Ekologiczna uprawa warzyw z roku na rok coraz bardziej rozwija się w Polsce. Jednak rozwój zdecydowanie wolniej postępuje w dużych gospodarstwach. Dlatego tutaj są robione głównie próby tych upraw oraz przygotowywane gleby do ekologicznej produkcji. Istnieje w Polsce kilka segmentów ukazujących regularną produkcję. Największy entuzjazm wzbudza produkcja ekologiczna w gospodarstwach agroturystycznych, gdzie jest ona dodatkowym magnesem przyciągającym gości i tu jest najbardziej różnorodna gatunkowo. Więcej na ten temat opowie specjalista Piotr Pietrzak, reprezentujący firmę Enza Zaden Polska.
W ocenie Piotra Pietrzaka najchętniej produkowanym warzywem w ekologii jest dynia Hokkaido, która znajduje swe szerokie zastosowanie w dziale przetwórstwa. Poniżej przedstawiam odmiany dyni z portfolio firmy nasiennej Enza Zaden.
Odmiany dyni
HOKKAIDO
– Uchiki Kuri F1 to jedna z odmian, która jest najczęściej stosowana w produkcji eko. To właśnie ta odmiana zapoczątkowała popularność dyni typu Hokkaido.
– Orange Summer F1 to niezwykle plenna odmiana wyróżniająca się dobrym smakiem i tolerancją na mączniaka prawdziwego.
– Kaori Kuri F1 nowa odmiana o atrakcyjnej błyszczącej skórce i dobrej zawartości suchej masy. Jednak największą jej zaletą jest tolerancja na wirusy, które w ostatnim czasie są plagą w produkcji dyni.
– Flexi Kuri F1 – najnowsza odmiana, wyróżniająca się największymi owocami wśród odmian typu Hokkaido, jakie reprezentuje firma Enza Zaden. Ta odmiana charakteryzuje się również wysoką tolerancją na wirusy i lekko żebrowanymi, nieco spłaszczonymi owocami.
SZARA
– Nelson F1 to przykład odmiany nadającej się do uprawy ekologicznej. Wyróżnia się ona mocnym systemem korzeniowym oraz widnieje jako wysoko plonująca odmiana, również na słabszych stanowiskach. Owoce 3-4 kg,o charakterystycznym szarozielonym kolorze i intensywnie wybarwionym miąższu, bardzo długo utrzymuje wartość handlową po zbiorze.
MUSZKATOŁOWA
– Musquet de Provance – duża, dobrze przechowująca się, o atrakcyjnym kolorze miąższu.
HALLOWEN
– Bellatrix F1 – dynia o dużych 8-10 kilogramowych owocach w typie dyń Halloween. Cechuje się błyszczącą skórką, która skraca proces przygotowania do sprzedaży. Gruby miąższ sprawia, że dynia ta doskonale nadaje się jako materiał do rzeźbienia jak i na przemysł.
Odmiany cukinii
– Keesha F1 – cukinia ta odznacza się średnią odpornością na mączniaka prawdziwego i wirusy. Dodatkowo jest łatwa w zbiorze ze względu na zredukowane kolce na liściach. Rośliny te bardzo długo utrzymują pionowy pokrój, owoce ułożone pionowo nie stykają się z ziemią. Dzięki temu są całe wybarwione na ciemnozielony kolor, szybko przesychają po deszczu i nie są zapiaszczone. Owoce wyróżniają się wysoką trwałością pozbiorczą.
– Yellowfin F1 to cukinia o żółtych owocach z tolerancją na mączniaka prawdziwego.
Odmiany rzodkiewki
– Celesta F1 standardowa odmiana o ładnym, błyszczącym zgrubieniu, słabo porażana przez mączniaka.
Odmiany por
– Cherokee F1 jest odmianą na zbiory późnoletnie i jesienne o mocnym systemie korzeniowym. Posiada ciemnozielone, woskowane liście, które chronią rośliny przed inwazją wciornastków.
– Oslo F1 – odmiana jest przeznaczona do jesiennych zbiorów i przechowywania lub przezimowania na polu. Odmiana tolerująca słabsze gleby, dzięki mocnemu systemowi korzeniowemu. Wyróżniająca się woskowanym liściem o ciemnoniebieskiej barwie.
Odmiany sałaty masłowej
– Analena – dosyć ciężka, długo utrzymująca turgor po zbiorze.
– Takoda – odmiana wyróżniająca się całkowitą odpornością na mączniaka przeznaczona do uprawy w gruncie przez cały rok.
– Vitrine stosowana na trudniejsze stanowiska z tolerancją na choroby grzybowe, np. Fusarium.
Sałaty kruche, odmiany odznaczające się pełną odpornością na mączniaka: Danilo, Salvio, Lollo Rossa Azirka.
Sałata rzymska ’duża’: Kilnsey.
Przykład sałaty rzymskiej 'mini’ to Xoana, jak wiele innych gatunków i odmian, które Enza Zaden posiada w swoim portfolio, przeznaczonych do produkcji organicznej VITALIS.