aby dodać powyższe linki do ulubionych.
Ochrona rozsady warzyw przed chorobami odglebowymi
W produkcji rozsady występuje zagrożenie patogenami występującymi w podłożu:
- Zgnilizna pierścieniowa powodowana przez Phytophthora nicotianae var. Parasitica,
- Zgorzel siewek powodowany przez Pythium spp. i Phytophtora
Pomidor lub ogórek w podłożu organicznym
- Przygotowanie podłoża (substratu lub ziemi kompostowej). Zabieg odkażania polega na dokładnym polaniu pryzmy przeznaczonej na podłoże środkiem Previcur Energy 840 SL w dawce 250 ml + 20 l wody na 1000 litrów podłoża i dokładnym wymieszaniu.
- Faza siewek lub roślin w stadium rozsady do wysadzenia, gdy podłoże nie było wcześniej odkażane lub widać pojedyncze przewrócone rośliny z przewężeniem na szyjce korzeniowej, porażone patogenami z rodziny Pythium i Phytophtora spp, zaleca się podlanie roślin środkiem Previcur Energy 840 SL w stężeniu: 0,15 % (150 ml środka w 100 litrach wody). Na 1 m2 powierzchni należy zużyć 2-3 l roztworu cieczy użytkowej w zależności od wielkości roślin.
- Po wysadzeniu na miejsce stałe. Objawy – przewężenie łodygi na wysokości około 5-15 cm od podłoża. Zaleca się użycie środka Previcur Energy 840 SL w stężeniu: 0,1 %-0,15 % (100-150 ml środka w 100 litrach wody). Na 4-5 roślin zużyć 1 l roztworu.
Pomidor lub ogórek na podłożu z wełny mineralnej
- Profilaktycznie lub po zauważeniu pierwszych objawów zaleca się zastosowanie środka Previcur Energy 840 SL w stężeniu 0,015 %-0,03 % (15-30 ml środka w 100 litrach wody). Można także Previcur Energy 840 SL dozować poprzez system nawadniania kroplowego w dawce: 1-2 l środka na 25000 roślin. Podlewanie roślin wykonać 1-2 razy w odstępach, co 2-3 tygodnie.
Papryka
W uprawie papryki dużym problemem jest zgorzel siewek i fytoftoroza powodowane przez Pythium spp. i Phytophtora spp.
- Przygotowanie podłoża. Do odkażania podłoża zaleca się użycie środka Previcur Energy 840 SL w dawce: 250 ml środka + 20 l wody na 1000 litrów podłoża. Zabieg wykonać na 2-3 dni przed siewem lub pikowaniem rozsady.
- Podlewanie siewek lub rozsady lub po wysadzeniu roślin na miejsce stałe. Zalecane stężenie środka Previcur Energy 840 SL – 0,1 %-0,15 % (100-150 ml środka w 100 litrach wody). Zalecana ilość cieczy użytkowej w fazie siewek 2-3 litry na 1 m 2 w zależności od wieku siewek; po posadzeniu roślin na miejsce stałe 1l cieczy na 4-5 roślin.
W przypadku zwiększonego zagrożenia roślin chorobami, na przykład, jeśli w tym samym podłożu w poprzednim roku były problemy ze zgorzelą siewek powinno się zastosować wyższe stężenie.
Rozsada kapusty
Przy produkcji rozsady kapusty także duże straty powodują organizmy patogeniczne Pythium spp. i Phytophtora spp., powodując zgorzel siewek.
- Odkażanie podłoża środkiem Previcur Energy 840 SL, który stosuje się do ziemi kompostowej i innych substratów używanych do produkcji rozsady w dawce: 250 ml środka + 20 l wody na 1000 litrów podłoża. Pryzmę powinno się dokładnie polać cieczą użytkową i wymieszać na 2-3 dni przed użyciem podłoża do siewu lub pikowania
- Faza siewki lub rozsady – podlewanie środkiem Previcur Energy 840 SL w stężeniu: 0,1 % – 0,15 % stosując 2-3 litry na 1 m2 cieczy użytkowej w zależności od fazy siewek. Wyższe stężenie stosować w przypadku zwiększonego zagrożenia roślin chorobami. Z licznych obserwacji wynika też, że rośliny podlane środkiem Previcur Energy 840 SL większą odporność na mączniaka rzekomego.
Monitorowanie szkodników
W najbliższych dniach synoptycy zapowiadają znaczne ocieplenie na terenie całego kraju może to spowodować uaktywnienie się szkodników zimujących na chwastach.
Mączlik warzywny Aleyrodes proletell. W rejonach Polski gdzie szkodnik wystąpił masowo w roku 2015 zaleca się monitorowanie rozwoju pierwszego pokolenia. Szkodnik ten zimuje przeważnie na glistniku jaskółcze ziele oraz na rzepaku.
Wiosną na żywicielu zimowym rozwija się pierwsze pokolenie mączlika, a osobniki dorosłe tego pokolenia przelatują na warzywa kapustne, na których rozwija się do 5 pokoleń. W celu skutecznej ochrony należy rozpocząć zabiegi chemiczne wcześnie aby uniknąć namnożenia się szkodnika. W celu trafnego określenia terminu pierwszego zabiegu na warzywach kapustnych ważne jest aby obserwować rozwój pierwszego pokolenia na chwastach. Przypominam, że Movento 100 SC jest insektycydem zarejestrowanym do zwalczania mączlików, w kolejnych komunikatach ukażą się szczegółowe zalecenia dotyczące stosowania tego środka.