Połyśnica marchwianka – zapobieganie, monitoring, zwalczanie
Marchew jest dwuletnią rośliną warzywną, należącą do rodziny selerowatych, której korzenie spichrzowe wykorzystywane są do bezpośredniego spożycia, przetwórstwa, suszarnictwa, zamrażalnictwa i przechowywania. Uprawiana jest...
Poprawić jakość marchwi przemysłowej
Uprawiając marchew z przeznaczeniem do przetwórstwa (soki, kostka, plastry, susz etc.) producent boryka się nie tylko z doborem odpowiedniej odmiany, odpowiednim przygotowaniem pola czy...
Trudny sezon wymaga niestandardowych rozwiązań
Każdy sezon jest inny i stawia przed producentami warzyw nowe wyzwania, zwłaszcza tymi uprawiającymi cebulę. Nie ma jednego szablonu, wzoru, scenariusza. Dlatego też warto...
Uwaga na fałszowane środki
Wiosna to szczyt sezonu zaopatrywania się rolników w środki ochrony roślin. Niestety to także czas żniw dla oszustów proponujących nabywcom podrabiane preparaty. Niektórych może...
Kontrola plantacji cebuli na etapie 2-3 liści właściwych
Po okresie bardzo zmiennej pogody ostatnich trzech tygodni, kiedy to w regionie mazowieckim dominowały niższe niż zazwyczaj średnie dobowe temperatury, ulewne i gwałtowne deszcze...
TSW 2016 – nowy termin i lokalizacja
Tegoroczne Targi Sadownictwa i Warzywnictwa były rekordowe - prawie 200 wystawców, ponad 50 wykładów i 9 200 zwiedzających. Sukces dotychczasowych edycji TSW sprawił, że...
Kiła kapusty – rosnące zagrożenie
Przyczyną zwiększającego się zagrożenia związanego z występowaniem kiły kapusty jest coraz szerszy zasięg występowania tego patogena, co wynika między innymi z rosnącej powierzchni upraw...
Dobra kontrola chwastów w cebuli – FILM
W tym sezonie, przy suszy panującej w kwietniu i w pierwszej połowie maja, dość ostrożne powinno być podejście do zwalczania chwastów w uprawie cebuli. ...
Potencjał „hiszpanów”
Zmiany klimatu, jakie w ostatnich latach są odczuwalne również w Polsce, skłaniają producentów cebuli do sięgania po dotychczas rzadko praktykowane rozwiązania związane z uprawą...
Monitoring szkodników w uprawach warzyw, cz. II
Lustrację plantacji warzyw można prowadzić poprzez bezpośrednią obserwację roślin, ale przy dużych areałach może być to dosyć trudne i nie zawsze pozwoli na czas...