Papryka SHELF LIFE – to będzie wyjątkowy projekt


Ruszamy z wyjątkowym projektem – Papryka SHELF LIFE. To projekt, który będzie realizowany w tym roku w gospodarstwie Pawła Myziaka w okolicach Potworowa. Celem tego projektu jest pokazanie przede wszystkim, jak uprawiać paprykę, jakie wybierać odmiany i jak je poprowadzić, by uzyskiwać produkt jak najlepszej jakości. Paprykę, która spełni wymagania najbardziej wymagających sieci handlowych, ale też odbiorców zagranicznych.

Chcemy lepszej papryki

Rejon południowego Mazowsza jest największym zagłębiem produkcji papryki słodkiej w Polsce , ale też środkowej części Europy. Duże są jeszcze możliwości rozwoju tej uprawy, pod warunkiem, że będzie ona spełniała wymagania współczesnych odbiorców i konsumentów.

Papryka SHELF LIFE to projekt, w którym będą uczestniczyć firmy komercyjne. Wspólnie będziemy pokazywać, jak poprowadzić odmiany, jak wybrać program ochrony i nawożenia, by uzyskać produkt jak najwyższej jakości. Celem tego projektu jest uzyskanie produktu, który będzie handlowo spełniał oczekiwania najbardziej wymagających odbiorców. Wśród nich jest właśnie tytułowy SHELF LIFE, czyli trwałość pozbiorcza. Na ten element wpływa wiele czynników.

Co oznacza SHELF LIFE dla papryki

Shelf Life, czyli trwałość pozbiorcza, w odniesieniu do owoców papryki oznacza czas, przez jaki owoce zachowują wysoką jakość handlową po zbiorze – zarówno podczas przechowywania, transportu, jak i ekspozycji na półce sklepowej.

Czynniki wpływające na Shelf Life papryki:

Jędrność i twardość owoców – im grubsza i mocniejsza skórka oraz ściany komórkowe, tym dłuższa trwałość.

Zawartość wody w owocach – odpowiedni poziom wilgoci zapobiega szybkiemu więdnięciu.

Odporność na choroby i uszkodzenia – papryka podatna na infekcje grzybowe lub mechaniczne urazy szybciej się psuje.

Właściwości fizjologiczne odmiany – niektóre odmiany są genetycznie przystosowane do dłuższego przechowywania.

Warunki przechowywania – optymalna temperatura (7–10°C) i wilgotność (85–90%) wydłużają trwałość owoców.

Sposób zbioru i transportu – delikatny zbiór oraz unikanie obicia owoców zmniejszają ryzyko gnicia.

Program nawożenia i ochrony – odpowiednia podaż wapnia, potasu i mikroelementów wpływa na lepszą strukturę miąższu i trwałość.

Długa trwałość pozbiorcza jest kluczowa dla producentów, dystrybutorów i sieci handlowych, ponieważ pozwala na dłuższy obrót towarem bez strat jakościowych, co ma szczególne znaczenie w eksporcie i handlu detalicznym. Zapraszamy wszystkich do śledzenia tego projektu na łamach portalu warzywapolowe.pl. Będzie ciekawie, będzie interesująco, będą partnerzy komercyjni. Bądźcie z nami!