Firma Agrico Polska po raz kolejny była organizatorem „Dni Ziemniaka”, które odbyły się 25 sierpnia na polu produkcyjnym w gospodarstwie Państwa Stanków w okolicy Pacanowa. Licznie zgromadzeni goście mogli zapoznać się z ofertą odmianową organizatora, jak również z rozwiązaniami dedykowanymi uprawie ziemniaków. 

Niedzielne spotkanie otworzył Artur Szadkowski z Agrico Polska, przybliżając zebranym sytuację na rynku ziemniaka. Według niego uprawy te w najbliższych latach będą pozwalały na zyski ze względu na poczynione w ostatnim czasie inwestycje w rozwój branży ziemniaczanej m.in. w zakłady przetwórcze produkujące głównie frytki. Na znaczeniu zyskuje również segment ziemniaka obieranego. Sytuacji pomagać mają również wchodzące na nasz rynek sieci fast foodów. Równocześnie obserwuje się małą dostępność sadzeniaków. Związane jest to z wprowadzeniem nowych przepisów przez Unię Europejską dotyczących ich produkcji. Wymogi te spowodowały podwyższenie norm dla ich produkcji, która zamiast iść w górę, zaczyna spadać.

Te dwie skrajne sytuacje – zwiększony popyt na sprzedaż ziemniaków i mała dostępność sadzeniaków, mogą sprawić, że ta uprawa może być bardzo zyskowna dla plantatorów. Prelegent zwrócił także uwagę, że w najbliższym czasie odporność odmian na trudne warunki atmosferyczne – brak dostępności do wody i wysokie temperatury – będą miały kluczową rolę w jej doborze.

Następnie głos zabrali Marta i Grzegorz Stanek, gospodarze pola na którym odbywają się dni otwarte. Plantatorzy mówili, że jedną z największych trudności w prowadzonych przez nich upraw był w tym roku niedobór wody opadowej. Od 20 kwietnia spadło na tym terenie tylko 20 l wody/m2. Głównymi odmianami firmy Agrico uprawianymi w ich gospodarstwie, gdzie ziemniaki uprawia się na 35 ha są Riviera i Arizona. Mimo trudnej pogody odmiany te dobrze sprawdzają się w uprawie.

Różnorodność odmian

Krzysztof Szymański (Agrico Polska), wspólnie z Arturem Szadkowskim zaprezentowali odmiany ziemniaków z portfolio firmy, z którego każdy może wybrać odpowiednią kreację dla własnej produkcji. Prelegenci zwracali uwagę na zalety zaprawiania sadzeniaków. Zapewnia to ich lepszy start wegetacji, zwiększa odporność na choroby i ostatecznie wpływa na lepszy plon. 

Riviera – odmiana bardzo dobrze plonująca, odporna na chłodne i niestabilne wiosny. Wytrzymuje chłodniejsze temperatury, ale jest wrażliwa na zarazę ziemniaczaną. Konkurencją dla tej odmiany jest Arrow. Aktualnie najwcześniejsza odmiana jadalna w Polsce o bardzo wyrównanym plonie handlowym. Bardzo stabilna w uprawie od wielu sezonów. Jedna z nielicznych odmian nadająca się pod okrycia. Duża odporność na suszę.

Arrow jest o wiele bardziej odporna na porażenie zarazą niż Riviera, odmiana o kremowym miąższu. Lubi ciepłe stanowiska. Do wiosny zachowuje bardzo dobry smak. Plonuje lepiej niż Riviera. Świetnie nadaje się do mycia, pakowania, obierania. Nie ciemnieje. Jedna z nielicznych odmian nadająca się pod okrycia. Duża odporność na suszę.

Ranomi – dojrzewa miesiąc później od Riviery. Jest to pierwsza odmiana do zbiorów bez uprawy pod agrowółkniną. Ma bardzo ładną skórkę. Przy odpowiedniej agrotechnice i nawodnieniu plony sięgają do 100t/ha. Smaczna, trzyma długo dobry smak do października–listopada.

Arizona w portfolio Agrico stanowi najważniejszą pozycję w Europie, choć początkowo była tworzona z myślą o produkcji w krajach północnej Afryki. Odporna na ekstremalną suszę i temperatury. Daje plony rzędu 100 ton/ha, jeśli ma dostępność do wody. Potrafi tworzyć bardzo duże bulwy. Dobry ziemniak do sadzenia na słabych ziemiach, przy wysokich temperaturach i braku możliwości nawadniania.

Paradiso jest następcą Arizony. Odmiana posiada wyrównany plon i lepszy smak od swojego poprzednika. Tworzy duże bulwy, wysoko i stabilnie plonująca, odporna na ciemnienie miąższu, dobra tolerancja na wysokie temperatury.

Twister (nowość) – wczesna odmiana jadalna z bardzo atrakcyjnym wyglądem skórki do uprawy tradycyjnej oraz ekologicznej. Aktualnie najodporniejsza na zarazę liści oraz bulw odmiana na rynku ziemniaka jadalnego. Odmiana, która bardzo dobrze się przechowuje i nie traci zarówno na masie oraz jakości po przechowaniu. Przeznaczona na mycie i pakowanie oraz na obieranie. Zaleca się sadzenie na lepszych glebach ze względu na ilość bulw (około 15 szt.). Przy podlewaniu możliwość osiągnięcia bardzo wysokich rekordowych plonów. Bardzo smaczna. Najbardziej poszukiwana aktualnie odmiana na rynku.

Constance to wysoko plonująca odmiana, o ładnej prezencji bulw. Ma wysoki udział plonu handlowego oraz odporność na niedobory wody (głębiej wiąże bulwy od innych odmian). Przeznaczona na mycie i pakowanie. Bardzo smaczna.

Excellency to jedna z najbardziej uniwersalnych odmian Agrico, bardzo smaczna. Zawiera 14-15% skrobi. Nadaje się do przetworzenia praktycznie w każdy możliwy sposób. Wychodzą z niej świetne domowe frytki. Nadaje się na bardzo długie przechowanie. Praktycznie nie akumuluje metali ciężkich, dlatego często wykorzystywana jest przez producentów posiłków dla dzieci.

Esmee – średnio wczesna odmiana jadalna z pięknym wyglądem skórki do uprawy tradycyjnej. Osiągająca bardzo duże plony w swoim segmencie. Przeznaczona na mycie i pakowanie. Bardzo smaczna. Rekomendowana jest do sprzedaży głównie na rynki zagraniczne ze względu na czerwoną skórkę. Nadaje się do przechowywania. Odmiana ta razem z Excellency i Twisterem jest wrażliwa na metrybuzynę.

Markies to odmiana frytkowa. Świetna do przechowywania, bardzo smaczna. Jedna z najważniejszych rynkowo odmian w portfolio Agrico.

Jolene to odmiana uniwersalna, żółta. Bardzo mocno zdobywa rynki południowej Europy (Hiszpania, Włochy). Nadaje się na długie przechowywanie. Sprawdziła się także w uprawie u klientów z uprawami ekologicznymi uzyskując bez podlewania ponad 40 t/ha. Podwyższona sucha masa – nadaje się na domowe frytki. Bardzo smaczna i uniwersalna odmiana.