Rozpoczęły się właśnie pierwsze zbiory najwcześniejszych odmian kapusty uprawianej w foliowych tunelach. Sprzyjająca aura i odpowiednia agrotechnika spowodowały, że pierwsze warzywa trafiły już do kupców. Są one dobrej jakości, bardzo smaczne i cieszą się dużym zainteresowaniem.
Najwcześniejsze odmiany
Jako pierwsze pod nóż poszły odmiany ‘Mirror F1’, ‘Veronor F1’ i ‘Jetodor F1’. Ponieważ pogoda była dość stabilna, układ temperatur odpowiedni i nie wystąpiły gwałtowne spadki temperatur, które niekiedy zdarzają się wczesną wiosną, wszystkie nasadzenia zrealizowane po 15 marca rosły równomiernie i harmonijnie. Wykorzystaniu zalet najwcześniejszych odmian i w konsekwencji pozyskaniu tak wczesnych plonów sprzyjały właściwe zabiegi agrotechniczne. Chodzi tu w szczególności o jak najlepsze przygotowanie rozsady. Jeśli została ona wyprodukowana z dbałością o właściwą relację rozwoju części nadziemnej i systemu korzeniowego oraz została wsadzona w relatywnie nagrzane podłoże zapewniając roślinom płynne przejście z warunków panujących w rozsadniku do tych zastanych na miejscu docelowym, to bardzo zwiększyło to szanse na wczesne zbiory. Nie bez znaczenia były także takie czynniki jak zbilansowane nawożenie, nawodnienie, czy fertygacja. Mówimy tu o rewelacyjnych terminach. Już 17-18 kwietnia niektórzy producenci w powiatach krakowskim, czy proszowickim rozpoczęli zbiory kapusty. Obecnie główkę wycina się z liściem rozetowym. Towar z rodzimych plantacji jest produktem nowaliowym i musi on konkurować z importem z krajów bałkańskich, który pojawił się już w sprzedaży w sieciach handlowych i na rolnych rynkach hurtowych. – mówi Władysław Tokarczyk. Zapewnia jednak, że świeży wygląd i pożądana przez konsumentów struktura sprawia, że polska kapusta cieszy się dużym zainteresowaniem.