Firma Sakata po kilkuletniej przerwie powróciła na kapuściane pokazy do Charsznicy! W trakcie XXVII Małopolskich Dni Kapusty, które odbyły się w dniach 9-10 września, firma w gospodarstwie Agaty i Piotra Ciepałów zaprezentowała swoją kolekcję odmian. Prym wiodły w niej kapusty białe, ale nie zabrakło także propozycji do bardziej niszowych kierunków produkcji.
Kolekcja odmian
Osoby, które przybyły do gospodarstwa państwa Ciepałów mogły zapoznać się z poletkiem pokazowym a także plantacją towarową. W tej części, która służyła przede wszystkim celom demonstracyjnym zaprezentowano 14 odmian kapusty. Można więc było je zobaczyć, a na ewentualne pytania ich dotyczące, czy inne zapytania związane z ofertą Sakaty, odpowiadali przedstawiciele tego przedsiębiorstwa obecni 10 września w Charsznicy, tj. Klaudia Horlop i Łukasz Rudecki. W części typowo towarowej zlokalizowanej po sąsiedzku rosła jedna tylko odmiana, którą szczególnie upodobali sobie plantatorzy, gospodarze spotkania, tj. kapusta Avanto F1. Poniżej można zobaczyć jak prezentowały się okazy poszczególnych odmian zaprezentowanych przez firmę Sakata w Charsznicy w trakcie XXVII Małopolskich Dni Kapusty.
Więcej o wybranych odmianach
Reprezentanci firmy Sakata zdecydowali się przybliżyć specyfikę kilku odmian kapusty, które z różnych względów uznali za najciekawsze lub za szczególnie godne polecenia do uprawy towarowej. Ich wypowiedzi dotyczące tych właśnie selekcji utrwaliłem w formie krótkiego materiału filmowego.
Pierwszą z nich była wspomniana już odmiana Avanto F1. To nowa odmiana w portfolio firmy. Odznacza się dość długim okresem wegetacji, wynoszącym 130-135 dni. Cechuje się jednak dobrym wyrównaniem, bardzo wysoką zdrowotnością polową i przydatnością do przechowywania.
Zupełnie inną charakterystykę ma odmiana Felicity F1. Jej okres wegetacji to 70-75 dni. Główki są spłaszczone, a niepodważalną zaletą jest doskonały smak. Może być uprawiana w dowolnym terminie od wiosny do jesieni.
Do przetwórstwa Sakata rekomenduje uprawę nowej selekcji, wciąż jeszcze oznaczonej numerem hodowlanym CAB02977 F1. Buduje ona duże, zbite główki. Po okresie wegetacji wynoszącym ok. 120 dni osiągają one masę przekraczającą 5 kg. To dobra odmiana na kwaszenie, a w razie potrzeby można także złożyć ją w przechowalni.