Odmiany ogórka
Jednym z chętniej kupowanych warzyw jest ogórek gruntowy. Odmiany dostępne w sklepie można wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko w kuchni. Doskonale nadaje się do sałatek, przetworów, czy jako przekąska, po którą chętnie sięgają osoby, dbające o swoją zbilansowaną dietę. Warzywo to niemal całkowicie składa się z wody i posiada witaminy z grupy A, K i B. Nie powinno się łączyć ogórków z innymi warzywami, które posiadają witaminę C, czyli z pomidorami, papryką czy pietruszką.
W ofercie wielu producentów i dystrybutorów znajduje się kilka odmian ogórków gruntowych. Do najpopularniejszej z pewnością należy Cezar F1, który jest wczesnym warzywem odpornym na choroby i zarazy. Owoce są ciemnozielone i nadają się do przetworów, między innymi konserwowania i kwaszenia. Hermes F1 to warzywo bardzo plenne, zielone z jasnymi smugami. Parys F1 jest najczęściej wybieranym rodzajem tego warzywa do sałatek i przetworów, natomiast Izyd, Lider i Prymus to odmiany, które sprawdzą się przede wszystkim do konserwowania.