Nową na polski rynku warzyw polowych firmą nasienną jest japońska firma Tokita Seed oraz Tozer Seeds, które 1 września w Tropiszowie koło Krakowa przygotowała poletka na których prezentowała wybrane gatunki i ich odmiany. Gospodarzem spotkania i równocześnie dostawcą rozsady był Sławomir Cieraszewski, który zajmuje się produkcją warzyw, a także rozsady oferując ją w ramach prowadzonej firmy Green-Pol.
Dominują dobrym smakiem
Jak informował Robert Rochowiak z firmy Tokita Seed, ich przedsiębiorstwo obchodzi w przyszłym roku 100-lecie istnienia. Firma ta w swojej ofercie na 18 gatunków warzyw i ponad 100 ich odmian. W swoim portfolio ma całą gamę interesujących dla polskich warunków odmian, które zasługują na uwagę nie tylko ze względu na wielkość plonu, czy też odporności na patogeny, ale również, a może głównie z uwagi na smak, który jest jednym z ważniejszych kryteriów decydujących o wprowadzeniu danej odmiany na rynek.
Firma Tokita na międzynarodowych rynkach w ostatnim czasie zasłynęła z pomidorów truskawkowych dedykowanych do upraw szklarniowych. W przekonaniu przedstawicieli tego przedsiębiorstwa, ale również firmy Luty Jacek z Pobiednika Wielkiego (dystrybutora nasion firmy Tokita) polscy producenci warzyw polowych zapewne docenią takie gatunki z portfolio tej firmy nasiennej jak chociażby brokuły (Zen, Tirreno, Matsuri, Gargano) czy kapusty(Green Peral, Green Presto, Blue Jays, Scarlet Pearl, Green Samurai, Oriental Super Cross F1), które w tym roku zostały dobrze ocenione na plantacjach towarowych dorównując swoją jakością, a nawet ją przewyższając, innym powszechnie znanym i uprawianym już standardom z tych dwóch gatunków.
Kapusty z odpornościami
Prezentowane odmiany kapusty z portfolio Tokita Seed cechują się dobrą odpornością na choroby, dobrym smakiem oraz wysoką odpornością na podgniwanie od dołu oraz kiłę kapusty. W przypadku odmian włoskich miały ładne karbowane liście, a z polecanych odmian na uwagę zasługiwały tutaj: Providence F1, Resolution F1 i Endurance F1 (bardzo dobra do wczesnego nasadzenia). Ciekawą propozycją są odmiany w typie tzw. półwłoskim jak np. Embassy F1. Z grupy odmian kapusty białej na uwagę zasługują np. wczesne odmiany o około 50-60-dniowym okres wegetacji: Blue Jays F1 i Gree Pesto F1. R. Rochowiak zwracał uwagę również na odmianę Oriental Super Cross F1, dobrą do uprawy w ciepłym klimacie (takie też warunki panowały w tym sezonie), która jest bardzo dobrą odmianą do przemysłu ze zbitymi główkami o masie od 4 do 6 kg. Jej termin wegetacji to około 100 dni. Odmiana ta jest odporna na kiłę kapusty i gnicie od spodu, ma łatwo odchodzące liście, jest łatwa w uprawie i dobrze znosi okresowe braki wody.
Z grupy odmian kapusty czerwonej prezentowano dwie kreacje przeznaczone głównie na świeży rynek: Red Flare F1 i Scarled Pearl F1. Scarled Pearl F1 to odmiana o średniej wielkości główkach dochodzących do 2 kg, bardzo kolor, dobra odporność na kiłę i gnicie od spodu, oraz na mączlika warzywnego. Bardzo dobry słodki smak, dobra do konsumpcji na świeży rynek. Red Flare F1 ma główki o masie do około 1,2 kg, z małym głąbem i ładne liście.