Jednym z podstawowych czynników determinujących sukces w uprawie właściwie każdego gatunku warzyw jest wybór takiej odmiany, której pożąda rynek. Udane wyprodukowanie towaru na który jest popyt daje szanse na zaspokojenie finansowych oczekiwań plantatora. Podmiotem, który bez wątpienia odniósł sukces rynkowy jest Green Crops. Sałata w strukturze uprawy zajmuje tam bardzo ważne miejsce. O tym, czym kierownictwo podmiotu kieruje się przy wyborze odmian i jak wyglądały w maju uprawowe pola można dowiedzieć się poniżej.
Inauguracja w połowie maja
Sałaty lodowe w Green Crops zaczęto w tym sezonie wycinać tuż przed połową maja. Ich jakość i zdrowotność była bardzo dobra. W gronie odmian z tego segmentu uprawia się tam m.in. ‘Damion’, ‘Napelo’, ‘Plano’ i ‘Marcelo’. Cechuje je wysoka zdrowotność, odporność na mączniaka, także BI 40. Dzięki temu zużycie środków ochrony roślin jest mniejsze, co ogranicza koszty produkcji, a konsumentom pozwala cieszyć się zdrową żywnością o wysokiej jakości. Wspomniane odmiany dobrze poradziły sobie także w warunkach wysokich wahań temperatury tej wiosny.
W gronie sałat rzymskich sadzonych w 13 tygodniu bieżącego roku ważną rolę odgrywa ‘Ximenes’, a także metodą ekologiczną ‘Xoana’, która posiada pełne odporności. ‘Ximenes’ jest wariantem bardzo dobrze dostosowanym do potrzeb i wymagań rynku. Odznacza się wysokim walorem handlowym, łatwe jest jego przygotowanie do sprzedaży.
Więcej na filmie
Zapraszam do zapoznania się z relacją filmową z wizyty w Green Crops, którą odbyłem w towarzystwie Piotra Pietrzaka z firmy Enza. W jej trakcie udało się porozmawiać z Eweliną Grochowską, która w Green Crops odpowiada za wybór i ocenę odmian przeznaczanych do towarowej uprawy: