W pierwszej części relacji ze szkolenia dla firm należących do Krajowego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw, współorganizowanego przez firmę Bayer CropScience, odbywającego się w Puławach przybliżyliśmy nowe rozwiązania dedykowanie ochronie, wprowadzane przez BCS oraz informacje na temat Warzywniczego Centrum Doświadczalnego tej firmy.
Odmiany o wysokich parametrach przetwórczych
Informacje na temat odmian warzyw o wysokich parametrach przetwórczych przedstawiła Izabela Kaczyńska z firmy Bayer CropScience Vegetable Seeds (Nunhems). Jak informowała, Nunhems to obecnie jedna z największych i najbardziej innowacyjnych firm jeśli chodzi o hodowle odmian warzyw. Znając wymagania międzynarodowych odbiorców, firma może realizować bardzo precyzyjne działania hodowlane, pozwalające uzyskać i wprowadzić na rynek odmiany spełniające wymagania nie tylko producentów, ale i przetwórców. W realizowanych pracach hodowlanych zawsze staramy się być bardzo innowacyjni, jako pierwsi oferowaliśmy heterozyjne odmiany pora czy odmiany marchwi, które mogą być uprawiane na wszystkich szerokościach geograficznych świata – mówiła I. Kaczyńska.
Jak informowała I. Kaczyńska, osoby zajmujące się przetwarzaniem np. selerów powinna szczególnie zainteresować odmiana Markiz, która jest odmianą typu premium. Początkowo sądziliśmy, że będzie to odmiana typowo deserowa. Okazało się jednak, że ma bardzo dobre parametry przetwórcze – biała barwa miąższ, nawet poddanego obróbce, duża ilość suchej masy, krótka broda (łatwość czyszczenia) czyni ją szczególnie atrakcyjną dla sektora przetwórczego – mówiła I. Kaczyńska. Warto również wiedzieć, że odmiana ta jest dostępna w technologii prestimum phil (podkiełkowana otoczka).
W przypadku marchwi firma Nunhems do uprawy będzie wprowadzać nowe odmiany, które będą spełniały oczekiwania firm przetwórczych o różnorakim zastosowaniu. Główne kierunki hodowli to odmiany o bardzo dużej zawartości betakarotenu. Na znaczeniu zyskują odmiany o żółtym zabarwieniu korzeni, które dzięki temu że są pozbawione zazielenienia, stanowią dobry surowiec do produkcji przecierów. Również ważne są odmiany o bardzo ciemnym zabarwieniu miąższu, polecane do produkcji koncentratów i naturalnych barwników. Obecnie są już dostępne odmiany do produkcji różnego rodzaju kostek czy plastrów. Odmiany te nadają się również na rynek świeży. Mają bardzo dużą plenność i nie występują u nich problemy z zazielenieniami miąższu. Jedną z takich jest uprawiana już w wielu gospodarstwach odmiana Sirkana F1, która jest bardzo plenna i łatwa w produkcji – informowała I. Kaczyńska.
Na szczególną uwagę zasługuję również pory mieszańcowe, z których słynie firma Nunhems. Są to odmiany o najwyższej jakości, które doskonale sprawdzają się na rynku deserowym. Zachodnioeuropejskie doświadczenia pokazują, że odmiany te doskonale sprawdzają się również w przetwórstwie, dzięki bardzo dobremu wyrównaniu. Jak informowała I. Kaczyńska, odmianami, które powinny zainteresować przetwórców są Longton F1 (długa łodyga, odmiana jesienna). Z kolei Krypton F1 to odmiana, która na bardzo długie łodygi rzekome, jest odmianą uniwersalną i z powodzeniem może być stosowana w kilku terminach nasadzeń.
Na uwagę zasługują także prace hodowlane i dostępne w ofercie firmy odmiany cebuli z których szczególnie cenne będzie oferowana od tego sezonu odmiana Oloroso F1, która jest bardzo plenna i nadaje się do obierania. Jest to odmiana udoskonalona w porównaniu z odmianą Vaquero F1.
Firma od kilku lat promuje również partenokarpiczne odmiany ogórka, które są bardzo plenne i mają wyrównanej wielości ogórki. Do tej grupy należą odmiany Platina F1 i nowość – Jolina F1.
Pomidor gruntowy – to sektor, gdzie bardzo dużo inwestujemy. Na wielu rynkach w tym sektorze zdobywamy pozycję lidera, dzięki temu, że nowe odmiany są bardzo odporne na choroby i doskonałe do przetwórstwa. W Polsce na uwagę zasługuje Red Sky F1 jest to odmiana bezsokowa, o bardzo dużym udziale suchej masy. Z kolei Guadivia F1, ma z oferowanych odmian najwyższy pakiet odpornościowy i jest jedną z lepiej plonujących w asortymencie odmian pomidorów gruntowych. W hodowli zależy nam na pakiecie odporności i przydatności odmian do zbioru kombajnowego, na znaczeniu zyskują również parametry smakowe – mówiła I. Kaczyńska.
Partnerstwo w łańcuch dostaw
Mirosław Korzeniowski z firmy BCS przedstawił informacje o realizowanych od 10 lat przez ten koncern projektach Food Chain Partnership – Partnerstwo w łańcuchu dostaw. Wspomagamy ogrodników i przetwórców fachową i rzetelną wiedzą. Dbamy o koszty i bardzo dużą uwagę zwracamy na poziom MRL. Poprawiamy nie tylko jakość owoców, ale również dbamy o środowisko. Przechodzimy w firmie rewolucję dając kompleksowe rozwiązania nie tylko do produkcji, ale również pomoc we wspieraniu współpracujących przetwórców w promocji owoców i warzyw na różnych rynkach, nie tylko przez pryzmat dobrego interesu producenta, ale również na bezpieczeństwo w ogrodniczym biznesie – mówił M. Korzeniowski.
W ramach projektu Vademecum firma będzie wspierała producentów i dystrybutorów owoców i warzyw oferując m.in. konkretne rozwiązania dedykowane danej uprawie. Takie rozwiązania możemy już zaoferować w truskawce, ale w najbliższych latach również w malinach i borówkach, a w przypadku upraw warzywniczych przede wszystkim w marchwi i cebuli. Zależy nam na wspieraniu dobrej jakości i bezpieczeństwa oferowanych produktów. Firmy ściśle współpracujące z nami w ramach tego projektu mogą liczyć również na to że będziemy wspierać ich w kontaktach z odbiorcami docelowymi, z którymi BCS współpracuje na poziomie globalnym – mówił M. Korzeniowski.