W charsznickim regionie od wielu lat związanym już z uprawą kapust, corocznie odbywają się spotkania poświęcone nowym odmianom kapust wprowadzanych do produkcji. Z racji ograniczeń związanych z obowiązującym stanem zagrożenia ze strony Covid-19, firma Syngenta zaprosiła do indywidualnego odwiedzania poletek, przygotowanych jak co roku na polach Piotra Gajdy w Charsznicy. Zaprezentowano tam ogółem 25 odmian kapust, posadzonych w różnych zagęszczeniach. To pozwoliło w pełni przybliżyć całą ofertę kapuścianego portfolio firmy Syngenta.
Sezon 2020 z punktu widzenia producenta kapust
W gospodarstwie Piotra Gajdy powierzchnia uprawy kapust wynosi w tym roku 6 ha, i są to przede wszystkim odmiany do sprzedaży na świeżym rynku. Jak powiedział właściciel gospodarstwa ten sezon okazał się dość trudny dla producentów kapust, głównie z racji warunków pogodowych. O ile kapusty wrześniowe z okresem wegetacji wynoszącym około 120 dni, wyszły dość dobrze w tym roku, tak kapusty jesienne do przechowywania póki co nie rokują dobrych zbiorów. Główki na ten moment maja do 1 kg i trudno powiedzieć czy dorosną do docelowej wagi – powiedział Piotr Gajda w wywiadzie dla warzywpolowywe.pl. Dużym problemem okazuje się kiła kapusty, zwłaszcza że na większości gruntów w regionie jest lub była uprawiana kapusta. W tym roku problemy z kiła są mocno widoczne i mają wyraźny wpływ na plonowanie kapusty. Na naszych glebach pomimo tego, że ich pH wynosi 7,2-7,4 problem kiły uwidacznia się mocno w tym roku, są miejsca gdzie nie ma co zbierać. Szansą na opłacalną produkcję może być tylko upraw odmian kiłoodpornych – uważa Piotr Gajda. Dużym problem w tym roku okazały się też wciornastki, które trudno było zwalczyć mimo intensywnej ochrony. Widać to było już wiosną, kiedy to na partii rozsady, która nie była traktowana Verimarkiem zaraz po posadzeniu pojawiły się śmietki, tantniś i wciornastki, podczas gdy tam gdzie rozsada była podlewana Verimarkiem nie było praktycznie problemów z tymi szkodnikami. Słabsze względem ubiegłego roku było tez działanie naturalnych preparatów przeznaczonych do zwalczania wciornastków – powiedział Piotr Gajda. W jego gospodarstwie uprawiane są takie odmiany z porfolio Syngenta jak Zenon do zbioru jesiennego i Storidor, jako odmiana do przechowywania. Ciekawie zapowiada się odmiana Marconi i Kepler, które zostały już pozytywnie oceniana przez Pana Piotra.
Będą nowe odmiany kapust z odpornością na kiłę
W odpowiedzi na bieżące problemy plantatorów firma Syngenta od kilku już lat wzbogaca swoje portfolio odmian kapust z odpornością na kiłę kapusty. Cecha kiłoodporności jest zawarta w wielu naszych odmianach, wystarczy tu wspomnieć dobrze znana Ramkile F1, czy jej następczynię Ramkila Star F1. Kolejne odmiany jakie wprowadziliśmy to Kiloton F1 i Kilazol F1 i ostatnio wprowadzane Kilaplon oraz Kilacees F1. Dzięki tym odmianom możliwa jest uprawa kapusty na polach gdzie występuje Plasmodiophora brassicae – przypomniał Władysław Tokarczyk, oprowadzający nas po poletkach w Charsznicy. Dowiedzieliśmy się, że Syngenta wprowadza też kolejne nowe odmiany kiłooporne w tym zupełnie nowa odmianę Kilaprince F1, przeznaczoną do przemysłu, o okresie wegetacji wynoszącym tylko 90-95 dni (więcej na ten temat w specjalnie przygotowanym materiale). W tym czasie główki osiągają masę do 5 kg, jest to zatem odmiana o bardzo dużym potencjale plonotwórczym. Jest to nowa odmian w segmencie kapust przetwórczych a cechy jakie posiada z pewnością zainteresują wielu plantatorów kapusty – uważa Zenon Małek portfolio menadżer w zakresie kapust.
Kolejne nowe odmiany kapusty
Kolekcja odmian kapust to też wiele ciekawych propozycji odmian kapust do przetwórstwa, świeżego rynku jak i tez do przechowywania. Wśród nowości Władysław Tokarczyk zwraca uwagę na odmianę Marconi F1, przeznaczoną do uprawy z przeznaczeniem do długiego przechowywania. Ta odmiana uzupełni ofertę naszych kapust w tym segmencie, czyli Zenon F1, Prodikos F1, Storidor F1. Marconi to kapusta o masie główek 3-3,5 kg, bardzo wyrównana z okresem wegetacji wynoszącym 135 -140 dni – informował Władysław Tokarczyk. Zwraca tez uwagę na inną nowość – odmianę Terminator F1. To kapusta dedykowana na świeży rynek i dla przetwórstwa, tworząca główki o masie 3-4 kg po okresie 100-105 dni wzrostu w polu. Odmiana cechuje się wysoką zdrowotnością i wyrównaniem w trakcie uprawy. Wartą uwagi jest też odmiana Toreador F1 o okresie wegetacji 100-110 dni, bardzo wyrównana i tworząc kształtne główki. To wyrównanie sprawia że jest to odmian doskonale przystosowana do zbiorów kombajnowych, co zresztą jest praktykowane w wielu krajach. Średnia masa główek tej kapusty wynosi 2,5-3 kg.
Wśród kapust do bardzo do bardzo długiego przechowywania jest odmiana Kepler F1, prowadzona do katalogu po kilku latach doświadczeń w Polsce. Okres wegetacji wynosi tu 140 dni, a masa główek to 4,5-5 kg. Kapusta ta stanowi bardzo dobre uzupełnienie odmian Storidor i Zenon, również przeznaczonych do przechowywania.
Poletka pokazowe z odmianami kapust w Charsznicy Tak prezentowały się odmiany kapust Syngenta Kolekcja odmian kapusty w Charsznicy Jedna z nowych odmian kapusty TERMINATOR Toreador to kapusta o bardzo dobrym wyrównaniu główek Zygmunt Siekacz i Zenon Małek prezentują odmianę Terminator Zenon Małek z odminą Kepler
Więcej materiałów z tego spotkania już niebawem, a tymczasem zapraszamy na relację filmową z poletek Syngenta w Charsznicy:
Nasza kolekcja odmian kapust zaprezentowana w Charsznicy to doskonały dowód na to, że jako Syngenta nie ustajemy w działaniach związanych z hodowlą i wprowadzaniem do produkcji nowych odmian kapust. Cały czas kierujemy się przy tym oczekiwaniami naszych klientów, a doskonałym dowodem na to, jest gama kolejnych odmian kapust z odpornością na kiłę kapusty, czy podwyższoną tolerancją wobec niektórych szkodników jak chociażby wciornastki. Mam nadzieję, że z naszego bogatego katalogu kapust jaki już posiadamy każdy producent będzie mógł wybrać to, co dla niego najlepsze – powiedział na zakończenie naszego spotkania Władysław Tokarczyk.